Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Sekret dubajskich smakołyków
W ostatnim czasie słodycze, określane mianem dubajskich, podbijają internet i nasze kubki smakowe. Ich sekretem jest połączenie niesamowicie aromatycznej pasty pistacjowej, idealnie kremowej i słodkiej, z niesamowitą teksturą ciasta kataifi lub posiekanego i podsmażonego ciasta filo.
Jak zrobić dubajski mazurek?
Składniki na kruchy spód:
- 250 g mąki,
- 80 g masła,
- łyżeczka śmietanki 30%,
- 60 g cukru pudru,
- żółtko.
Składniki na dubajskie nadzienie do mazurka:
- 100 g ciasta filo,
- 4 łyżeczki pasty pistacjowej,
- łyżeczka masła.
Składniki na polewę:
- tabliczka białej lub deserowej czekolady,
- łyżeczka oleju kokosowego,
- 50 g posiekanych pistacji.
Jak przygotować dubajski mazurek:
Składniki na kruchy spód mieszamy ze sobą i dokładnie zagniatamy, aż powstanie jednolita masa. Kiedy nie będzie grudek, wstawiamy ją do lodówki na godzinę.
W tym czasie przygotowujemy ciasto filo - podsmażamy je na maśle i kiedy osiągnie złoty kolor, zdejmujemy z ognia. Następnie dodajemy krem pistacjowy i dokładnie mieszamy, aż całość się dobrze połączy, a ciasto filo pokryje masłem. Jeśli tak się nie stanie - dodajemy jeszcze łyżeczkę pasty pistacjowej.
Ciasto na kruchy spód wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i układamy na blasze tak, aby miało rant, żeby nałożony krem się nie "wylewał" ze spodu. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 200 st. C. Po tym czasie, jeśli się zabrązowi, wyjmujemy i studzimy.
Na chłodny spód wykładamy masę pistacjową.
Teraz pora na przygotowanie polewy - czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z łyżeczką oleju kokosowego. Kiedy będzie płynna, polewamy wierzch naszego mazurka i jeszcze na płynną masę wysypujemy pistacje. Można je wyspać na brzegach ciasta lub po całej powierzchni - wszystko zależy od naszej inwencji twórczej.
@leniwe.buly Dubajski Mazurek- a co, na bogato trzeba przywitać to pierwsze słońce 🧡🌞 Składniki: 🌞 chrupką warstwą: - 1/3 ciasta filo od @henglein.pl - 3-4 lyzeczki pasty z pistacji - 1 łyżeczka masła 🌞 kruche ciasto - 1 szklanka mąki - ok 80 g masla - 1 łyżeczka śmietanki 30% - 1/4 szklanki cukru pudru - 1 żółtko 🌞 góra: - 1 roztopiona biała czekolada - posiekane pistacje Przygotowanie: Składniki na ciasto wymieszać i ugnieść do jednolitej masy. Następnie wstawić na conajmniej godzinkę do lodówki. Ciasto filo podsmażyć na maśle (oczywiście jak macie ciasto kataifi to lepiej ✨) i zmieszać z pistacjowym kremem. Kruche ciasto po schodzeniu rozwałkować na mniej niż centrymetr grubości i wyłożyć na blaszkę lub papier. Piec w temperaturze 200 stopni, góra-dół ok 15-20 minut aż będzie pięknie złote. Jak lekko przestygnie możemy wyłożyć naszą chrupką warstwę w miarę równomiernie. Następnie możemy polać wszytsko białą rozpuszczoną czekoladą i włożyć do lodówki aby stężała. Ozdabiamy dowolnie ✨ Smacznego 🧡 #mazurek #dubajskaczekolada #dubajskačokolada #dubaichocolate #pistacje #krempistacjowy #pistachio #pistachiocake #ciastopistacjowe #pistacjowymazurek #wielkanoc #kuchniapolska #polskiewypieki #deser #krucheciasto #wielkanocneprzepisy #przepisy #ciasto Przepis na Mazurka dubajska czekolada Prosty przepis na Mazurka Prosty Mazurek
♬ Rich Girl - Gwen Stefani
Zobacz także:
- Jaki mazurek przygotować na Wielkanoc? Sprawdź nasze pomysły i przepisy naszych kucharzy
- Mazurek jak z bajki. Co zrobić, by nie był zbyt słodki?
- Wielkanocne mazurki... na słono - sprawdzone przepisy Andrzeja Polana
Autor: Teofila Siewko
Źródło: TikTok
Źródło zdjęcia głównego: Anadolu / Contributor/Getty Images/TikTok