Przepisy kulinarne

Przepis na wegańskie paszteciki z kapustą i grzybami oraz z soczewicą - idealny na Wigilię

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Paszteciki na talerzu
AlexPro9500/Getty ImagesPrzepis na wegańskie paszteciki z kapustą i grzybami oraz z soczewicą - idealny na Wigilię

Paszteciki to danie, które nieodzownie łączy się ze świętami Bożego Narodzenia i Wigilią. Jak przygotować je w wersji wegańskiej? Przedstawiamy przepis na wege paszteciki z kapustą i grzybami oraz z soczewicą.

Paszteciki wegańskie można zrobić z takim samym farszem, jak te tradycyjne. Główną różnicą pomiędzy taką potrawą a klasyczną jest brak jaj w cieście. Mimo to, jest ono pyszne i pulchne! Sprawdź, jak je zrobić.

Wegańskie paszteciki - przepis na ciasto krok po kroku

Składniki na wegańskie paszteciki:

  • drożdże - 7 g (suchych)/30 g (świeżych),
  • cukier - 15 g,
  • olej - 80 ml,
  • mąka pszenna - 400 g,
  • ciepła woda - 250 ml,
  • sól i pieprz do smaku.

Zobacz wideo: Włoskie smaki w wersji wege

Włoskie smaki w wersji wege
Włoskie smaki w wersji wege
Dzień Dobry TVN

Jak przygotować wegańskie paszteciki:

  1. 1W misce wymieszać łyżkę mąki, cukier i wodę (50 ml) z drożdżami. Całość zamieszać i odstawić na 15 min. w ciepłe miejsce, aby całość zaczęła pracować.
  2. 2Pozostałą wodę, olej, sól i pieprz oraz mąkę dodać do zaczynu i zagnieść w jednolitą masę. Jeżeli ciasto ciągle się lepi, można dodać odrobinę więcej oleju (nie mąki, żeby ciasto nie stwardniało za mocno). Całość odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. W tym czasie można zrobić farsz.
  3. 3Kiedy ciasto wyrośnie, należy je zagnieść raz jeszcze, aby pozbyć się nadmiaru powietrza.
  4. 4Podzielić je na 3 części i rozwałkować na prostokąty. Następnie wykładać na nie farsz, zawijać na zakładkę i kroić na szerokie plastry, aby powstały paszteciki.
  5. 5Piec przez 20-25 minut w 180 st. C.

Wegańskie paszteciki z kapustą i grzybami - przepis na wigilijny farsz krok po kroku

Składniki na farsz:

  • kapusta kiszona - 250 g,
  • grzyby leśne suszone - 100 g,
  • pieczarki - 150 g,
  • cebula - mała,
  • olej - 2-3 łyżki,
  • lubczyk, majeranek, só i pieprz.

Jak przygotować farsz do pasztecików:

  • Kiszoną kapustę odcedzić i przepłukać chłodną wodą. Całość posiekać.
  • Suszone grzyby zalać wrzątkiem, odstawić na 10-15 min., aby napęczniały.
  • Pieczarki obrać i pokroić w plasterki.
  • Olej rozgrzać, dodać pieczarki i kapustę. Całość podsmażyć przez 5 min. Dodać przyprawy.
  • Grzyby suszone odlać (zostawić wodę), posiekać i dodać do reszty smażonych składników.
  • Całość dalej smażyć przez około 10 minut. Pod koniec można dolać odrobinę wody po grzybach i dusić przez maksymalnie 5 minut.
  • Farsz ostudzić i nakładać na ciasto.

Wegańskie paszteciki z soczewicą - przepis na wigilijny farsz krok po kroku

Składniki na paszteciki z soczewicą:

  • soczewica brązowa lub czerwona - 250 g,
  • suszone grzyby - 50 g,
  • olej - 3-4 łyżki,
  • cebula,
  • sos sojowy - 30 ml,
  • sól, pieprz, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie, gałka muszkatołowa.

Jak przygotować paszteciki z soczewicą:

  1. 1Soczewicę, grzyby, sól, ziele angielskie i gałkę muszkatołową oraz 1/2 łyżki oleju włożyć do rondla z grubym dnem. Całość zalać wodą, aby przykrywała na wysokość palca (soczewica czerwona) lub 3 palców (soczewica zielona). Gotować 10-20 minut, aż całość zmięknie.
  2. 2Cebulę obrać i poszatkować.
  3. 3Soczewicę odlać, odcedzić zioła i włożyć do wysokiego naczynia.
  4. 4Dodać cebulę, sos sojowy, olej, majeranek. Wszystko zblendować. Całość ostudzić i nakładać farsz na ciasto.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło zdjęcia głównego: AlexPro9500/Getty Images

Pozostałe wiadomości