Herbata zimowa nie tylko doskonale smakuje, ale jest również skutecznym sposobem na rozgrzanie się w chłodne dni, a przy tym ma wiele prozdrowotnych właściwości. Można przygotować ją na podstawie różnych przepisów, a do najpopularniejszych należą te z wykorzystaniem goździków, pomarańczy lub imbiru.
Kiedy za oknem zimno, w kuchni może być słodko i gorąco. Rozgrzewające dania i grzańce dla całej rodziny przyrządza blogerka Katarzyna Bukowska. Poznaj jej sprawdzone przepisy na tarte tatin z przyprawami korzennymi, szybkie bułeczki cynamonowe, pierniczkową pieczona owsiankę, prawdziwą gorąca czekoladę z pomarańczową nutą, zimową herbatę z jabłkiem i przyprawami, malinową herbatę z grejpfrutem i rozmarynem oraz napar z kurkumy, czyli złote mleko.
Grzaniec to podgrzany alkoholu. Jest wiele gatunków, które można pić na ciepło, a także doprawiać różnego rodzaju przyprawami korzennymi, a nawet miodem! Sprawdź, jak przygotować samodzielnie grzaniec, grog i inne.
Polska kuchnia świąteczna korzennymi przyprawami stoi. Dlatego dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przybliżył nam postać goździka (mowa oczywiście o przyprawie, a nie ciętym kwiecie wazonowym). Opowiedział o jego właściwościach, które możemy wykorzystać nie tylko w kuchni i pokazał ja zrobić: śledzie w zalewie korzennej, pieczoną szynkę z sosem pomarańczowo-goździkowym, pudding z sosem i gruszkami oraz bezalkoholowego grzańca.