Świąteczna zupa grzybowa z łazankami - przepis
Składniki na świąteczną zupę grzybową z łazankami
- 80 g suszonych grzybów namoczonych przez całą noc
- 1,5 l wywaru z jarzyn
- 2 marchewki
- sól, pieprz
- 3 ziela angielskie
- 4 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
- garść posiekanej zielonej pietruszki
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki słodkiej śmietanki
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka sosu sojowego
- do podania: ugotowany makaron łazanki
Przygotowanie zupy grzybowej z łazankami
- Grzyby mocz w wodzie najlepiej przez całą noc.
- W garnku podgrzej masło i podsmaż cebulę wraz z czosnkiem. Dodaj marchewkę i chwilę podsmażaj.
- Dodaj grzyby, ziele angielskie oraz liście laurowe, wywar i wodę z grzybów i gotuj przez 25 minut.
- Dopraw, dodaj sól, pieprz i obie śmietany. Podawaj z makaronem i zieloną pietruszką.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Świąteczna zupa rybna - przepis
Składniki na świąteczną zupę rybną
- 500 g łososia bez skóry
- 350 g dorsza bez skóry
- 1,5 l wywaru z jarzyn
- 1 cebula pokrojona w piórka
- 1 mała marchewka pokrojona w talarki
- 1 por pokrojony w talarki (tylko biała część)
- 1 kłącze selera naciowego pokrojonego na małe kawałki
- 400 g pomidorów z puszki
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 1 papryczka chili drobno posiekana
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- ½ łyżeczki soli
- świeżo mielony pieprz do smaku
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- garść posiekanej, zielonej pietruszki
Przygotowanie zupy rybnej
- W garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę oraz chilli.
- Następnie dodaj pora, marchewkę oraz seler naciowy oraz paprykę słodką. Całość wymieszaj zalej wywarem i zagotuj z dodatkiem ziela angielskiego oraz liści laurowych. Gotuj przez 5 minut.
- Dodaj pomidory w puszce, przecier pomidorowy, sól, cukier i pieprz. Doprowadź do wrzenia.
- Następnie pokrój rybę na kawałki i dodaj do zupy. Pamiętaj, by nie były to zbyt małe kawałki. Gotuj rybę w zupie, aż całkowicie się zetnie – około 5 minut.
- Na koniec dodaj posiekaną, zieloną pietruszkę.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Kapuśniak z suszonymi borowikami - przepis
Składniki na kapuśniak z suszonymi borowikami
- 750 g kapusty kiszonej
- 50 g namoczonych grzybów
- 1 marchewka pokrojona w cienkie talarki
- 1 cebula pokrojona w piórka
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1,5 l wywaru z jarzyn
- 4 ziemniaki pokrojone w kostkę
- 3 łyżki sosu sojowego
- szczypta majeranku
- 1 szklanka białego wina
- świeży koperek do dekoracji
Przygotowanie kapuśniaku z suszonymi borowikami
- W garnku podgrzej olej i zeszklij cebulę.
- Dodaj papryki w przyprawach, oregano, kmin rzymski oraz marchewkę i podsmażaj kilka minut.
- W tym czasie opłucz dokładnie kapustę i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do garnka wraz z grzybami i ziemniakami i całość zalej wywarem oraz sosem sojowym. Dodaj również ziele angielskie i liście laurowe oraz wino.
- Gotuj około 25 minut. Na koniec dopraw solą oraz pieprzem.
- Przed podaniem posyp świeżym koperkiem.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Barszcz wigilijny - przepis
Składniki na barszcz wigilijny
- 3 pietruszki
- 4 marchewki
- 3 kg buraków
- 2 cebule
- 50 g suszonych grzybów
- 1 por
- ½ selera
- 1 łyżka miodu
- 4 ziela angielskie
- 3 ząbki czosnku
- szczypta majeranku
- sok z 1 cytryny
- 10 ml octu
- 4 goździki
- 1 kora cynamonu
- 1 l zakwasu z buraków
- łyżka masła
- sól, pieprz
- do podania: uszka
Przygotowanie barszczu wigilijnego
- Grzyby zalej gorącą wodą i gotuj około 40 minut. Następnie pozostaw do ostygnięcia i zachowaj wywar.
- Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle. Dodaj warzywa korzeniowe, przyprawy oraz por - drobno posiekane lub starte na tarce o grubych oczkach.
- Warzywa wraz z cebulką umieść w dużym garnku i zalej wodą z dodatkiem przypraw. Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze 50 minut.
- Następnie przecedź barszcz przez sitko, dodaj pokrojone grzyby oraz wywar, zakwas buraczany, czosnek, miód, ocet, sok z cytryny oraz majeranek.
- Doprowadź do wrzenia i koniecznie wyłów czosnek łyżką cedzakową.
- Podawaj z uszkami.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
- Wędliny domowej roboty według Kucharskiego
- Karp wigilijny - ryba dobra nie tylko od święta
- Pierniczków czas! Zobacz, jak piecze je Ania Starmach
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Jola Marat
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
podziel się: