Tort Margherita:
Składniki na tort Margherita:
- 90 g mąki
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 150 g cukru
- 5 g proszku do pieczenia
- 3 jajka + 3 żółtka
- szczypta soli
- skórka z cytryny
- 100 g masła
- cukier puder
Jak przygotować tort Margherita:
Rozpuścić masło i odstawić, aby się schłodziło. Wpić do miski jajka i lekko ubić z cukrem. Dodać do nich szczyptę soli oraz skórkę z cytryny i ubijać przez około 10 min. Dalej ubijając, dodać po kolej żółtka.
W innej misce wymieszać dobrze mąkę, skrobię, proszek do pieczenia. Dodać do pierwszej masy i dalej miksowac na średniej prędkości. Połowę masy wymieszać z masłem. Dodać ją do pozostawionej masy i dobrze wymieszać.
Wlać do formy (20-22 cm) posmarowanej masłem i opruszonej mąką. Piec 40 min. w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C. Wyciągnąć i posypać cukrem pudrem.
Tarta z dżemem pomarańczowym
Składniki na tartę z dżemem:
- 500 g masła
- 250 g mąki
- 200 g cukru pudru
- 2 jajka
- skórka z pomarańczy
- 500 g dżemu z pomarańczy lub cytrusów
Jak przygotować tartę z dżemem:
W blenderze ubić mąkę i bardzo zimne masło. Blendowac, aż będzie miało konsystencje piasku. Dodać teraz jajka i cukier puder. Blendowac, aż powstanie masa. Masę uformować w placek, zafoliować i wstawić do lodowki na 45 min.
Wyciągnąć ciasto, rozwałkować je do wysokości 0,5 cm na blacie posypanym mąką. Włożyć ciasto do formy (22-24 cm). Docisnąć do brzegów i nożem odciąć ciasto, które wystaje. Widelcem zrobić w cieście dziurki. Wyłożyć dżem i rozprowadzić go równomiernie.
Z reszty ciasta uformować placek, rozwałkować go i pokroić je w paski. Paski położyć na tartę, aby stworzyć z nich kratkę. Wstawić na ok. 50 min. do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C.
Kawa pomarańczowo-zimowa:
Składniki na kawę pomarańczowo-zimową:
- americano na bazie Costa Coffee Signature Blend
- 4 kostki czekolady 70 proc.
- plasterek pomarańczy
- szczypta pieprzu cayenne
- miód
Jak przygotować kawę pomarańczowo-zimową:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przelać na spód filiżanki. Zaparzyć americano na bazie Costa Coffee Signature Blend i umieścić je w rondelku. Dodać szczyptę pieprzu cayenne, obrany plasterek pomarańczy i miód (według uznania). Całość podgrzewać na niewielkim ogniu przez minutę. Przy użyciu sitka przelać kawę z rondelka do filiżanki. Przed wypiciem wymieszać kawę, aby wszystkie składniki się połączyły.
Korzenna kawa w białej koronie
Składniki na korzenną kawę:
- 2 łyżki syropu o smaku korzennym
- espresso na bazie Costa Coffee Signature Blend
- 200 ml spienionego mleka
- bita śmietana
- do wyboru: posypka z kolorowych cukrowych kulek lub rozdrobniony pierniczków
Jak przygotować korzenną kawę:
Wlać syrop na spód szklanki lub kubka. Spienić mleko i wlać na warstwę syropu. Zaparzyć espresso na bazie Costa Coffee Signature Blend i delikatnie wlać do mleka. Na wierzch nałożyć śnieżną koronę w postaci bitej śmietany i oprószyć wybraną posypką.
Rozgrzewająca kawa z nutą imbiru
Składniki na kawę z nutą imbiru:
- podwójne espresso na baize Costa Coffee Signature Blend
- 2 łyżki syropu imbirowego*
- 200 ml spienionego mleka
- łyżeczka cynamonu do posypania
Jak przygotować kawę z nutą imbiru:
Na spód wysokiej szklanki lub ulubionego kubka wlać syrop imbirowy. Spienić mleko i dodać do syropu. Zaparzyć podwójne espresso na bazie Costa Coffee Signature Blend i wlać ostrożnie do mleka. Wierzch posypać cynamonem.
Zobacz także:
- Piernik z żurawiną i ciasteczka piernikowe. Przygotuj je według prostych przepisów
- Tort kawowy. Coś słodkiego nie tylko dla miłośników "małej czarnej"
- Jak zrobić dobrą kawę?
Matteo Brunetti
Źródło zdjęcia głównego: Krzysztof Kowalczyk/Dzień Dobry TVN