Kutia, świąteczny makowiec, śląska makówka. Niezawodne przepisy Sebastiana Olmy

Świąteczna kuchnia z makiem
Mak na świątecznym stole symbolizuje pomnożenie wszelkich dóbr. Warto zatem podążać za tradycją i przygotować z nim wigilijne słodkości. Sebastian Olma zdradza swoje przepisy na świąteczny makowiec, śląską makówkę i kutię. Podpowiada też, czy gotowa masa makowa będzie odpowiednia do świątecznych wypieków.

Świąteczny makowiec z rodzynkami i lukrem

Składniki na ciasto do makowca:

  • 500 g mąki pszennej
    • 50 g świeżych drożdży
      • 50 g cukru
        • 200 ml mleka
          • 4 żółtka
            • 50 g masła

              Przygotowania ciasta do makowca:

              1. Do szerokiej miski wsyp cukier, pokruszone drożdże i powoli wlewaj ciepłe mleko o temperaturze 37st.
                1. Za pomocą łyżki wymieszaj składniki dodając połowę mąki, przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce aby ciasto urosło.
                  1. Następnie dodaj do ciasta resztę mąki, jajka i roztopione masło.
                    1. Wszystkie składniki wymieszaj, aż powstanie jednolita masa, którą należy dokładnie owinąć folią i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.

                      Składniki nadzienia do makowca:

                      • 850 g masy makowej
                        • 150 g rodzynek
                          • 2 pomarańcze
                            • 6 białej jajek
                              • łyżeczka soli
                                • 50 g brązowego cukru

                                  Przygotowanie nadzienia do makowca:

                                  1. Białka ubij na sztywną masę dodając pod koniec ubijania sól i cukier.
                                    1. Ubite na sztywno białka dodaj do masy makowej, zetrzyj skórkę z pomarańczy, dodaj rodzynki i wymieszaj wszystkie składniki razem.

                                      Sposób przygotowania makowca

                                      Składniki na makowca

                                      • przygotowane ciasto
                                        • przygotowana masa makowa
                                          • 100 g rodzynek

                                            Przygotowanie makowca:

                                            1. Wyjmij ciasto z foli, rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i szerokość z długością 30x30 cm.
                                              1. Nałóż masę makową, równo rozsmaruj zostawiając na końcach po 3 cm wolnej przestrzeni i posyp rodzynkami.
                                                1. Zwiń ciasto i owiń w papier do pieczenia zostawiając około 1-2 cm wolnej przestrzeni, aby ciasto podrosło do góry (można ciasto posmarować roztopionym masłem).
                                                  1. Odstaw na 30 minut - dzięki czemu jeszcze bardziej wyrośnie przed pieczeniem.
                                                    1. W tym czasie nagrzej piekarnik do temp. 185 st. C. piecz makowca około 40 minut, wyjmij i zostaw do ostygnięcia.
                                                      1. Gdy ciasto ostygnie polej je lukrem (zagotuj wodę z sokiem pomarańczowym 10ml i dodaj cukier puder 200g) posyp ciasto rodzynkami i orzechami.

                                                        Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                        Śląska makówka z rodzynkami, figami i orzechami

                                                        Składniki na śląską makówkę:

                                                        • 250 g niebieskiego maku
                                                          • 250 ml wody
                                                            • chałka maślana
                                                              • 1,5 l mleka
                                                                • 150 g cukru
                                                                  • 150 g masła
                                                                    • 100 g rodzynek
                                                                      • 100 g płatków z migdałów
                                                                        • 150 g suszonych fig
                                                                          • 100 g orzechów nerkowca
                                                                            • 100 g orzechów włoskich
                                                                              • 200 g gorzkiej czekolada

                                                                                Przygotowanie śląskiej makówki:

                                                                                1. W garnku zagotuj wodę (250 ml), dodaj mak i zagotuj mieszając cały czas.
                                                                                  1. Następnie dodaj masło, cukier, rodzynki i figę suszoną. Podlewając mlekiem, gotuj mak na małym ogniu około 1h. Po tym czasie masa powinna zmięknąć i być "mokra". W razie potrzeby dodaj pod koniec gotowania więcej mleka.
                                                                                    1. W wysokim szklanym naczyniu (naczynie nasmaruj oliwą z oliwek) na dnie ułóż porcje ugotowanego maku, następnie pokrojone cienkie plastry bułki, posyp orzechami, migdałami i gorzką czekoladę stratą na grubych oczkach.
                                                                                      1. Takie ułożenie warstw powtórz jeszcze dwa razy, gotową makówkę wstaw do lodówki na jeden dzień.
                                                                                        1. Następnego dnia masa powinna być tak zwarta że można ją kroić nożem po wyjęciu z naczynia.

                                                                                          Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                          Kutia świąteczna z makiem i orzechami

                                                                                          Składniki na kutię świąteczną:

                                                                                          • 250 g komosy ryżowej
                                                                                            • woda do gotowania
                                                                                              • 250 g niebieskiego maku
                                                                                                • 300 ml mleka
                                                                                                  • 50 g masła
                                                                                                    • 200 ml miodu
                                                                                                      • 100 g orzechów włoskich
                                                                                                        • 100 g orzechów laskowych prażonych
                                                                                                          • 100 g migdałów
                                                                                                            • 100 g rodzynek
                                                                                                              • 100 g suszonej moreli
                                                                                                                • 100 g suszonej żurawiny
                                                                                                                  • 2 laski wanilii

                                                                                                                    Przygotowanie świątecznej kutii:

                                                                                                                    1. Komosę ryżową przepłucz w zimnej wodzie, następnie zalej raz taką samą ilością zimnej wody, lekko posól i wstaw do gotowania.
                                                                                                                      1. Gdy komosa się zagotuj zmniejsz ogień, na mniejszym ogniu gotuj przez około 12-15 minut, aż nasiona komosy zaczną się otwierać. Przelej komosę przez sitko i odstaw, aby ostygła.
                                                                                                                        1. W rondelku zagotuj mleko z odrobiną masła, wody (100ml) i wanilią, gdy mleko się zagotuje wsyp mak. Doprowadź mleko z makiem do ponownego wrzenia cały czas mieszając, aby nie przywarł do rondla. Po zagotowaniu zdejmij z ognia, przykryj folią lub talerzykiem i zostaw na 2-3 h, aby napęczniał.
                                                                                                                          1. W metalowej misce sparz wrzącą wodą wszystkie suche owoce, dodaj posiekane orzechy i migdały. Następnie przełóż ugotowaną komosę, zaparzony mak i wlej miód. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Gotową kutię przełóż do odpowiedniego naczynia i wstaw na noc do lodówki, aby nabrała kształtu.
                                                                                                                            1. Następnego dnia wyjmij i pokrój na plastry lub podaj w całości.

                                                                                                                              Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                              Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                                              Zobacz też:

                                                                                                                              Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                                              Autor: Jola Marat

                                                                                                                              Źródło: Sebastian Olma

                                                                                                                              podziel się:

                                                                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                              Materiał promocyjny

                                                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana