Wegański zamiennik karpia - sprawdź nasz przepis na selerybę

Seleryba po grecku
Wegański zamiennik karpia - sprawdź nasz przepis na selerybę a'la karp i po grecku
Źródło: gbh007/Getty Images
Co można zjeść na wigilię, jeśli nie spożywa się mięsa? Seleryba to idealne rozwiązanie, nie dość, że smakuje zupełnie jak ryba, to jest mniej kaloryczna i... wegańska! Sprawdź, jak prosto przyrządzić wegańskiego karpia na Boże Narodzenie.
Karp - król wigilijnego stołu
Źródło: Dzień Dobry TVN

Może się wydawać, że smak ryby ciężko jest odwzorować. Nic bardziej mylnego. Potrzeba jedynie selera... i płatów nori!

Seleryba a'la karp - przepis krok po kroku

Składniki:

  • seler - 1 kg,
    • bulion warzywny - 1,5 l
      • nori - 7 liści,
        • sos sojowy - 30 ml,
          • liście laurowe,
            • ziele angielskie,
              • kolendra,
                • woda,
                  • mąka pszenna - 125 g,
                    • sól i pieprz,
                      • olej roślinny.

                        Sposób przygotowania:

                        1. Seler obrać i pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Bulion zagrzać z 2 arkuszami nori, liśmi laurowymi, zielem angielskim, sosem sojowym oraz kolendrą.
                          1. Seler włożyć do gotującego się bulionu, gotować około 10-15 minut.
                            1. Po tym czasie całość odcedzić, ostudzić i wysuszyć przy użyciu ręcznika papierowego.
                              1. Nori pociąć na 4 części.
                                1. Plaster selera przyprawić solą i pieprzem, owinąć nori, zanurzyć w wodzie i obtaczać w mące. Tak przygotowane smażyć do uzyskania złotego koloru na rozgrzanym oleju.

                                  Seleryba po grecku - przepis krok po kroku

                                  Składniki:

                                  • seler - 1 szt.,
                                    • majeranek - 2 łyżeczki,
                                      • mąka pszenna - 250 g,
                                        • kurkuma - 1 łyżeczka,
                                          • marchew - 4 szt.,
                                            • cebula - 2 szt.,
                                              • ocet jabłkowy - 1 łyżka,
                                                • przecier pomidorowy - 125 ml,
                                                  • ziele angielskie,
                                                    • liście laurowe,
                                                      • sól i pieprz,
                                                        • woda,
                                                          • olej - 2 łyżki.

                                                            Sposób przygotowania:

                                                            1. Cebulę obrać i posiekać, marchew obrać i otrzeć na tarce o dużych oczkach.
                                                              1. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę z zielem angielskim, liściem laurowym, łyżeczką majeranku, solą i pieprzem. Całość podsmażyć przez około 4 minuty.
                                                                1. Dodać marchew, przecier pomidorowy i ocet jabłkowy. Całość dusić przez około 10 minut. Można doprawić odrobiną cukru do smaku.
                                                                  1. W czasie duszenia obrać selera i pokroić go na plastry około 1 cm grubości. Jeśli plastry są wybitnie duże można je pokroić na mniejsze części. Selera należy zblanszować we wrzątku z solą, aż delikatnie zmięknie. Wtedy odcedzić go i osuszyć papierem ręcznikowym.
                                                                    1. Mąkę wymieszac z wodą, aby uzyskała gęstą konsystencję podobną do śmietany. Dodać kurkumy.
                                                                      1. Majeranek wymieszać z solą i pieprzem, rybę obtaczać najpierw w przyprawach, a następnie w cieście i smażyć do uzyskania złotego koloru.
                                                                        1. Selerybę układać w naczyniu i przykryć pierzynką z marchewki. Zostawić minimum na 12 godzin, żeby przeniknęła smakiem.

                                                                          Zobacz także:

                                                                          Autor: Teofila Siewko

                                                                          Źródło: jadlonomia

                                                                          Źródło zdjęcia głównego: gbh007/Getty Images

                                                                          podziel się:

                                                                          Pozostałe wiadomości