Ostatnie badania dowodzą, że kawa jest zdrowa, ale należy spożywać ją w odpowiedni sposób. W programie Dzień Dobry TVN dr inż. Joanna Grzelczyk z Politechniki Łódzkiej opowiedziała, co należy wlewać do filiżanki, żeby nie czuć się później źle.
Do zaparzenia ziaren potrzebujesz jedynie odpowiedniego ekspresu.
Istnieje wiele sposobów parzenia kawy i każdy z nich można opanować do perfekcji. Alternatywne metody pozwalają na przygotowanie napoju bez konieczności kupowania drogiego ekspresu ciśnieniowego czy przelewowego. Zobacz, jak wygląda parzenie kawy po turecku w tygielku. Poznaj też inne sposoby jej zaparzania.
Termin kawa specialty lub kawa speciality powstał w latach 60 XX wieku w Stanach Zjednoczonych. Dostrzeżono wówczas potencjał w produkowaniu kawy wyższej jakości, która będzie czystsza w smaku i znacznie lepsza od obecnych na rynku ziaren. To skupienie się na jakości, a nie na ilości, zaowocowało powstaniem osobnego segmentu na rynku kawy. Dziś kawa speciality zajmuje tylko 1% światowego rynku kawy, jednak staje się coraz bardziej popularna.
Latte art to nic innego, jak wylewanie spienionego mleka na kawę. Stało się popularne dopiero kilka lat temu, ale szybko zdobywa serca fanów. Chcesz, aby twoja kawa była czymś więcej niż tylko pobudzającym napojem? Sprawdź, co to jest latte art i zobacz, jak dzięki niemu urozmaicić poranną ka
French press, nazywany również praską francuską, coffee press czy french pot, to proste urządzenie, pozwalające zaparzyć pyszną kawę w domu. Taki zaparzacz wymaga jedynie grubo mielonych ziaren oraz gorącej wody. Podstawą jego działania jest tłok z sitkiem przyciskającym fusy.
Tort kawowy z wiśniami to pyszny i wykwintny deser, który wbrew pozorom, nie jest zbyt trudny w wykonaniu. Kluczową kwestią jest odpowiednie przygotowanie biszkoptu – powinien on urosnąć na tyle, by dało się go pokroić na trzy części. Wypiek może stanowić idealny prezent z okazji urodzin czy rocznicy. Sprawdzi się również jako deser na świątecznym stole.
Kawa jest napojem bez którego wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia. W zależności od preferencji wybierana jest czarna, z mlekiem, z cukrem lub w ogóle niesłodzona. Co ma wpływ na jej smak i czy rzeczywiście jest niezdrowa? Wyjaśnia baristka Irmina Wałęga.
Vlogerka kulinarna Katarzyna Bukowska zdradza kilka swoich przepisów na słodkości do kawy. Skusicie się na słodki chlebek owocowy czy może ciasteczka z gorzką czekoladą i skórką pomarańczową? My polecamy Wam ciasto cynamonowo-czekoladowe.
W studiu Dzień Dobry TVN od samego rana pachnie dziś pyszną kawą za sprawą dwóch trenerek baristów z sieci kawiarni Costa Coffee: Aleksandry Perz i Kamili Gonciarz. Trenerki zdradziły nam też sekret dobrej kawy. Czym jest crema i jak ją zrobić? W jaki sposób można malować mlekiem na kawie? Po czym poznać dobrą kawiarnię?
Mowa o "Jasonie" i "Kongo" - ten pierwszy parzy Marcinowi w studiu ulubioną kawę, a drugi ją podaje. Zobaczcie drogie panie, dlaczego warto zainteresować się "Jasonem"! :-)
Maciej Nowak, czyli podróżnik kulinarny, tym razem postanowił pochylić się na kawą. Jakie są najnowsze „mody kawowe” i czy coś zmieniło się przez kilka ostatnich lat? Czym różni się kawa ciemno od jasno palonej? Co wypada pić w tym sezonie i czy można kawę „zaparzyć na zimno”?