Przepisy kulinarne

Wegański zamiennik karpia - sprawdź nasz przepis na selerybę

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
jadlonomia
gbh007/Getty ImagesWegański zamiennik karpia - sprawdź nasz przepis na selerybę a'la karp i po grecku

Co można zjeść na wigilię, jeśli nie spożywa się mięsa? Seleryba to idealne rozwiązanie, nie dość, że smakuje zupełnie jak ryba, to jest mniej kaloryczna i... wegańska! Sprawdź, jak prosto przyrządzić wegańskiego karpia na Boże Narodzenie.

Może się wydawać, że smak ryby ciężko jest odwzorować. Nic bardziej mylnego. Potrzeba jedynie selera... i płatów nori!

Seleryba a'la karp - przepis krok po kroku

Składniki:

  • seler - 1 kg,
  • bulion warzywny - 1,5 l
  • nori - 7 liści,
  • sos sojowy - 30 ml,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • kolendra,
  • woda,
  • mąka pszenna - 125 g,
  • sól i pieprz,
  • olej roślinny.

Zobacz wideo: Talerz zdrowego żywienia

Talerz zdrowego żywienia - napisy
Talerz zdrowego żywienia - napisy
Dzień Dobry TVN

Sposób przygotowania:

  1. 1Seler obrać i pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Bulion zagrzać z 2 arkuszami nori, liśmi laurowymi, zielem angielskim, sosem sojowym oraz kolendrą.
  2. 2Seler włożyć do gotującego się bulionu, gotować około 10-15 minut.
  3. 3Po tym czasie całość odcedzić, ostudzić i wysuszyć przy użyciu ręcznika papierowego.
  4. 4Nori pociąć na 4 części.
  5. 5Plaster selera przyprawić solą i pieprzem, owinąć nori, zanurzyć w wodzie i obtaczać w mące. Tak przygotowane smażyć do uzyskania złotego koloru na rozgrzanym oleju.

Seleryba po grecku - przepis krok po kroku

Składniki:

  • seler - 1 szt.,
  • majeranek - 2 łyżeczki,
  • mąka pszenna - 250 g,
  • kurkuma - 1 łyżeczka,
  • marchew - 4 szt.,
  • cebula - 2 szt.,
  • ocet jabłkowy - 1 łyżka,
  • przecier pomidorowy - 125 ml,
  • ziele angielskie,
  • liście laurowe,
  • sól i pieprz,
  • woda,
  • olej - 2 łyżki.

Sposób przygotowania:

  1. 1Cebulę obrać i posiekać, marchew obrać i otrzeć na tarce o dużych oczkach.
  2. 2Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę z zielem angielskim, liściem laurowym, łyżeczką majeranku, solą i pieprzem. Całość podsmażyć przez około 4 minuty.
  3. 3Dodać marchew, przecier pomidorowy i ocet jabłkowy. Całość dusić przez około 10 minut. Można doprawić odrobiną cukru do smaku.
  4. 4W czasie duszenia obrać selera i pokroić go na plastry około 1 cm grubości. Jeśli plastry są wybitnie duże można je pokroić na mniejsze części. Selera należy zblanszować we wrzątku z solą, aż delikatnie zmięknie. Wtedy odcedzić go i osuszyć papierem ręcznikowym.
  5. 5Mąkę wymieszac z wodą, aby uzyskała gęstą konsystencję podobną do śmietany. Dodać kurkumy.
  6. 6Majeranek wymieszać z solą i pieprzem, rybę obtaczać najpierw w przyprawach, a następnie w cieście i smażyć do uzyskania złotego koloru.
  7. 7Selerybę układać w naczyniu i przykryć pierzynką z marchewki. Zostawić minimum na 12 godzin, żeby przeniknęła smakiem.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: jadlonomia

Źródło zdjęcia głównego: gbh007/Getty Images

Pozostałe wiadomości