Gotowany na parze filet z indyka z młodą marchwią - przepis krok po kroku
Składniki na fileta z indyka z młodą marchewką:
- 1 kg fileta z indyka
- 20 młodych marchewek
- łyżka papryki w proszku
- łyżka curry
- pęczek natki pietruszki
- pęczek koperku
- pęczek kolendry
- 2 kalafiory
- 100 ml oliwy z oliwek
- 50 ml soku z cytryny
- sól do smaku
- 250 ml słodkiej śmietany 36 proc.
Jak przygotować fileta z indyka z młodą marchewką:
Filet z indyka potnij wzdłuż, na plasterki grubości około 1 cm, rozbij tłuczkiem do cienkiej warstwy, a następnie nałóż na środek obrane i lekko ugotowane wcześniej młode marchewki. Mięso dopraw do smaku papryką słodką w proszku, przyprawą curry i świeżymi ziołami. Zwiń mięso w rulon i wstaw do naczynia, a następnie do gotowania na parze w piekarniku. Piec ustaw na 160 st. C. i czas 25 minut. Po wyjęciu sprawdź, czy mięso jest w pełni ugotowane. Zrób to za pomocą wykałaczki.
Biały kalafior ugotuj w posolonej wodzie, aż będzie miękki, połowę dopraw do smaku oliwą, sokiem z cytryny i solą. A drugą połowę zmiksuj na gładką masę z dodatkiem śmietany słodkiej. Na talerzu ułóż porcję puree z kalafiora, ugotowane kalafiory i kawałki ugotowanego indyka z młodą marchwią.
Krem marchwiowo-imbirowy z gotowanym indykiem i duszonym jarmużem - przepis krok po kroku
Składniki na krem marchwiowo-imbirowy z gotowanym indykiem i duszonym jarmużem:
- 2 roladki z wcześniej ugotowanego na parze indyka
- 2 pęczki marchwi zwykłej
- 50 g imbiru świeżego
- łyżka nasion kolendry
- koper włoski
- 1 l bulionu do gotowania
- sól do smaku
- cukier do smaku
- 50 ml oliwy z pestek winogron
- 3 cebule szalotki
- czerwone chili
- opakowanie jarmużu
- sok z cytryny do smaku
Jak przygotować krem marchwiowo-imbirowy z gotowanym indykiem i duszonym jarmużem:
W głębokim garnku podduś drobno pokrojoną marchew. Zrób to razem z imbirem, nasionami kolendry, kawałkami kopru włoskiego i chili. Duś pod przykryciem tak długo, aż marchew zmięknie, następnie całość zalej bulionem i gotuj do miękkości. Gdy marchew będzie miękka, zmiksuj zupę na krem za pomocą miksera kuchennego i dopraw do smaku solą oraz cukrem.
Na patelni rozpuść oliwę, dodaj posiekaną szalotkę, plasterki świeżego chili i surowy jarmuż. Gdy jarmuż się podusi, dopraw go do smaku solą i sokiem z cytryny. Ugotowanego indyka potnij na cienkie plastry.
Do miski wlej porcje zupy, dodaj podduszony jarmuż i cienkie plastry ugotowanego indyka.
Warzywne curry z soczewicą i orzeszkami nerkowca - przepis krok po kroku
Składniki na warzywne curry z soczewicą i orzeszkami nerkowca:
Pasta curry:
- 3 łyżki nasion kolendry
- 2 łyżki nasion kminu rzymskiego
- łyżka nasion gorczycy
- łyżka nasion kopru włoskiego
- łyżka nasion pieprzu czarnego
- łyżka kurkumy
- łyżka cynamonu
- łyżka papryki w proszku
- łyżka chili w proszku
- łyżka soli
- 100 g świeżego imbiru
- 4 czosnki w ząbkach
- łyżka pasty pomidorowej
- 4 łyżki octu białego winnego
Warzywne curry:
- 200 g czarnej soczewicy
- 2 marchwie
- dynia piżmowa
- mały seler naciowy
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 3 czerwone cebule
- 3 ząbki czosnku
- papryka kolorowa po 1 szt. z każdego koloru
- 100 g pasty curry
- 250 ml pulpy pomidorowej
- pęczek kolendry
- 100 g orzeszków nerkowca
Jak przygotować warzywne curry z soczewicą i orzeszkami nerkowca:
Pasta curry: dodaj wszystkie nasiona do małego rondelka i pogrzej na średnim ogniu przez około 5 minut. Zdejmij i poczekaj, aż ostygną. Dodaj resztę suchych przypraw i podgrzej razem przez kilka minut. Wszystkie suche przyprawy zmiksuj na puder. Do przypraw dodaj świeżo tarty imbir, tarty czosnek, pastę pomidorową i biały ocet winny, zmieszaj dokładnie wszystko, aż powstanie pasta.
Warzywne curry: czarną soczewicę zamocz w ziemnej wodzie na 4 godz., a następnie gotuj przez 10 minut w posolonej wodzie. Zdejmij z ognia i poczekaj, aż ostygnie. Marchewkę, dynię i seler naciowy pokrój w centymetrową kostkę, podsmaż na oleju na złoty kolor. Dodaj czerwoną cebulę, pokrojony czosnek, kolorowe papryki i cukinię zieloną. Wszystko razem smaż około 10 minut, dodaj wcześniej przygotowaną pastę curry i pulpę pomidorową. Poczekaj, aż powstanie sos, dopraw do smaku solą i posiekaną kolendrą. Po ułożeniu porcji curry dodaj ugotowaną soczewicę i prażone orzeszki nerkowca.
Zobacz także:
- Piernik z żurawiną i ciasteczka piernikowe. Przygotuj je według prostych przepisów
- Serowa kuchnia Piotra Kucharskiego. Przepisy na sałatkę, bułki i maślane rogale
- Włoski comfort food według Cristiny Catese
Autor: Izabela Dorf
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Krzysztof Kowalczyk/Dzień Dobry TVN