Poznaj przepisy Beaty Kartowicz na kompot wigilijny, korzenne tartaletki i bułeczki cynamonowe

Prawdziwy wigilijny kompot
Kompot wigilijny, keks bożonarodzeniowy, tartaletki korzenne i bułeczki cynamonowo–bakaliowe. Takie pachnące przyprawami świąteczne słodkości powstają dziś w naszej kuchni. Zobacz, jak przyrządza je Beata Kartowicz.

Kompot wigilijny - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 30 dag suszonych owoców: (jabłka, gruszki, śliwki wędzone),
    • garść rodzynek,
      • 10–15 dag suszonych śliwek bez pestek (najlepsze nasze polskie odmiany),
        • 8–10 goździków,
          • kora cynamonu,
            • kilka łyżek miodu,
              • po szczypcie imbiru i gałki muszkatołowej,
                • dobrze umyta pomarańcza i cytryna.

                  Sposób przygotowania:

                  1. Owoce przelewamy na sicie wrzątkiem, przekładamy do garnka i zalewamy 1,5 litra przegotowanej zimnej wody, tak aby lustro wody znajdowało się 2–3 cm nad owocami.
                    1. Odstawiamy na minimum 2 godz. Dodajemy goździki i cynamon. Gotujemy ok. 20 min. Jeśli owoce wchłonęły zbyt dużo wody, uzupełniamy ją. Kompot dosładzamy miodem.
                      1. Kompot wigilijny doprawiamy przyprawami korzennymi. Zanim ostygnie, dodajemy pomarańcze i cytryny pokrojone w plastry oraz sok z połowy pomarańczy i połowy cytryny. Schładzamy.

                        Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                        Świąteczna piosenka Dzień Dobry TVN

                        Źródło: Dzień Dobry TVN
                        Mikołaj Rey w świątecznym klipie Dzień Dobry TVN
                        Mikołaj Rey w świątecznym klipie Dzień Dobry TVN
                        Kolęda Dzień Dobry TVN
                        Kolęda Dzień Dobry TVN
                        Kolęda Dzień Dobry TVN - krótka wersja
                        Kolęda Dzień Dobry TVN - krótka wersja
                        Garbus w świątecznej piosence Dzień Dobry TVN
                        Garbus w świątecznej piosence Dzień Dobry TVN
                        Choinka - świąteczna piosenka Dzień Dobry TVN
                        Choinka - świąteczna piosenka Dzień Dobry TVN
                        Daria Ładocha z córkami
                        Daria Ładocha z córkami
                        Kolęda Dzień Dobry TVN
                        Kolęda Dzień Dobry TVN
                        Kolęda Dzień Dobry TVN - podkład muzyczny
                        Kolęda Dzień Dobry TVN - podkład muzyczny

                        Tartaletki korzenne - przepis krok po kroku

                        Składniki na 8 sztuk:

                        Ciasto:

                        • 350 g mąki,
                          • 200g masła,
                            • 5 żółtek,
                              • 150 g cukru pudru,
                                • przyprawy korzenne (¼ łyżeczki cynamonu, ¼ kardamonu, ¼ imbiru mielonego, ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej).

                                  Nadzienie:

                                  • 75 g trzcinowego cukru,
                                    • 2 łyżki miodu,
                                      • 60 ml rumu,
                                        • 200 g suszonej żurawiny,
                                          • 60g świeżej żurawiny,
                                            • 75 g mrożonych porzeczek,
                                              • 75 g rodzynek,
                                                • 1 łyżeczka cynamonu,
                                                  • 1 łyżeczka zmielonego imbiru,
                                                    • pół łyżeczki zmielonych goździków,
                                                      • 1 pomarańcza, skórka i sok,
                                                        • pół łyżeczki pasty waniliowej,
                                                          • płatki migdałowe.

