Paszteciki wegańskie można zrobić z takim samym farszem, jak te tradycyjne. Główną różnicą pomiędzy taką potrawą a klasyczną jest brak jaj w cieście. Mimo to, jest ono pyszne i pulchne! Sprawdź, jak je zrobić.
Wegańskie paszteciki - przepis na ciasto krok po kroku
Składniki na wegańskie paszteciki:
- drożdże - 7 g (suchych)/30 g (świeżych),
- cukier - 15 g,
- olej - 80 ml,
- mąka pszenna - 400 g,
- ciepła woda - 250 ml,
- sól i pieprz do smaku.
Zobacz wideo: Włoskie smaki w wersji wege
Jak przygotować wegańskie paszteciki:
- W misce wymieszać łyżkę mąki, cukier i wodę (50 ml) z drożdżami. Całość zamieszać i odstawić na 15 min. w ciepłe miejsce, aby całość zaczęła pracować.
- Pozostałą wodę, olej, sól i pieprz oraz mąkę dodać do zaczynu i zagnieść w jednolitą masę. Jeżeli ciasto ciągle się lepi, można dodać odrobinę więcej oleju (nie mąki, żeby ciasto nie stwardniało za mocno). Całość odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. W tym czasie można zrobić farsz.
- Kiedy ciasto wyrośnie, należy je zagnieść raz jeszcze, aby pozbyć się nadmiaru powietrza.
- Podzielić je na 3 części i rozwałkować na prostokąty. Następnie wykładać na nie farsz, zawijać na zakładkę i kroić na szerokie plastry, aby powstały paszteciki.
- Piec przez 20-25 minut w 180 st. C.
Wegańskie paszteciki z kapustą i grzybami - przepis na wigilijny farsz krok po kroku
Składniki na farsz:
- kapusta kiszona - 250 g,
- grzyby leśne suszone - 100 g,
- pieczarki - 150 g,
- cebula - mała,
- olej - 2-3 łyżki,
- lubczyk, majeranek, só i pieprz.
Jak przygotować farsz do pasztecików:
- Kiszoną kapustę odcedzić i przepłukać chłodną wodą. Całość posiekać.
- Suszone grzyby zalać wrzątkiem, odstawić na 10-15 min., aby napęczniały.
- Pieczarki obrać i pokroić w plasterki.
- Olej rozgrzać, dodać pieczarki i kapustę. Całość podsmażyć przez 5 min. Dodać przyprawy.
- Grzyby suszone odlać (zostawić wodę), posiekać i dodać do reszty smażonych składników.
- Całość dalej smażyć przez około 10 minut. Pod koniec można dolać odrobinę wody po grzybach i dusić przez maksymalnie 5 minut.
- Farsz ostudzić i nakładać na ciasto.
Wegańskie paszteciki z soczewicą - przepis na wigilijny farsz krok po kroku
Składniki na paszteciki z soczewicą:
- soczewica brązowa lub czerwona - 250 g,
- suszone grzyby - 50 g,
- olej - 3-4 łyżki,
- cebula,
- sos sojowy - 30 ml,
- sól, pieprz, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie, gałka muszkatołowa.
Jak przygotować paszteciki z soczewicą:
- Soczewicę, grzyby, sól, ziele angielskie i gałkę muszkatołową oraz 1/2 łyżki oleju włożyć do rondla z grubym dnem. Całość zalać wodą, aby przykrywała na wysokość palca (soczewica czerwona) lub 3 palców (soczewica zielona). Gotować 10-20 minut, aż całość zmięknie.
- Cebulę obrać i poszatkować.
- Soczewicę odlać, odcedzić zioła i włożyć do wysokiego naczynia.
- Dodać cebulę, sos sojowy, olej, majeranek. Wszystko zblendować. Całość ostudzić i nakładać farsz na ciasto.
Zobacz także:
- Przepis na wegańskiego "kurczaka" z mąki. Co można z niego zrobić?
- Wegańskie serniki na święta - przepis na tofurnik i sernik z nerkowców
- Przepisy na wegańską wigilię. Co przygotować, aby świętować tradycyjnie?
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: AlexPro9500/Getty Images
podziel się: