Gotowany łosoś, frittata z marchwią i krem brokułowy, czyli dania na parze według Sebastiana Olmy

Sebastian Olma
Sebastian Olma w Dzień Dobry TVN

Potrawy na parze - smaczne i zdrowe - powstają w naszej kuchni. To gotowany na parze łosoś z dressingiem ziołowym i ziemniakami, frittata z marchwią, słodkim batatem, chorizo i salsą z pomidorków koktajlowych oraz krem brokułowy z gotowanym łososiem i śmietaną. Zobacz, jak przyrządza je Sebastian Olma i wypróbuj jego niezwykłe przepisy.

Gotowany na parze łosoś z dressingiem ziołowym i ziemniakami - przepis krok po kroku

Składniki na gotowanego na parze łososia z dressingiem ziołowym i ziemniakami:

  • 5 szt. ziemniaków  
    • 100 g rozmarynu  
      • 50 ml oliwy z oliwek
        • 1 łyżeczka soli
          • 100ml kwaśnej śmietany 18%
            • 2 ząbki czosnku
              • szczypiorek
                • 50 ml soku z limonki
                  • filet łososia 500g w całości
                    • majonez ziołowy
                      • 50 g świeżego koperku
                        • tarty świeży chrzan do posypania

                          Jak przyrządzić gotowanego na parze łososia z dressingiem ziołowym i ziemniakami

                          Ziemniaki w mundurkach dokładnie umyj, ułóż na blaszkę rozmarynem, następnie polej oliwą i posyp solą. Wstaw do piekarnika na 1h do temp. 175 st. C. wyjmij i zostaw aby ostygły.

                          W małej misce wymieszaj kwaśną śmietanę z solą, tartym czosnkiem, szczypiorkiem i sokiem z limonki.

                          Łososia wyjmij wcześniej z lodówki, potnij mniejsze kawałki, ułóż w naczyniu do gotowania na parze i wstaw do piekarnika.

                          Na talerzu nalej porcję sosu jaki powstał z wymieszania kwaśnej śmietany, ułóż pocięte na mniejsze kawałki pieczone ziemniaki, następnie wędzonego węgorza, obok nałóż przygotowany wcześniej majonez ziołowy, całość udekoruj świeżym koprem oraz zetrzyj na wszystko tarty chrzan.

                          Frittata z marchwią, słodkim batatem, chorizo i salsą z pomidorków koktajlowych - przepis krok po kroku

                          Składniki na frittatę z marchwią (4 porcje):

                          • 200 g chorizo
                            • 1 batat
                              • 2 ząbki czosnku
                                • szalotka
                                  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
                                    • 1 łyżeczka papryki wędzonej  
                                      • pół łyżeczki chili w płatkach
                                        • cebula dymka –pęczek
                                          • bazylia- pęczek
                                            • 8 jajek
                                              • 100 ml śmietany 36 %
                                                • 200 g sera pecorino 

                                                  Jak przyrządzić frittatę z marchwią:

                                                  Na patelni podsmaż pokrojone w kostkę chorizo, słodkie bataty, czosnek oraz cebulę szalotkę. Gdy ziemniaki będzie „al dente”, dodaj suche przyprawy, następnie posiekaną cebulkę dymkę oraz bazylię.

                                                  W misce wymieszaj jajka razem ze śmietaną i wlej prosto na patelnię. Lekko zamieszaj spód patelni i zdejmij z ognia. Na wierzch zetrzyj ser pecorino i wstaw ją do piekarnika na około 7-8 minut.

                                                  Delikatnie wyjmij i sprawdź za pomocą wykałaczki, czy frittata jest sucha. Obracając „do góry nogami”, zdejmij ją z patelni.

                                                  Krem brokułowy z gotowanym łososiem i śmietaną - przepis krok po kroku

                                                  Składniki na krem brokułowy z gotowanym łososiem i śmietaną:

                                                  • 2 szt. brokuła
                                                    • 1 łyżeczka soli i cukru
                                                      • 250 g liści młodego szpinaku
                                                        • 200 g gotowanego łososia
                                                          • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

                                                            Jak przyrządzić krem brokułowy z gotowanym łososiem i śmietaną

                                                            Brokuł potnij na mniejsze kawałki, wrzuć do gotującej się wody z solą i cukrem, gotuj około 5 minut, aż będzie miękki. Następnie przełóż jak najszybciej do wody z lodem i, gdy kompletnie wystygnie, znów włóż do gotującej się wody i gotuj do miękkości.

                                                            Rozgotowany brokuł przełóż do miksera kuchennego i miksuj z liśćmi młodego szpinaku i odrobiną wody z gotowania tak, aby powstała konsystencja kremu. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

                                                            W głębokim naczyniu ułóż płaty gotowanego łososia i zalej kremem, na koniec dodaj odrobinę kwaśnej śmietany i kilka grzanego z bagietki.

                                                            Zobacz także:

                                                            Autor: Luiza Bebłot

                                                            Źródło: Sebastian Olma

                                                            Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                                                            podziel się:

                                                            Pozostałe wiadomości

                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                            Materiał promocyjny

                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana