Tarte tatin z przyprawami korzennymi
Składniki na tarte tatin z przyprawami korzennymi:
- 8 jabłek typu szara reneta lub gala
- 1/2 cytryny
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 kostki zimnego masła
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
Jak przyrządzić tarte tatin z przyprawami korzennymi
Jabłka obieramy, jeśli są bardzo duże kroimy je na ćwiartki, jeśli normalnej wielkości - na 3 części i pozbawiamy pestek. Wrzucamy do miski i dokładnie obtaczamy w soku z połowy cytryny. Odstawiamy i przechodzimy do przygotowania karmelu.
Na dużej patelni podgrzewamy cukier. Nie mieszamy go, a jedynie czekamy. Gdy większość cukru roztopi się możemy całość przemieszać i czekamy aż nabierze jasno złotego koloru. Od tego momentu musimy zachować czujność, bo karmel bardzo szybko się przypala i cały proces trzeba będzie zacząć od początku. Od jasno-złotego koloru do bursztynowo-brązowego, który chcemy uzyskać wystarczy czasem kilkanaście sekund. Gdy tylko karmel osiągnie pożądany kolor, patelnię ściągamy z ognia i dodajemy do niej pokrojone w kosteczkę masło. Mieszamy szybko do całkowitego połączenia.
Patelnia wraca na ognień, dodajemy do niej jabłka. Karmel początkowo stwardnieje, ale szybko rozgrzeje się ponownie i pokryje jabłka. Obtaczamy je równomiernie w karmelu i dusimy około 10 minut. Nie mogą się rozpaść, ale nie powinny być również surowe w środku.
Gdy jabłka są uduszone, przekładamy je do okrągłej formy do zapiekania (średnica ok.25cm). Jabłka układamy okrągłą stroną do dołu, na zakładkę, ciasno w naczyniu. Nie musimy wykorzystać wszystkich owoców. Delikatnie obsypujemy jabłka przyprawami - kardamonem i imbirem. Jeżeli na dnie patelni pozostał jakiś karmel - przelewamy go na jabłka i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
W tym czasie zajmujemy się ciastem francuskim. Wycinamy z niego okrąg o średnicy ok.2-3cm większej niż naczynie i układamy na jabłkach, podwijając brzegi pod spód jabłek. Od razu wstawiamy do nagrzanego piekarnika (temperatura 200oC) na około 25 minut.
Po upieczeniu powinniśmy odczekać około pół godziny zanim wyjmiemy ciasto z blachy. By je wyjąć, przykładamy talerz do formy, mocno trzymamy i szybkim ruchem odwracamy ciasto na talerz. Podnosimy formę delikatnie, a jeżeli jakaś cząstka jabłka przykleiła się do formy układamy ją z powrotem na miejsce. Tarte tatin zwykle podaje się z lodami lub bitą śmietaną, ale nie jest wtedy już tak rozgrzewająca.
Świąteczna piosenka Dzień Dobry TVN
Szybkie bułeczki cynamonowe
Składniki na szybkie bułeczki cynamonowe
Ciasto
- 1 3/4 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki soli
- 120 g zimnego masła
- 1/4 szklanki tłustej śmietany (najlepiej 36%)
- 1 jajko
Nadzienie
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
Jak przyrządzić szybkie bułeczki cynamonowe
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól mieszamy razem. Następnie dodajemy pokrojone w kosteczkę zimne masło i zaczynamy zagniatać kruche ciasto. Tłuszcz rozcieramy w sypkich składnikach, aż uzyskamy drobne grudki. Działamy szybko, by masło nie zaczęło się topić.
Do ciasta dodajemy śmietanę roztrzepaną z jajkiem i zaczynamy mieszać. Początkowo używamy widelca, a gdy większość płynu zostanie wchłonięta szybko zagniatamy ciasto dłonią w kulę.
Zaczynamy wałkować ciasto. Na podsypanym mąką blacie wałkujemy je na wielkość prostokąta ok.25x15cm. Na połowie prostokąta rozprowadzamy łyżkę cukru i łyżeczkę cynamonu, składamy na pół. Ponownie wałkujemy, teraz na nieco mniejszy prostokąt niż poprzednio. I znów na połowie wysypujemy łyżkę cukru i łyżeczkę cynamonu, składamy ciasto na pół. Powstały kształt dłońmi wyrównujemy, by przypominał koło, a następnie dzielimy na około 6 trójkątów.
Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy ostatnią łyżką cukru i wstawiamy do pieca nagrzanego do temperatury 190oC na około 15 minut.
Pierniczkowa pieczona owsianka
Składniki na pierniczkową pieczoną owsiankę:
- 2 szklanki płatków owsianych górskich
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 dojrzałe banany
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka (krowiego lub roślinnego)
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1/4 szklanki miodu
- 1/4 szklanki orzechów włoskich
- 4 łyżeczki powideł śliwkowych
- pierniczki do dekoracji
Jak przyrządzić pierniczkową pieczoną owsiankę
Suche składniki - płatki owsiane, proszek do pieczenia, przyprawę piernikową oraz sól wrzucamy do kielicha blendera i mielimy przez około 20-30 sekund. Następnie do blendera trafiają składniki mokre - obrane banany (im bardziej dojrzałe tym owsianka smaczniejsza), jajka, mleko, masło orzechowe oraz miód. Całość blendujemy jeszcze kolejne 30 sekund aż składniki utworzą jednolitą, kremową masę.
Następnie dodajemy do masy posiekane orzechy i krótko mieszamy łyżką. Przygotowujemy 4 małe foremki do zapiekania. Możemy wysmarować je masłem, by owsianka mniej przywierała i miała ładnie przypieczone brzegi. Można ją upiec również w 1 większym naczyniu, jednak polecam wydłużyć wtedy czas pieczenia.
Do każdej foremki wlewamy ok. pół szklanki owsianki, na środku układamy łyżeczkę powideł śliwkowych, przykrywamy resztą owsianki - po równo w każdej foremce. Owsiankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190oC na około 25-30 minut.
Prawdziwa gorąca czekolada z pomarańczową nutą
Składniki na czekoladę z pomarańczową nutą;
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki kakao
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
- 1 spora szczypta soli
- 1 spora szczypta cynamonu
- 1 pomarańcza
- mleko
Jak przyrządzić czekoladę z pomarańczową nutą
Czekoladę siekamy dość drobno. W blenderze umieszczamy posiekaną czekoladę, cukier, kakao, skrobię, sól, cynamon i skórkę drobno otartą z wyparzonej pomarańczy. Wszystko mielimy aż do całkowitego połączenia składników. Mieszankę przesypujemy do słoiczka i przechowujemy w chłodnym miejscu.
By przygotować gorącą czekoladę, do szklanki mleka lekko gotującego się w garnuszku dodajemy około 3 łyżki mieszanki i gotujemy około 2 minut, często mieszając. Możemy podawać z bitą śmietaną, piankami, porcją lekko startej czekolady.
Zimowa herbata z jabłkiem i przyprawami
Składniki na zimową herbatę z jabłkiem i przyprawami:
- 2 łyżeczki lub torebki czarnej herbaty
- 1 laska cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- 2 ziarenka pieprzu
- 1/2 jabłka
- miód do osłodzenia
Jak przyrządzić zimową herbatę z jabłkiem i przyprawami
Herbatę wsypujemy do rondelka, zalewamy 400 ml wody, dodajemy cynamon, anyż i pieprz oraz jabłko pokrojone w grubsze plasterki. Podgrzewamy aż od momentu, gdy zacznie się gotować (na wolnym ogniu) zaparzamy herbatę przez około 5 minut. Przelewamy do szklanek, dosładzamy do smaku.
Malinowa herbata z grejfrutem i rozmarynem
Składniki na malinową herbatę z grejfrutem i rozmarynem:
- 2 łyżeczki lub torebki czarnej herbaty
- 4 łyżki syropu malinowego lub przetartych malin
- 1 grejpfrut
- 2 gałązki rozmarynu
Jak przyrządzić malinową herbatę z grejfrutem i rozmarynem
W 2 filiżankach zaparzamy herbatę, do każdej dodajemy po 2 łyżki malin, 2 półplasterki grejpfruta (wcześniej dobrze sparzyć jego skórkę we wrzątku) oraz gałązkę rozmarynu.
Napar goździkowy z pomarańczą
Składniki na napar goździkowy z pomarańczą:
- 1 łyżka goździków
- 1 laska cynamonu
- 3-4 plasterki imbiru
- 1 pomarańcza
- miód do smaku
Jak przyrządzić napar goździkowy z pomarańczą
Goździki, laskę cynamonu i imbir wrzucamy do garnuszka i zalewamy 2 szklankami wody. Gotujemy przez około 5 minut, by przyprawy oddały swój aromat. Następnie dodajemy pomarańczę pokrojoną w plastry (wcześniej dobrze sparzyć jej skórkę we wrzątku). Gdy napar nieco ostygnie, dosładzamy do smaku miodem. Pamiętajmy, że miód traci swoje właściwości prozdrowotne w temperaturze około 60oC!
Napar z kurkumy, czyli złote mleko
Składniki na napar z kurkumy, czyli złote mleko:
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 laski cynamonu
- 1 kawałek imbiru (ok.3cm)
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżka oleju kokosowego
- miód do osłodzenia
Jak przyrządzić napar z kurkumy, czyli złote mleko
Kurkumę, cynamon, imbir (obrany i pokrojony w cienkie plasterki), pieprz i gałkę muszkatołową umieszczamy w garnku i zalewamy 2 szklankami wody. Gotujemy przez około 10 minut, po czym dolewamy mleko i olej kokosowy. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 2 minuty, po czym dosładzamy miodem i przecedzamy przez sitko.
Zobacz także:
- Pierniczków czas! Zobacz, jak piecze je Ania Starmach
- Jadalne prezenty na święta - przygotuj je już dzisiaj, aby zdążyć na Boże Narodzenie
- Zimowe kawy i pasujące do nich desery: tort Margherita oraz tarta z dżemem
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Katarzyna Bukowska
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN