Idealna zupa na święta. Przepisy na barszcz wigilijny, grzybową, rybną i kapuśniak

Smaczne zupy na świąteczny stół
Zastanawiasz się, jaką zupę ugotować na święta? Daria Ładocha ma dla ciebie sprawdzone przepisy na świąteczną zupę grzybową z łazankami, zupę rybną, kapuśniak z borowikami i barszcz wigilijny. Którą wybierasz?

Świąteczna zupa grzybowa z łazankami - przepis

Składniki na świąteczną zupę grzybową z łazankami

  • 80 g suszonych grzybów namoczonych przez całą noc
  • 1,5 l wywaru z jarzyn
  • 2 marchewki
  • sól, pieprz
  • 3 ziela angielskie
  • 4 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • garść posiekanej zielonej pietruszki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • do podania: ugotowany makaron łazanki

Przygotowanie zupy grzybowej z łazankami

  1. Grzyby mocz w wodzie najlepiej przez całą noc.
  2. W garnku podgrzej masło i podsmaż cebulę wraz z czosnkiem. Dodaj marchewkę i chwilę podsmażaj.
  3. Dodaj grzyby, ziele angielskie oraz liście laurowe, wywar i wodę z grzybów i gotuj przez 25 minut.
  4. Dopraw, dodaj sól, pieprz i obie śmietany. Podawaj z makaronem i zieloną pietruszką.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Świąteczna zupa rybna - przepis

Składniki na świąteczną zupę rybną

  • 500 g łososia bez skóry
  • 350 g dorsza bez skóry
  • 1,5 l wywaru z jarzyn
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 1 mała marchewka pokrojona w talarki
  • 1 por pokrojony w talarki (tylko biała część)
  • 1 kłącze selera naciowego pokrojonego na małe kawałki
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 papryczka chili drobno posiekana
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • garść posiekanej, zielonej pietruszki

Przygotowanie zupy rybnej

  1. W garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę oraz chilli.
  2. Następnie dodaj pora, marchewkę oraz seler naciowy oraz paprykę słodką. Całość wymieszaj zalej wywarem i zagotuj z dodatkiem ziela angielskiego oraz liści laurowych. Gotuj przez 5 minut.
  3. Dodaj pomidory w puszce, przecier pomidorowy, sól, cukier i pieprz. Doprowadź do wrzenia.
  4. Następnie pokrój rybę na kawałki i dodaj do zupy. Pamiętaj, by nie były to zbyt małe kawałki. Gotuj rybę w zupie, aż całkowicie się zetnie – około 5 minut.
  5. Na koniec dodaj posiekaną, zieloną pietruszkę.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Kapuśniak z suszonymi borowikami - przepis

Składniki na kapuśniak z suszonymi borowikami

  • 750 g kapusty kiszonej
  • 50 g namoczonych grzybów
  • 1 marchewka pokrojona w cienkie talarki
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1,5 l wywaru z jarzyn
  • 4 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • szczypta majeranku
  • 1 szklanka białego wina
  • świeży koperek do dekoracji

Przygotowanie kapuśniaku z suszonymi borowikami

  1. W garnku podgrzej olej i zeszklij cebulę.
  2. Dodaj papryki w przyprawach, oregano, kmin rzymski oraz marchewkę i podsmażaj kilka minut.
  3. W tym czasie opłucz dokładnie kapustę i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do garnka wraz z grzybami i ziemniakami i całość zalej wywarem oraz sosem sojowym. Dodaj również ziele angielskie i liście laurowe oraz wino.
  4. Gotuj około 25 minut. Na koniec dopraw solą oraz pieprzem.
  5. Przed podaniem posyp świeżym koperkiem.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Barszcz wigilijny - przepis

Składniki na barszcz wigilijny

  • 3 pietruszki
  • 4 marchewki
  • 3 kg buraków
  • 2 cebule
  • 50 g suszonych grzybów
  • 1 por
  • ½ selera
  • 1 łyżka miodu
  • 4 ziela angielskie
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta majeranku
  • sok z 1 cytryny
  • 10 ml octu
  • 4 goździki
  • 1 kora cynamonu
  • 1 l zakwasu z buraków
  • łyżka masła
  • sól, pieprz
  • do podania: uszka

Przygotowanie barszczu wigilijnego

  1. Grzyby zalej gorącą wodą i gotuj około 40 minut. Następnie pozostaw do ostygnięcia i zachowaj wywar.
  2. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle. Dodaj warzywa korzeniowe, przyprawy oraz por - drobno posiekane lub starte na tarce o grubych oczkach.
  3. Warzywa wraz z cebulką umieść w dużym garnku i zalej wodą z dodatkiem przypraw. Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze 50 minut.
  4. Następnie przecedź barszcz przez sitko, dodaj pokrojone grzyby oraz wywar, zakwas buraczany, czosnek, miód, ocet, sok z cytryny oraz majeranek.
  5. Doprowadź do wrzenia i koniecznie wyłów czosnek łyżką cedzakową.
  6. Podawaj z uszkami.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Jola Marat

Źródło: Daria Ładocha

podziel się:

Pozostałe wiadomości