Materiał promocyjny

Zimowe kawy i pasujące do nich desery: tort Margherita oraz tarta z dżemem

Matteo Brunetti
Najlepsze przepisy na zimowe kawy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Costa Coffee przeprowadziła konkurs na najciekawszą zimową kawę. Zwycięskie przepisy zaprezentował u nas Matteo Brunetti. Na stole W kuchni Dzień Dobry TVN pojawiły się: kawa pomarańczowo-zimowa, rozgrzewająca kawa z imbirem, korzenna kawa z bitą śmietaną, a także tort Margherita i tarta z dżemem pomarańczowym.

Tort Margherita:

Składniki na tort Margherita:

  • 90 g mąki
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 150 g cukru
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 3 jajka + 3 żółtka
  • szczypta soli
  • skórka z cytryny
  • 100 g masła
  • cukier puder

Jak przygotować tort Margherita:

Rozpuścić masło i odstawić, aby się schłodziło. Wpić do miski jajka i lekko ubić z cukrem. Dodać do nich szczyptę soli oraz skórkę z cytryny i ubijać przez około 10 min. Dalej ubijając, dodać po kolej żółtka.

W innej misce wymieszać dobrze mąkę, skrobię, proszek do pieczenia. Dodać do pierwszej masy i dalej miksowac na średniej prędkości. Połowę masy wymieszać z masłem. Dodać ją do pozostawionej masy i dobrze wymieszać.

Wlać do formy (20-22 cm) posmarowanej masłem i opruszonej mąką. Piec 40 min. w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C. Wyciągnąć i posypać cukrem pudrem.

Tarta z dżemem pomarańczowym

Składniki na tartę z dżemem:

  • 500 g masła
  • 250 g mąki
  • 200 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • skórka z pomarańczy
  • 500 g dżemu z pomarańczy lub cytrusów

Jak przygotować tartę z dżemem:

W blenderze ubić mąkę i bardzo zimne masło. Blendowac, aż będzie miało konsystencje piasku. Dodać teraz jajka i cukier puder. Blendowac, aż powstanie masa. Masę uformować w placek, zafoliować i wstawić do lodowki na 45 min.

Wyciągnąć ciasto, rozwałkować je do wysokości 0,5 cm na blacie posypanym mąką. Włożyć ciasto do formy (22-24 cm). Docisnąć do brzegów i nożem odciąć ciasto, które wystaje. Widelcem zrobić w cieście dziurki. Wyłożyć dżem i rozprowadzić go równomiernie.

Z reszty ciasta uformować placek, rozwałkować go i pokroić je w paski. Paski położyć na tartę, aby stworzyć z nich kratkę. Wstawić na ok. 50 min. do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C.

Kawa pomarańczowo-zimowa:

Składniki na kawę pomarańczowo-zimową:

  • americano na bazie Costa Coffee Signature Blend
  • 4 kostki czekolady 70 proc.
  • plasterek pomarańczy
  • szczypta pieprzu cayenne
  • miód

Jak przygotować kawę pomarańczowo-zimową:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przelać na spód filiżanki. Zaparzyć americano na bazie Costa Coffee Signature Blend i umieścić je w rondelku. Dodać szczyptę pieprzu cayenne, obrany plasterek pomarańczy i miód (według uznania). Całość podgrzewać na niewielkim ogniu przez minutę. Przy użyciu sitka przelać kawę z rondelka do filiżanki. Przed wypiciem wymieszać kawę, aby wszystkie składniki się połączyły.

Korzenna kawa w białej koronie

Składniki na korzenną kawę:

  • 2 łyżki syropu o smaku korzennym
  • espresso na bazie Costa Coffee Signature Blend
  • 200 ml spienionego mleka
  • bita śmietana
  • do wyboru: posypka z kolorowych cukrowych kulek lub rozdrobniony pierniczków

Jak przygotować korzenną kawę:

Wlać syrop na spód szklanki lub kubka. Spienić mleko i wlać na warstwę syropu. Zaparzyć espresso na bazie Costa Coffee Signature Blend i delikatnie wlać do mleka. Na wierzch nałożyć śnieżną koronę w postaci bitej śmietany i oprószyć wybraną posypką.

Rozgrzewająca kawa z nutą imbiru

Składniki na kawę z nutą imbiru:

  • podwójne espresso na baize Costa Coffee Signature Blend
  • 2 łyżki syropu imbirowego*
  • 200 ml spienionego mleka
  • łyżeczka cynamonu do posypania

Jak przygotować kawę z nutą imbiru:

Na spód wysokiej szklanki lub ulubionego kubka wlać syrop imbirowy. Spienić mleko i dodać do syropu. Zaparzyć podwójne espresso na bazie Costa Coffee Signature Blend i wlać ostrożnie do mleka. Wierzch posypać cynamonem.

Zobacz także:

Matteo Brunetti

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości