Przepisy kulinarne

Smaczne dania na parze: filet z indyka z młodą marchwią i warzywne curry z soczewicą

Przepisy kulinarne

Autor:
Izabela
Dorf
Źródło:
Sebastian Olma
Gotowanie na parze
Gotowanie na parze Dzień Dobry TVN
wideo 2/13
Dzień Dobry TVNGotowanie na parze

Dania na parze przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma. Na naszym stole pojawiły się: filet z indyka z młodą marchwią, krem marchwiowo-imbirowy z gotowanym indykiem i duszonym jarmużem, a także warzywne curry z soczewicą i orzeszkami nerkowca.

Gotowany na parze filet z indyka z młodą marchwią - przepis krok po kroku

Składniki na fileta z indyka z młodą marchewką:

  • 1 kg fileta z indyka
  • 20 młodych marchewek
  • łyżka papryki w proszku
  • łyżka curry
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek koperku
  • pęczek kolendry
  • 2 kalafiory
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 50 ml soku z cytryny
  • sól do smaku
  • 250 ml słodkiej śmietany 36 proc.

Jak przygotować fileta z indyka z młodą marchewką:

Filet z indyka potnij wzdłuż, na plasterki grubości około 1 cm, rozbij tłuczkiem do cienkiej warstwy, a następnie nałóż na środek obrane i lekko ugotowane wcześniej młode marchewki. Mięso dopraw do smaku papryką słodką w proszku, przyprawą curry i świeżymi ziołami. Zwiń mięso w rulon i wstaw do naczynia, a następnie do gotowania na parze w piekarniku. Piec ustaw na 160 st. C. i czas 25 minut. Po wyjęciu sprawdź, czy mięso jest w pełni ugotowane. Zrób to za pomocą wykałaczki.

Biały kalafior ugotuj w posolonej wodzie, aż będzie miękki, połowę dopraw do smaku oliwą, sokiem z cytryny i solą. A drugą połowę zmiksuj na gładką masę z dodatkiem śmietany słodkiej. Na talerzu ułóż porcję puree z kalafiora, ugotowane kalafiory i kawałki ugotowanego indyka z młodą marchwią.

Krem marchwiowo-imbirowy z gotowanym indykiem i duszonym jarmużem - przepis krok po kroku

Składniki na krem marchwiowo-imbirowy z gotowanym indykiem i duszonym jarmużem:

  • 2 roladki z wcześniej ugotowanego na parze indyka
  • 2 pęczki marchwi zwykłej
  • 50 g imbiru świeżego
  • łyżka nasion kolendry
  • koper włoski
  • 1 l bulionu do gotowania
  • sól do smaku
  • cukier do smaku
  • 50 ml oliwy z pestek winogron
  • 3 cebule szalotki
  • czerwone chili
  • opakowanie jarmużu
  • sok z cytryny do smaku

Jak przygotować krem marchwiowo-imbirowy z gotowanym indykiem i duszonym jarmużem:

W głębokim garnku podduś drobno pokrojoną marchew. Zrób to razem z imbirem, nasionami kolendry, kawałkami kopru włoskiego i chili. Duś pod przykryciem tak długo, aż marchew zmięknie, następnie całość zalej bulionem i gotuj do miękkości. Gdy marchew będzie miękka, zmiksuj zupę na krem za pomocą miksera kuchennego i dopraw do smaku solą oraz cukrem.

Na patelni rozpuść oliwę, dodaj posiekaną szalotkę, plasterki świeżego chili i surowy jarmuż. Gdy jarmuż się podusi, dopraw go do smaku solą i sokiem z cytryny. Ugotowanego indyka potnij na cienkie plastry.

Do miski wlej porcje zupy, dodaj podduszony jarmuż i cienkie plastry ugotowanego indyka.

Warzywne curry z soczewicą i orzeszkami nerkowca - przepis krok po kroku

Składniki na warzywne curry z soczewicą i orzeszkami nerkowca:

Pasta curry:

  • 3 łyżki nasion kolendry
  • 2 łyżki nasion kminu rzymskiego
  • łyżka nasion gorczycy
  • łyżka nasion kopru włoskiego
  • łyżka nasion pieprzu czarnego
  • łyżka kurkumy
  • łyżka cynamonu
  • łyżka papryki w proszku
  • łyżka chili w proszku
  • łyżka soli
  • 100 g świeżego imbiru
  • 4 czosnki w ząbkach
  • łyżka pasty pomidorowej
  • 4 łyżki octu białego winnego

Warzywne curry:

  • 200 g czarnej soczewicy
  • 2 marchwie
  • dynia piżmowa
  • mały seler naciowy
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 3 czerwone cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • papryka kolorowa po 1 szt. z każdego koloru
  • 100 g pasty curry
  • 250 ml pulpy pomidorowej
  • pęczek kolendry
  • 100 g orzeszków nerkowca

Jak przygotować warzywne curry z soczewicą i orzeszkami nerkowca:

Pasta curry: dodaj wszystkie nasiona do małego rondelka i pogrzej na średnim ogniu przez około 5 minut. Zdejmij i poczekaj, aż ostygną. Dodaj resztę suchych przypraw i podgrzej razem przez kilka minut. Wszystkie suche przyprawy zmiksuj na puder. Do przypraw dodaj świeżo tarty imbir, tarty czosnek, pastę pomidorową i biały ocet winny, zmieszaj dokładnie wszystko, aż powstanie pasta.

Warzywne curry: czarną soczewicę zamocz w ziemnej wodzie na 4 godz., a następnie gotuj przez 10 minut w posolonej wodzie. Zdejmij z ognia i poczekaj, aż ostygnie. Marchewkę, dynię i seler naciowy pokrój w centymetrową kostkę, podsmaż na oleju na złoty kolor. Dodaj czerwoną cebulę, pokrojony czosnek, kolorowe papryki i cukinię zieloną. Wszystko razem smaż około 10 minut, dodaj wcześniej przygotowaną pastę curry i pulpę pomidorową. Poczekaj, aż powstanie sos, dopraw do smaku solą i posiekaną kolendrą. Po ułożeniu porcji curry dodaj ugotowaną soczewicę i prażone orzeszki nerkowca.

Zobacz także:

Autor:Izabela Dorf

Źródło: Sebastian Olma

Źródło zdjęcia głównego: Krzysztof Kowalczyk/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości