Tuńczyk po grecku
Składniki na tuńczyka po grecku
- 3 x 160 g tuńczyka w oliwie z oliwek
- 500 ml bulionu warzywnego lub wody
- 3 marchewki
- 2 pietruszki (korzeń)
- 2 cebule
- pół selera
- 150 ml koncentratu pomidorowego
- 3 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Przygotowanie tuńczyka po grecku
Cebulę pokrój w piórka. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, smaż przez kilka minut. Do cebuli dodaj pozostałe warzywa, smaż kilka minut, dodaj ziele angielskie i liście laurowe, bulion lub wodę. Gotuj 10 minut. Po tym czasie odlej część płynu, wymieszaj go z koncentratem i dodaj do warzyw. Duś na małym ogniu przez około 15 minut. Tuńczyka przełóż do naczynia, przykryj rybę warzywami, schładzaj przez noc w lodówce.
Tomasz Urbanek/East News
Ravioli z tuńczykiem
Składniki na ravioli z tuńczykiem
Ciasto:
- 400 g mąki 00
- 4 jajka
- Garść semoliny do podsypania
Z mąki i jajek zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Obwijamy je folią i przekładamy na godzinę do lodówki.
Nadzienie:
- 3 x 160g tuńczyka w oliwie z oliwek
- 300 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
- tymianek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie ravioli z tuńczykiem
Tuńczyka odcedzamy i mieszamy razem z ziemniakami. Doprawiamy tymiankiem oraz solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkowujemy na ok. 2mm i za pomocą szklanki wycinamy kółka. Na środku układamy porcję farszu i przykrywamy kolejnym kółkiem z ciastka. Za pomocą palców usuwamy nadmiar powietrza i dokładnie zlepiamy brzegi ciasta. Powtarzamy do wykorzystania całości ciasta oraz farszu. Gotujemy w osolonej i wrzącej wodzie przez 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
Tomasz Urbanek/East News
Świąteczna sałatka warzywna z tuńczykiem
Składniki na sałatkę warzywną z tuńczykiem
- 4 x 160 g tuńczyka w oliwie z oliwek
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka korzeń
- 3 pieczarki portobello
- pęczek pietruszki
- 4 jajka
- 3 ogórki kiszone lub konserwowe
- ¼ cebuli
- 1 opakowanie mrożonego groszku
- 1 szkl. jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka musztardy
- oliwa do smażenia
- sól i pieprz
Przygotowanie świątecznej sałatki warzywnej z tuńczykiem
Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę obieramy i myjemy. Gotujemy pod przykryciem do miękkości w osolonej wodzie. Gotowe kroimy w kostkę i przekładamy do dużej miski. Jajka gotujemy na twardo. Obrane kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw. Pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Ostudzone dodajemy do warzyw. Ogórki, cebulę siekamy w drobną kostkę. Dodajemy do pozostałych warzyw. I całość solimy i pieprzymy. Pęczek pietruszki (same listki) drobno siekamy i dokładamy do warzyw. W oddzielnej misce mieszamy jogurt, majonez, musztardę. Mieszamy z warzywami. Komponujemy danie układając warstwowo w misce: odcedzony tuńczyk, warzywa, tuńczyk, warzywa, do czasu aż wykorzystamy wszystkie składniki. Sałatkę możną przygotować w niedużych słoikach, po 1 porcji na osobę.
Tomasz Urbanek/East News
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
"Z ziemi włoskiej do Polski", czyli Jarek Wist i jego włoskie babki
W naszej kuchni rządzi Aleksandra Juszkiewicz. Poznaj przepisy zwyciężczyni 9. edycji MasterChefa!
Karp wigilijny - ryba dobra nie tylko od święta
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Jola Marat
Źródło: Cristina Catese