Wielkanocne mazurki... na słono - sprawdzone przepisy Andrzeja Polana

Jeśli ktoś myśli, że mazurki można przygotować tylko na słodko, to grubo się myli. Udowodnił to Andrzej Polan, który w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował mazurki na słono. Na stole pojawiły się: mazurek na słono z konfiturą z cebuli i białą kiełbasą, mazurek na słono z ziemniakami, suchą krakowską, chrzanem i żurawiną oraz mazurek z boczniakami, kremowym selerem i chrzanem. Sprawdź, jak je przygotować

Mazurek na słono z konfiturą z cebuli i białą kiełbasą - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 400 g mąki,
  • 200 g masła,
  • 4 żółtka,
  • szczypta soli,
  • 5 cebul czerwonych,
  • olej do smażenia,
  • tymianek świeży,
  • 50 g rodzynek,
  • 50 ml octu balsamicznego,
  • 2-3 łyżki miodu,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • kminek mielony,
  • 300 g białej kiełbasy surowej,
  • 200 ml śmietany 30%,
  • 1 op. jajek przepiórczych,
  • cebula dymka,
  • koperek,
  • majeranek świeży.

Sposób przygotowania:

  1. Z mąki, jajek, masła oraz soli przygotowujemy ciasto kruche, odstawiamy na chwilę, aby odpoczęło i wylepiamy nim blaszkę prostokątną z małym rantem wokół.
  2. Ciasto podpiekamy ok. 15 min. w 180 st. C.
  3. Cebulę kroimy w plastry lub kostkę i przesmażamy na oleju. Dodajemy sól, pieprz, świeży tymianek.
  4. Kiedy cebula jest już szklista i zaczyna się lekko przyrumieniać, dodajemy ocet balsamiczny. Chwilę mieszamy i dodajemy rodzynki oraz miód.
  5. Wszystko razem smażymy do momentu aż masa nam zgęstnieje i ocet całkowicie odparuje.
  6. Na koniec doprawiamy pieprzem oraz solą.
  7. Konfiturę wykładamy na podpieczony spód.
  8. Białą kiełbasę obieramy z osłonki, wrzucamy na patelnię smażymy i odlewamy nadmiar tłuszczu i wody.
  9. Na koniec do kiełbasy dodajemy śmietanę, majeranek i mielony kminek. Powstały farsz wykładamy na konfiturę z cebuli.
  10. Mazurek wkładamy do piekarnika i zapiekamy ok. 20 min. Przed podaniem na wierzchu układamy sadzone jajka przepiórcze.

Mazurek na słono z ziemniakami, suchą krakowską, chrzanem i żurawiną - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków,
  • 6 jajek,
  • 100 ml śmietany 30%,
  • cebula dymka,
  • koperek,
  • pieprz do smaku,
  • sól do smaku,
  • olej do smażenia,
  • 200 g kiełbasy suchej krakowskiej plastry,
  • 100 g chrzanu tartego,
  • 2 cm chrzanu świeżego,
  • 100 g żurawiny,
  • 2 łyżki miodu,
  • kiełki słonecznika.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki tniemy na cienkie plastry, garść pokrojonych ziemniaków odkładamy a pozostałe zalewamy olejem i smażymy na pół twardo.
  2. Ziemniaki odcedzamy z oleju, chwilę studzimy i dodajemy do roztrzepanych jajek, dobrze doprawionych solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz z dodatkiem pokrojonej cebuli i koperku.
  3. Masę wylewamy na prostokątną blachę wysmarowaną olejem i wysypaną bułką tartą.
  4. Ziemniaki, które pozostały wysmażamy na chrupiące chipsy, podobnie kiełbasę w plastrach.
  5. Chrzan łączymy z miodem.
  6. Na upieczony ziemniaczany spód wykładamy chrzan z miodem, plastry chrupiącej kiełbasy i ziemniaków, posypujemy żurawiną i kiełkami słonecznika.

Mazurek na słono z boczniakami, kremowym selerem i chrzanem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie,
  • 4 jajka,
  • 200 g boczniaków,
  • 2 selera (korzeń),
  • 1 l mleka,
  • 100 g chrzanu,
  • koperek,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto francuskie wypiekamy w piekarniku, na drugiej blaszce wypiekamy równocześnie boczniaki skropione olejem, posypane solą i pieprzem.
  2. Seler gotujemy w mleku z dodatkiem cukru oraz soli.
  3. Ugotowany miksujemy i dodajemy chrzan do smaku.
  4. Na koniec dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Krem z selera i chrzanu wykładamy na podpieczony spód z ciasta francuskiego i zapiekamy, wierzch dekorujemy chrupiącymi boczniakami i natką pietruszki i koperkiem.

Zobacz także:

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości