Potrawy na parze - smaczne i zdrowe - powstają w naszej kuchni. To gotowany na parze łosoś z dressingiem ziołowym i ziemniakami, frittata z marchwią, słodkim batatem, chorizo i salsą z pomidorków koktajlowych oraz krem brokułowy z gotowanym łososiem i śmietaną. Zobacz, jak przyrządza je Sebastian Olma i wypróbuj jego niezwykłe przepisy.
Gotowany na parze łosoś z dressingiem ziołowym i ziemniakami - przepis krok po kroku
Składniki na gotowanego na parze łososia z dressingiem ziołowym i ziemniakami:
- 5 szt. ziemniaków
- 100 g rozmarynu
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 100ml kwaśnej śmietany 18%
- 2 ząbki czosnku
- szczypiorek
- 50 ml soku z limonki
- filet łososia 500g w całości
- majonez ziołowy
- 50 g świeżego koperku
- tarty świeży chrzan do posypania
Jak przyrządzić gotowanego na parze łososia z dressingiem ziołowym i ziemniakami
Ziemniaki w mundurkach dokładnie umyj, ułóż na blaszkę rozmarynem, następnie polej oliwą i posyp solą. Wstaw do piekarnika na 1h do temp. 175 st. C. wyjmij i zostaw aby ostygły.
W małej misce wymieszaj kwaśną śmietanę z solą, tartym czosnkiem, szczypiorkiem i sokiem z limonki.
Łososia wyjmij wcześniej z lodówki, potnij mniejsze kawałki, ułóż w naczyniu do gotowania na parze i wstaw do piekarnika.
Na talerzu nalej porcję sosu jaki powstał z wymieszania kwaśnej śmietany, ułóż pocięte na mniejsze kawałki pieczone ziemniaki, następnie wędzonego węgorza, obok nałóż przygotowany wcześniej majonez ziołowy, całość udekoruj świeżym koprem oraz zetrzyj na wszystko tarty chrzan.
Frittata z marchwią, słodkim batatem, chorizo i salsą z pomidorków koktajlowych - przepis krok po kroku
Składniki na frittatę z marchwią (4 porcje):
- 200 g chorizo
- 1 batat
- 2 ząbki czosnku
- szalotka
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- pół łyżeczki chili w płatkach
- cebula dymka –pęczek
- bazylia- pęczek
- 8 jajek
- 100 ml śmietany 36 %
- 200 g sera pecorino
Jak przyrządzić frittatę z marchwią:
Na patelni podsmaż pokrojone w kostkę chorizo, słodkie bataty, czosnek oraz cebulę szalotkę. Gdy ziemniaki będzie „al dente”, dodaj suche przyprawy, następnie posiekaną cebulkę dymkę oraz bazylię.
W misce wymieszaj jajka razem ze śmietaną i wlej prosto na patelnię. Lekko zamieszaj spód patelni i zdejmij z ognia. Na wierzch zetrzyj ser pecorino i wstaw ją do piekarnika na około 7-8 minut.
Delikatnie wyjmij i sprawdź za pomocą wykałaczki, czy frittata jest sucha. Obracając „do góry nogami”, zdejmij ją z patelni.
Krem brokułowy z gotowanym łososiem i śmietaną - przepis krok po kroku
Składniki na krem brokułowy z gotowanym łososiem i śmietaną:
- 2 szt. brokuła
- 1 łyżeczka soli i cukru
- 250 g liści młodego szpinaku
- 200 g gotowanego łososia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Jak przyrządzić krem brokułowy z gotowanym łososiem i śmietaną
Brokuł potnij na mniejsze kawałki, wrzuć do gotującej się wody z solą i cukrem, gotuj około 5 minut, aż będzie miękki. Następnie przełóż jak najszybciej do wody z lodem i, gdy kompletnie wystygnie, znów włóż do gotującej się wody i gotuj do miękkości.
Rozgotowany brokuł przełóż do miksera kuchennego i miksuj z liśćmi młodego szpinaku i odrobiną wody z gotowania tak, aby powstała konsystencja kremu. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
W głębokim naczyniu ułóż płaty gotowanego łososia i zalej kremem, na koniec dodaj odrobinę kwaśnej śmietany i kilka grzanego z bagietki.
Zobacz także:
- Tych potraw nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Poznaj tradycyjne przepisy na 12 świątecznych dań
- Kutia, świąteczny makowiec, śląska makówka. Niezawodne przepisy Sebastiana Olmy
- Kaczka, schab i rostbef, czyli pieczenie według Szymona Czerwińskiego
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN