Przepisy kulinarne

Tort kawowy. Coś słodkiego nie tylko dla miłośników "małej czarnej"

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:
mat. promocyjne

Tort kawowy z wiśniami to pyszny i wykwintny deser, który wbrew pozorom, nie jest zbyt trudny w wykonaniu. Kluczową kwestią jest odpowiednie przygotowanie biszkoptu – powinien on urosnąć na tyle, by dało się go pokroić na trzy części. Wypiek może stanowić idealny prezent z okazji urodzin czy rocznicy. Sprawdzi się również jako deser na świątecznym stole.

Tort kawowy – przepis na biszkopt

Najważniejszą kwestią podczas przygotowywania tortu jest biszkopt. W tym celu musimy ściśle trzymać się kolejności dodawania składników. Tort kawowy z serkiem mascarpone powinien składać się z trzech blatów, pomiędzy którymi zostanie rozsmarowany krem. Potrzebna będzie nam tortownica o średnicy 25 centymetrów.

Tort kawowy - składniki

  • 5 jajek w temperaturze pokojowej,
  • 3/4 szklanki mąki tortowej,
  • 3/4 szklanki drobnoziarnistego cukru,
  • 1/3 szklanki kakao.

Tort kawowy - przygotowanie

Zaczynamy od przesiania mąki i kakao. Następnie rozbijamy jajka i oddzielamy od siebie białka i żółtka. Ubijanie rozpoczynamy od samych białek, stopniowo dodając cukier. Żółtka dorzucamy na samym końcu, ubijając do momentu, aż masa będzie jednolita i zwarta. Dzięki tej metodzie nasz wypiek będzie po prostu pyszny. Tort kawowy nie wymaga dodania proszku do pieczenia właśnie ze względu na bardzo mocne ubicie masy jajecznej.

Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji, pora na połączenie mokrych i suchych składników. Przesianą mąkę i kakao wsypujemy do jajek i mieszamy bardzo delikatnie za pomocą kuchennej szpatułki. Pod żadnym pozorem nie używamy miksera, nawet na wolnych obrotach, gdyż w ten sposób utracimy lekkość i puszystość ciasta. Po połączeniu składników, przelewamy masę do tortownicy.

W kolejnym etapie będziemy przygotowywać krem na tort kawowy. Przepis wymaga, by biszkopt spędził 35 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni . Po wyjęciu ciasto powinno być delikatnie zarumienione. Poziom wypieczenia warto sprawdzić za pomocą drewnianego patyczka. Wbijamy go w środek ciasta i jeśli po wyjęciu będzie suchy, oznacza to, że biszkopt można wyjąć z piekarnika. Po ostygnięciu kroimy ciasto na trzy równe blaty.

Tort kawowy z mascarpone – przepis na krem

Przygotowując krem do rozsmarowania pomiędzy blatami, musimy dodatkowo przyrządzić poncz kawowy, którym nasączymy ciasto. W tym celu zaparzamy podwójne espresso wybierając kawę Signature Blend Dark z kolekcji COSTA COFFEE HOME EDITION i zostawiamy do przestygnięcia.

Dlaczego akurat ten wariant?

Ciemno palone ziarna Signature Blend Dark z wyrazistą goryczką balansują słodki i kremowy charakter tortu. Łyk tego espresso w prawdziwie włoskim stylu, idealnie podkreśli nutę wiśni, dopełniając ją pyszną nutą czekoladową. Nasza propozycja na iście królewski podwieczorek i celebrację świątecznych momentów z rodziną i przyjaciółmi

- wyjaśnia ekspertka marki COSTA COFFEE, Anna Oleksak.

Do przygotowania kremu śmietanowego musimy połączyć 700 gramów śmietany kremówki i 500 gramów serka mascarpone. Ubijamy całość na gładką masę, stopniowo dodając 3 łyżeczki cukru pudru. Jeśli chcemy, możemy zmniejszyć lub zwiększyć ilość cukru. Po połączeniu składników, przekładamy całość do lodówki na pół godziny. Po upływie zalecanego czasu, wyjmujemy masę. Tort kawowy składa się z blatów nasączonych espresso i przekładanych kremem śmietanowym. Na jeden blat wystarczy około 5 łyżek naparu. Następnie smarujemy ciasto kremem, układając warstwy jedna na drugiej.

Całość możemy uzupełnić owocami. Tort kawowy z wiśniami doskonale skomponuje się z resztą składników. Podajemy je w postaci dżemu, układając pomiędzy blatami.

Pozostałą część kremu rozsmarowujemy po bokach i na wierzchu. Całość warto uzupełnić polewą czekoladową. W tym celu rozpuszczamy tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej, dodając do niej 40 ml mleka, odrobinę cukru i łyżeczkę masła. Polewę wylewamy na wierzchu ciasta, dekorując wedle uznania – ziarenkami kawy, wiórkami kokosowymi czy orzechami.

Bezowy tort kawowy - przepis

Innym, równie smacznym pomysłem, jest bezowy tort kawowy. Składniki do przygotowania trzech blatów bezy:

  • 6 białek,
  • szklanka cukru pudru,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • odrobina soku z cytryny.

Przygotowanie:

  1. 1Ubijamy białka, stopniowo dodając cukier i sok z cytryny.
  2. 2Mieszamy ze skrobią i na blaszce wyłożonej papierem formujemy trzy koła o średnicy 20 cm.
  3. 3Pieczemy w temperaturze 140 stopni przez około godzinę.
  4. 4Po przestygnięciu tort kawowy z bezą należy uzupełnić kremem śmietanowym z naparem kawowym i udekorować wedle uznania.

mat. prasowe

Jaka kawa pasuje do deserów?

Przygotowany według powyższego przepisu tort kawowy idealnie komponuje się z "małą czarną". Wspomniana Signature Blend Dark marki COSTA COFFEE z linii kaw do domu jako espresso sprawdzi się w tortowym kremie oraz jako dodatek do gotowego wypieku.

W ofercie COSTA COFFEE HOME EDITION są dostępne 4 rodzaje kaw paczkowanych jako kawa mielona i ziarnista, które podkreślą wyjątkowość twoich wypieków. Jak dobrać kawę COSTA COFFEE do deseru? O tym ekspertka marki, Anna Oleksak.

Do większości deserów pasuje Signature Blend , a w szczególności do tych o wyrazistym aromacie. Polecany do tortu kawowego Signature Blend Dark idealnie sprawdzi się za to jako dodatek do słodkich ciast o cięższej konsystencji (np. z nutą czekolady czy wanilii). Colombian Roast będzie pasował do słodkości z nutą karmelu lub miodu. Ostatni wariant - The Bright Blend polecam szczególnie do słodkich deserów o lżejszej teksturze, z nutą orzechów lub toffi

Więcej o produktach COSTA COFFEE znajdziesz pod tym adresem. Odkryj świat kawy z COSTA COFFEE!

mat. promocyjne

Zobacz także:

Jak zapa­rzyć kawę pię­ciu prze­mian, by móc w pełni wyko­rzy­stać jej wła­ści­wo­ści?

Słodkości na każdą porę roku. Poznaj niezawodne przepisy

Kawa piernikowa i przyprawa piernikowa do kawy – proste przepisy

Autor: Adrianna Kowalczyk

Pozostałe wiadomości