Przepisy kulinarne

Idealna zupa na święta. Przepisy na barszcz wigilijny, grzybową, rybną i kapuśniak

Przepisy kulinarne

Idealna zupa na święta. Przepisy na barszcz wigilijny, grzybową, rybną i kapuśniak

Zastanawiasz się, jaką zupę ugotować na święta? Daria Ładocha ma dla ciebie sprawdzone przepisy na świąteczną zupę grzybową z łazankami, zupę rybną, kapuśniak z borowikami i barszcz wigilijny. Którą wybierasz? 

Świąteczna zupa grzybowa z łazankami

Składniki na zupę grzybową z łazankami

  • 80 g suszonych grzybów namoczonych przez całą noc
  • 1,5 l wywaru z jarzyn
  • 2 marchewki
  • sól, pieprz
  • 3 ziela angielskie
  • 4 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • garść posiekanej zielonej pietruszki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • do podania: ugotowany makaron łazanki 

Przygotowanie zupy grzybowej z łazankami

  1. Grzyby mocz w wodzie najlepiej przez całą noc. 
  2. W garnku podgrzej masło i podsmaż cebulę wraz z czosnkiem. Dodaj marchewkę i chwilę podsmażaj. 
  3. Dodaj grzyby, ziele angielskie oraz liście laurowe, wywar i wodę z grzybów i gotuj przez 25 minut.
  4. Dopraw, dodaj sól, pieprz i obie śmietany. Podawaj z makaronem i zieloną pietruszką.
zupa grzybowa, przepis, Daria Ładocha, przepisy Dzień Dobry TVN, wigilia, przepisy na Boże Narodzenie

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Zupa rybna

Składniki na zupę rybną

  • 500 g łososia bez skóry
  • 350 g dorsza bez skóry
  • 1,5 l wywaru z jarzyn
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 1 mała marchewka pokrojona w talarki
  • 1 por pokrojony w talarki (tylko biała część)
  • 1 kłącze selera naciowego pokrojonego na małe kawałki
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 papryczka chili drobno posiekana
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • garść posiekanej, zielonej pietruszki

Przygotowanie zupy rybnej

  1. W garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę oraz chilli. 
  2. Następnie dodaj pora, marchewkę oraz seler naciowy oraz paprykę słodką. Całość wymieszaj zalej wywarem i zagotuj z dodatkiem ziela angielskiego oraz liści laurowych. Gotuj przez 5 minut.
  3. Dodaj pomidory w puszce, przecier pomidorowy, sól, cukier i pieprz. Doprowadź do wrzenia. 
  4. Następnie pokrój rybę na kawałki i dodaj do zupy. Pamiętaj, by nie były to zbyt małe kawałki. Gotuj rybę w zupie, aż całkowicie się zetnie – około 5 minut. 
  5. Na koniec dodaj posiekaną, zieloną pietruszkę.
zupa rybna, przepis, Daria Ładocha, przepisy Dzień Dobry TVN, wigilia, przepisy na Boże Narodzenie

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Kapuśniak z suszonymi borowikami

Składniki na kapuśniak z suszonymi borowikami 

  • 750 g kapusty kiszonej
  • 50 g namoczonych grzybów
  • 1 marchewka pokrojona w cienkie talarki
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1,5 l wywaru z jarzyn
  • 4 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • szczypta majeranku
  • 1 szklanka białego wina
  • świeży koperek do dekoracji

Przygotowanie kapuśniaku z suszonymi borowikami

  1. W garnku podgrzej olej i zeszklij cebulę. 
  2. Dodaj papryki w przyprawach, oregano, kmin rzymski oraz marchewkę i podsmażaj kilka minut. 
  3. W tym czasie opłucz dokładnie kapustę i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do garnka wraz z grzybami i ziemniakami i całość zalej wywarem oraz sosem sojowym. Dodaj również ziele angielskie i liście laurowe oraz wino. 
  4. Gotuj około 25 minut. Na koniec dopraw solą oraz pieprzem. 
  5. Przed podaniem posyp świeżym koperkiem.
kapuśniak, przepis, Daria Ładocha, przepisy Dzień Dobry TVN, wigilia, przepisy na Boże Narodzenie

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Barszcz wigilijny

Składniki na barszcz wigilijny

  • 3 pietruszki
  • 4 marchewki
  • 3 kg buraków
  • 2 cebule
  • 50 g suszonych grzybów
  • 1 por
  • ½ selera
  • 1 łyżka miodu
  • 4 ziela angielskie
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta majeranku
  • sok z 1 cytryny
  • 10 ml octu
  • 4 goździki
  • 1 kora cynamonu
  • 1 l zakwasu z buraków
  • łyżka masła
  • sól, pieprz
  • do podania: uszka

Przygotowanie barszczu wigilijnego

  1. Grzyby zalej gorącą wodą i gotuj około 40 minut. Następnie pozostaw do ostygnięcia i zachowaj wywar. 
  2. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle. Dodaj warzywa korzeniowe, przyprawy oraz por - drobno posiekane lub starte na tarce o grubych oczkach. 
  3. Warzywa wraz z cebulką umieść w dużym garnku i zalej wodą z dodatkiem przypraw. Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze 50 minut.
  4. Następnie przecedź barszcz przez sitko, dodaj pokrojone grzyby oraz wywar, zakwas buraczany, czosnek, miód, ocet, sok z cytryny oraz majeranek. 
  5. Doprowadź do wrzenia i koniecznie wyłów czosnek łyżką cedzakową. 
  6. Podawaj z uszkami.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Wędliny domowej roboty według Kucharskiego

Karp wigilijny - ryba dobra nie tylko od święta

Pierniczków czas! Zobacz, jak piecze je Ania Starmach

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Źródło: Daria Ładocha |
Co sądzisz o tym artykule?
75
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0