Karp - król wigilijnego stołu  
Źródło: Dzień Dobry TVN
Może się wydawać, że smak ryby ciężko jest odwzorować. Nic bardziej mylnego. Potrzeba jedynie selera... i płatów nori!
Seleryba a'la karp - przepis krok po kroku
Składniki:
- seler - 1 kg,
 - bulion warzywny - 1,5 l
 - nori - 7 liści,
 - sos sojowy - 30 ml,
 - liście laurowe,
 - ziele angielskie,
 - kolendra,
 - woda,
 - mąka pszenna - 125 g,
 - sól i pieprz,
 - olej roślinny.
 
Sposób przygotowania:
- Seler obrać i pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Bulion zagrzać z 2 arkuszami nori, liśmi laurowymi, zielem angielskim, sosem sojowym oraz kolendrą.
 - Seler włożyć do gotującego się bulionu, gotować około 10-15 minut.
 - Po tym czasie całość odcedzić, ostudzić i wysuszyć przy użyciu ręcznika papierowego.
 - Nori pociąć na 4 części.
 - Plaster selera przyprawić solą i pieprzem, owinąć nori, zanurzyć w wodzie i obtaczać w mące. Tak przygotowane smażyć do uzyskania złotego koloru na rozgrzanym oleju.
 
Seleryba po grecku - przepis krok po kroku
Składniki:
- seler - 1 szt.,
 - majeranek - 2 łyżeczki,
 - mąka pszenna - 250 g,
 - kurkuma - 1 łyżeczka,
 - marchew - 4 szt.,
 - cebula - 2 szt.,
 - ocet jabłkowy - 1 łyżka,
 - przecier pomidorowy - 125 ml,
 - ziele angielskie,
 - liście laurowe,
 - sól i pieprz,
 - woda,
 - olej - 2 łyżki.
 
Sposób przygotowania:
- Cebulę obrać i posiekać, marchew obrać i otrzeć na tarce o dużych oczkach.
 - Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę z zielem angielskim, liściem laurowym, łyżeczką majeranku, solą i pieprzem. Całość podsmażyć przez około 4 minuty.
 - Dodać marchew, przecier pomidorowy i ocet jabłkowy. Całość dusić przez około 10 minut. Można doprawić odrobiną cukru do smaku.
 - W czasie duszenia obrać selera i pokroić go na plastry około 1 cm grubości. Jeśli plastry są wybitnie duże można je pokroić na mniejsze części. Selera należy zblanszować we wrzątku z solą, aż delikatnie zmięknie. Wtedy odcedzić go i osuszyć papierem ręcznikowym.
 - Mąkę wymieszac z wodą, aby uzyskała gęstą konsystencję podobną do śmietany. Dodać kurkumy.
 - Majeranek wymieszać z solą i pieprzem, rybę obtaczać najpierw w przyprawach, a następnie w cieście i smażyć do uzyskania złotego koloru.
 - Selerybę układać w naczyniu i przykryć pierzynką z marchewki. Zostawić minimum na 12 godzin, żeby przeniknęła smakiem.
 
Zobacz także:
- Wegańskie serniki na święta - przepis na tofurnik i sernik z nerkowców
 - Przepisy na wegańską wigilię. Co przygotować, aby świętować tradycyjnie?
 - Prosty przepis na pyszne, domowe kapuśniaczki. Sprawdź, jak je zrobić na święta i nie tylko!
 
Autor: Teofila Siewko
Źródło: jadlonomia
Źródło zdjęcia głównego: gbh007/Getty Images
podziel się: