Grzaniec bez alkoholu – jak go zrobić?
Wino w grzańcu z powodzeniem można zastąpić zdrowymi, owocowymi sokami. Soku nie można gotować, ponieważ straci pełnię smaku i zawarte w nim witaminy. Należy podgrzać go do ok. 45-50 stopni Celsjusza. Można dodać do niego dokładnie takie przyprawy i dodatki, jak w przypadku tradycyjnego grzańca. Mogą to być wszelkie korzenne przyprawy, miód, cytryna, pomarańcze, jabłka, gruszki, wiśnie, imbir, migdały czy suszone owoce. Jaki sok wybrać? Najlepsze będą z winogron, wiśni i jabłek – wskazówki poniżej.
Bezalkoholowy grzaniec z soku z winogron
Najlepszy będzie sok z ciemnych winogron. Naturalnie jest zwykle bardzo słodki, dlatego można go rozcieńczyć wodą lub dobrą, czarną herbatą. Wystarczy podgrzać go w niewielkim garnku i dodawać wszelkie przyprawy i dodatki wedle uznania.
Bezalkoholowy grzaniec z soku wiśniowego
Grzaniec z soku wiśniowego ma głęboki, piękny kolor i wyrazisty, nieco kwaskowy smak. Do podgrzanego soku można dodać m.in. laskę wanilii, migdały i skórkę otartą z cytryn i pomarańczy. Doprawić można cynamonem, odrobiną gałki muszkatołowej i goździkami.
Bezalkoholowy grzaniec z soku jabłkowego
Grzaniec z soku jabłkowego jest wyjątkowy w smaku - łagodniejszy od innych. Jeśli sięgamy po słodzony sok, należy rozcieńczyć go wodą. W tym przypadku najbardziej pasuje połączenie z cynamonem i goździkami. Reszta dodatków zależy od fantazji osoby robiącej tę wersję grzańca. Nieco wyostrzyć smak mogą plasterki świeżego imbiru.
Jak podać grzańca?
Jedzenie i picie ma nie tylko smakować, ale również wyglądać. Aby grzaniec (każdy, również ten z alkoholem) ładnie się prezentował, warto podać go z całymi kawałkami kory cynamonu. Plaster świeżej pomarańczy można nadziać goździkami. Na samych szklankach można zrobić szron: brzegi odwróconych szklanek/kieliszków zanurzyć w wodzie lub soku, a następnie w drobnym cukrze. Pozostawić do wyschnięcia i robić całą resztę.
Grzaniec bezalkoholowy - przepis krok po kroku
Składniki:
- 250 ml soku wiśniowego,
- 250 ml soku z czarnej pożeczki,
- 10 goździków,
- 2 laski cynamonu,
- 1 cm świeżo startego imbiru,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- pomarańcza,
- opcjonalnie łyżka miodu, jeśli napój jest zbyt kwaśny.
Sposób przygotowania:
Soki wymieszaj ze sobą i wlej do rondelka z grubym dnem. Dodaj goździki i pozostałe przyprawy. Imbir zetrzyj na małych oczkach i również dodaj do płynu. Pomarańczę przekrój na pół. Z jednej połówki wyciśnij sok, który dodasz do grzańca. pozostałą połówkę pokrój na plastry i włóż do szklanek.
Sprawdź, czy smak napoju ci odpowiada, jeśli jest zbyt kwaśny - dodaj łyżkę miodu. Grzej na małym ogniu nie doprowadzając do wrzenia. Pod koniec odłów przyprawy i rozlej do szklanek. Podawaj na ciepło z plastrami pomarańczy i goździkami.
Zobacz także:
- Przepis na kremowe piwo z alkoholem i bezalkoholowe. Sprawdź, jak łatwo je zrobić!
- Prosty przepis na pyszne, domowe kapuśniaczki. Sprawdź, jak je zrobić na święta i nie tylko!
- Czy zimą można trzymać jedzenie na balkonie? Katarzyna Bosacka komentuje
Autor: Diana Ryściuk/Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: Julia Sudnitskaya/Getty Images