                                                            Sposób przygotowania:

                                                            1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, żółtka, cukier, przyprawę korzenną i wyrabiamy ciasto. Gotowe przekładamy do lodówki na 30 minut.
                                                              1. W garnku na małym ogniu rozpuszczamy cukier w rumie, dodajemy żurawinę, cynamon, goździki, imbir, porzeczki, rodzynki, skórkę i sok pomarańczowy. Widelcem można rozgnieść owoce. Doprowadzić masę do delikatnego wrzenia i gotować przez około 20 minut. Zdejmij z kuchenki i ostudź nadzienie i dodaj miód.
                                                                1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy, dzielimy na koła o wielkości trochę większej, jak formy na tartaletki, ale nie za cienko. Każdą foremkę smarujemy olejem.
                                                                  1. Wykładamy foremkę ciastem, dajemy do każdej nadzienie z pozostałego niewykorzystanego ciasta, wykrawamy malutkie gwiazdki, które układamy na farszu. Smarujemy roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy około 30 minut.

                                                                    Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                    Bułeczki cynamonowo–bakaliowe - przepis krok po kroku

                                                                    Składniki na ciasto drożdżowe:

                                                                    • 250 ml ciepłego mleka,
                                                                      • 80 g świeżych drożdży,
                                                                        • 500 g mąki pszennej,
                                                                          • 50 g cukru białego,
                                                                            • szczypta soli,
                                                                              • 1 jajko + 2 żółtka,
                                                                                • 70 g miękkiego masła,
                                                                                  • 250 g konfitury pomarańczowej.

                                                                                    Składniki na masę cynamonową:

                                                                                    • 150 g masła w temperaturze pokojowej,
                                                                                      • 160 g cukru drobnego do wypieków,
                                                                                        • 18-20 g cynamonu,
                                                                                          • pół łyżeczki pasty waniliowej,
                                                                                            • 300 g bakalii (rodzynki, morele, skórka pomarańczowa, żurawina, figi, daktyle, płatki migdałowe).

                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                              1. Przygotowujemy ciasto drożdżowe, wkładamy do miski, przykrywamy papierem i czekamy, aż wyrośnie.
                                                                                                1. Stolnicę posypujemy mąką, wyciągamy z miski ciasto drożdżowe, wałkujemy w kształcie prostokąta, smarujemy masłem w temperaturze pokojowej oraz konfiturą pomarańczową wymieszaną z bakaliami.
                                                                                                  1. Posypujemy cukrem trzcinowy z cynamonem, zwijamy w kształcie rolady i kroimy na 3-centymetrowe bułeczki i układamy na blasze. Czekamy 10–15 minut, smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
                                                                                                    1. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 20-25 minut.

                                                                                                      Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                      Keks bożonarodzeniowy - przepis krok po kroku

                                                                                                      Składniki na keksówkę 25 x 12 cm:

                                                                                                      • 150 g masła,
                                                                                                        • 3 jajka w temp. pokojowej,
                                                                                                          • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
                                                                                                            • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
                                                                                                              • 1/2 szklanki cukru,
                                                                                                                • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
                                                                                                                  • 100 g bakalii (rodzynki, żurawina, morele, figi, migdały słupki),
                                                                                                                    • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
                                                                                                                      • 2 jabłka,
                                                                                                                        • ¼ łyżeczki kardamonu mielonego,
                                                                                                                          • ¼ łyżeczki imbiru,
                                                                                                                            • ¼ łyżeczki pasty waniliowej.

                                                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                                                              1. Masło o temperaturze pokojowej ubijamy z cukrem. Dodajemy po jednym jajku oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i pastą waniliową miksujemy wszystkie składniki na keks na wolnych obrotach.
                                                                                                                                1. Następnie dodajemy do masy bakalie, kandyzowane skórki i jabłko pokrojone w kostkę. Mieszamy wszystko łyżką do połączenia składników.
                                                                                                                                  1. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60-70 minut.

                                                                                                                                    Zobacz także:

                                                                                                                                    Autor: Luiza Bebłot

                                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                                    Pozostałe wiadomości