Ciastka orzeszki, czyli tradycyjna przekąska bożonarodzeniowa. Jak uzyskać ten niesamowity kształt orzecha włoskiego?

Ciastka orzeszki podane w miseczce
Ciastka orzeszki - prosty przepis na pyszną przekąskę na Boże Narodzenie rodem z PRL-u
Źródło: Ekaterina Krasnikova/Getty Images
Ciastka orzeszki wyglądem przypominają orzechy włoskie, ale w łupinach. W smaku mogą być różne - kokosowe, migdałowe, laskowe, albo właśnie jak same włoskie orzechy. Sprawdź, jak łatwo je przygotować na święta Bożego Narodzenia.

Ciastka orzeszki - krótka historia

Ciasteczka orzeszki tradycyjnie wypełnia się kakaowo-orzechowym nadzieniem. Wielu kojarzą się z okresem PRL-u, kiedy to zyskały popularność, zatem mogą być określane jako smak dzieciństwa. Wykonywane były w specjalnych formach, dzięki czemu przypominały orzechy włoskie w skorupkach.

Święta

KOZUCHOWSKA_SWIETA
Źródło: Dzień Dobry TVN
Małgorzata Kożuchowska o przygotowaniach do świąt
Małgorzata Kożuchowska o przygotowaniach do świąt
Paulina Krupińska-Karpiel o świętach Bożego Narodzenia
Paulina Krupińska-Karpiel o świętach Bożego Narodzenia
Święta last minute
Święta last minute
Wyjątkowe prezenty dla bliskich na święta
Wyjątkowe prezenty dla bliskich na święta
Boże Narodzenie tuż tuż! Trwa poznański jarmark świąteczny
Boże Narodzenie tuż tuż! Trwa poznański jarmark świąteczny
Aleksandra Adamska o przygotowaniach do świąt
Aleksandra Adamska o przygotowaniach do świąt
Idealny makijaż na święta
Idealny makijaż na święta
Święta w podróży z pupilem
Święta w podróży z pupilem
Małgorzata Rozenek-Majdan o świętach i niani Henia
Małgorzata Rozenek-Majdan o świętach i niani Henia
Kuchnia. Święta tuż tuż
Kuchnia. Święta tuż tuż

Ciasteczka te wymagają nieco umiejętności i specjalnego opiekacza do orzeszków, jednak z pewnością warto przygotować je samodzielnie. Dzięki odpowiednio wyprofilowanej formie ciasteczka upieczemy z niezwykłą łatwością.

Ciastka orzeszki - przepis krok po kroku

Składniki na ciastka orzeszki:

  • maka pszenna - 350 g,
  • mąka ziemniaczana - 100 g,
  • jaja - 2,
  • cukier puder - 200 g,
  • proszek do pieczenia - łyżeczka,
  • mleko w proszku - 500 g,
  • mleko krowie - 100 ml,
  • masło - 450 g,
  • kakao - 30 g,
  • masło orzechowe - 15 g.

Jak przygotować ciastka orzeszki:

  1. Do miski dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, 100 g cukru, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Całość wymieszać.
  2. 250 g masła pokroić na kostkę, dodać do mąki i wymieszać. Dodać jajko i całość zagnieść na jednolitą masę. Odstawić do ochłodzenia do lodówki na około 30-45 minut.
  3. Pozostałe masło rozpuścić w rondlu z grubym dnem. Dodać resztę cukru i mleko. Całość powinna być ciepła. Dodać masło orzechowe, kakao i na koniec po trochu dodawać mleko w proszku. Całość cały czas mieszać, aby powstała jednolita masa.
  4. Z ciasta formować małe kulki, które zmieszczą się do opiekacza lub formy. Można je robić wypełnione lub ciasto rozwałkować, powykrawać małe okręgi i te wkładać do formy, aby miały kształt sfery (półkuli, w która włoży się krem). Opiekać, aż będą złotawe w kolorze.
  5. Jedną połówkę orzeszka smarować kremem i przykrywać drugą połówką.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości