Przepisy kulinarne

Świąteczny makowiec, śląska makówka i kutia. Niezawodne przepisy Sebastiana Olmy

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Mak na świątecznym stole symbolizuje pomnożenie wszelkich dóbr. Warto zatem podążać za tradycją i przygotować z nim wigilijne słodkości. Sebastian Olma zdradza swoje przepisy na świąteczny makowiec, śląską makówkę i kutię. Podpowiada też, czy gotowa masa makowa będzie odpowiednia do świątecznych wypieków.

Świąteczny makowiec z rodzynkami i lukrem

Składniki na ciasto do makowca:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 200 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 50 g masła

Przygotowania ciasta do makowca:

  1. 1Do szerokiej miski wsyp cukier, pokruszone drożdże i powoli wlewaj ciepłe mleko o temperaturze 37st.
  2. 2Za pomocą łyżki wymieszaj składniki dodając połowę mąki, przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce aby ciasto urosło.
  3. 3Następnie dodaj do ciasta resztę mąki, jajka i roztopione masło.
  4. 4Wszystkie składniki wymieszaj, aż powstanie jednolita masa, którą należy dokładnie owinąć folią i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.

Składniki nadzienia do makowca:

  • 850 g masy makowej
  • 150 g rodzynek
  • 2 pomarańcze
  • 6 białej jajek
  • łyżeczka soli
  • 50 g brązowego cukru

Przygotowanie nadzienia do makowca:

  1. 1Białka ubij na sztywną masę dodając pod koniec ubijania sól i cukier.
  2. 2Ubite na sztywno białka dodaj do masy makowej, zetrzyj skórkę z pomarańczy, dodaj rodzynki i wymieszaj wszystkie składniki razem.

Sposób przygotowania makowca

Składniki na makowca

  • przygotowane ciasto
  • przygotowana masa makowa
  • 100 g rodzynek

Przygotowanie makowca:

  1. 1Wyjmij ciasto z foli, rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i szerokość z długością 30x30 cm.
  2. 2Nałóż masę makową, równo rozsmaruj zostawiając na końcach po 3 cm wolnej przestrzeni i posyp rodzynkami.
  3. 3Zwiń ciasto i owiń w papier do pieczenia zostawiając około 1-2 cm wolnej przestrzeni, aby ciasto podrosło do góry (można ciasto posmarować roztopionym masłem).
  4. 4Odstaw na 30 minut - dzięki czemu jeszcze bardziej wyrośnie przed pieczeniem.
  5. 5W tym czasie nagrzej piekarnik do temp. 185 st. C. piecz makowca około 40 minut, wyjmij i zostaw do ostygnięcia.
  6. 6Gdy ciasto ostygnie polej je lukrem (zagotuj wodę z sokiem pomarańczowym 10ml i dodaj cukier puder 200g) posyp ciasto rodzynkami i orzechami.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Śląska makówka z rodzynkami, figami i orzechami

Składniki na śląską makówkę:

  • 250 g niebieskiego maku
  • 250 ml wody
  • chałka maślana
  • 1,5 l mleka
  • 150 g cukru
  • 150 g masła
  • 100 g rodzynek
  • 100 g płatków z migdałów
  • 150 g suszonych fig
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 100 g orzechów włoskich
  • 200 g gorzkiej czekolada

Przygotowanie śląskiej makówki:

  1. 1W garnku zagotuj wodę (250 ml), dodaj mak i zagotuj mieszając cały czas.
  2. 2Następnie dodaj masło, cukier, rodzynki i figę suszoną. Podlewając mlekiem, gotuj mak na małym ogniu około 1h. Po tym czasie masa powinna zmięknąć i być "mokra". W razie potrzeby dodaj pod koniec gotowania więcej mleka.
  3. 3W wysokim szklanym naczyniu (naczynie nasmaruj oliwą z oliwek) na dnie ułóż porcje ugotowanego maku, następnie pokrojone cienkie plastry bułki, posyp orzechami, migdałami i gorzką czekoladę stratą na grubych oczkach.
  4. 4Takie ułożenie warstw powtórz jeszcze dwa razy, gotową makówkę wstaw do lodówki na jeden dzień.
  5. 5Następnego dnia masa powinna być tak zwarta że można ją kroić nożem po wyjęciu z naczynia.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Kutia świąteczna z makiem i orzechami

Składniki na kutię świąteczną:

  • 250 g komosy ryżowej
  • woda do gotowania
  • 250 g niebieskiego maku
  • 300 ml mleka
  • 50 g masła
  • 200 ml miodu
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g orzechów laskowych prażonych
  • 100 g migdałów
  • 100 g rodzynek
  • 100 g suszonej moreli
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 2 laski wanilii

Przygotowanie świątecznej kutii:

  1. 1Komosę ryżową przepłucz w zimnej wodzie, następnie zalej raz taką samą ilością zimnej wody, lekko posól i wstaw do gotowania.
  2. 2Gdy komosa się zagotuj zmniejsz ogień, na mniejszym ogniu gotuj przez około 12-15 minut, aż nasiona komosy zaczną się otwierać. Przelej komosę przez sitko i odstaw, aby ostygła.
  3. 3W rondelku zagotuj mleko z odrobiną masła, wody (100ml) i wanilią, gdy mleko się zagotuje wsyp mak. Doprowadź mleko z makiem do ponownego wrzenia cały czas mieszając, aby nie przywarł do rondla. Po zagotowaniu zdejmij z ognia, przykryj folią lub talerzykiem i zostaw na 2-3 h, aby napęczniał.
  4. 4W metalowej misce sparz wrzącą wodą wszystkie suche owoce, dodaj posiekane orzechy i migdały. Następnie przełóż ugotowaną komosę, zaparzony mak i wlej miód. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Gotową kutię przełóż do odpowiedniego naczynia i wstaw na noc do lodówki, aby nabrała kształtu.
  5. 5Następnego dnia wyjmij i pokrój na plastry lub podaj w całości.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Idealna zupa na święta. Przepisy na barszcz wigilijny, grzybową, rybną i kapuśniak

Karp wigilijny - ryba dobra nie tylko od święta

Pierniczków czas! Zobacz, jak piecze je Ania Starmach

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Jola Marat

Źródło: Sebastian Olma

Pozostałe wiadomości