Pomysły na świąteczne dania. Cristina Catese poleca potrawy z tuńczykiem

Cristina Catese
Tomasz Urbanek/East News
Ryba to obowiązkowy składnik świątecznego menu. Skorzystaj z pomysłów Cristiny Catese na dania z tuńczykiem. Przygotuj go po grecku, z sałatką warzywną lub wykorzystaj jako nadzienie do ravioli.

Tuńczyk po grecku

Składniki na tuńczyka po grecku

  • 3 x 160 g tuńczyka w oliwie z oliwek
  • 500 ml bulionu warzywnego lub wody
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki (korzeń)
  • 2 cebule
  • pół selera
  • 150 ml koncentratu pomidorowego
  • 3 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Przygotowanie tuńczyka po grecku

Cebulę pokrój w piórka. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, smaż przez kilka minut. Do cebuli dodaj pozostałe warzywa, smaż kilka minut, dodaj ziele angielskie i liście laurowe, bulion lub wodę. Gotuj 10 minut. Po tym czasie odlej część płynu, wymieszaj go z koncentratem i dodaj do warzyw. Duś na małym ogniu przez około 15 minut. Tuńczyka przełóż do naczynia, przykryj rybę warzywami, schładzaj przez noc w lodówce.

Tomasz Urbanek/East News

Ravioli z tuńczykiem

Składniki na ravioli z tuńczykiem

Ciasto:

  • 400 g mąki 00
  • 4 jajka
  • Garść semoliny do podsypania

Z mąki i jajek zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Obwijamy je folią i przekładamy na godzinę do lodówki.

Nadzienie:

  • 3 x 160g tuńczyka w oliwie z oliwek
  • 300 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • tymianek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie ravioli z tuńczykiem

Tuńczyka odcedzamy i mieszamy razem z ziemniakami. Doprawiamy tymiankiem oraz solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkowujemy na ok. 2mm i za pomocą szklanki wycinamy kółka. Na środku układamy porcję farszu i przykrywamy kolejnym kółkiem z ciastka. Za pomocą palców usuwamy nadmiar powietrza i dokładnie zlepiamy brzegi ciasta. Powtarzamy do wykorzystania całości ciasta oraz farszu. Gotujemy w osolonej i wrzącej wodzie przez 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.

Tomasz Urbanek/East News

Świąteczna sałatka warzywna z tuńczykiem

Składniki na sałatkę warzywną z tuńczykiem

  • 4 x 160 g tuńczyka w oliwie z oliwek
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka korzeń
  • 3 pieczarki portobello
  • pęczek pietruszki
  • 4 jajka
  • 3 ogórki kiszone lub konserwowe
  • ¼ cebuli
  • 1 opakowanie mrożonego groszku
  • 1 szkl. jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • oliwa do smażenia
  • sól i pieprz

Przygotowanie świątecznej sałatki warzywnej z tuńczykiem

Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę obieramy i myjemy. Gotujemy pod przykryciem do miękkości w osolonej wodzie. Gotowe kroimy w kostkę i przekładamy do dużej miski. Jajka gotujemy na twardo. Obrane kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw. Pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Ostudzone dodajemy do warzyw. Ogórki, cebulę siekamy w drobną kostkę. Dodajemy do pozostałych warzyw. I całość solimy i pieprzymy. Pęczek pietruszki (same listki) drobno siekamy i dokładamy do warzyw. W oddzielnej misce mieszamy jogurt, majonez, musztardę. Mieszamy z warzywami. Komponujemy danie układając warstwowo w misce: odcedzony tuńczyk, warzywa, tuńczyk, warzywa, do czasu aż wykorzystamy wszystkie składniki. Sałatkę możną przygotować w niedużych słoikach, po 1 porcji na osobę.

Tomasz Urbanek/East News

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

"Z ziemi włoskiej do Polski", czyli Jarek Wist i jego włoskie babki

W naszej kuchni rządzi Aleksandra Juszkiewicz. Poznaj przepisy zwyciężczyni 9. edycji MasterChefa!

Karp wigilijny - ryba dobra nie tylko od święta

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Jola Marat

Źródło: Cristina Catese

podziel się:

Pozostałe wiadomości