Mazurek jak z bajki. Co zrobić, by nie był zbyt słodki?

Mazurek wielkanocny
Źródło: Dzień Dobry TVN
Mazurek - słodki symbol Wielkanocy
Mazurek - słodki symbol Wielkanocy
Wielkanoc tuż tuż…
Wielkanoc tuż tuż…
Inspiracje na wielkanocny stół
Inspiracje na wielkanocny stół
Jak udekorować stół na Wielkanoc?
Jak udekorować stół na Wielkanoc?
 Tych sałatek nie może zabraknąć na wielkanocnym stole
Tych sałatek nie może zabraknąć na wielkanocnym stole
Odchudzamy potrawy na Wielkanoc
Odchudzamy potrawy na Wielkanoc
Koszyczki wielkanocne
Koszyczki wielkanocne
Wielkanoc po włosku ze Stefano Terrazzino
Wielkanoc po włosku ze Stefano Terrazzino
Propozycje z twarogiem na Wielkanoc
Propozycje z twarogiem na Wielkanoc
Nowoczesna Wielkanoc
Nowoczesna Wielkanoc
Mazurek jest jednym z symboli Świąt Wielkanocnych. Jak go przygotować, by zachwycić podniebienia naszych gości? Co zrobić, by nie był za słodki? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedział cukiernik Bartek Boratyn. Jak wskazał, ważne są proporcje.

Najlepsze mazurki wielkanocne

Jedną z najpopularniejszych potraw wielkanocnych jest mazurek. To pyszne, aromatyczne ciasto jest po prostu ikoną świąt. W studiu Dzień Dobry TVN cukiernik Bartek Boratyn pokazał widzom, jak je przyrządzić, żeby robiło wrażenie na każdym świątecznym stole.

Mazurek czekoladowo-śliwkowy

Składniki:

  • 100 g masła;
  • 50 g cukru;
  • 200 g mąki;
  • łyżka kakao;
  • 1 jajko;
  • 200 g ciemnej czekolady;
  • 200 g śmietanki 36%;
  • powidła śliwkowe;
  • cynamon;

- Zaczynamy od zrobienia spodu w blaszce do mazurka lub do tarty - tutaj jest dowolność. Robimy ciasto kruche z proporcji 1:2:3, czyli cukier, masło, mąka. Jeżeli chcemy kakaowe ciasto, dodajemy odrobinę kakao, odejmujemy mąki, dodajemy jajko, zagniatamy i wypiekamy na złoty kolor - tłumaczył cukiernik.

Przepis na mazurek wielkanocny

Aby mazurek nie był zbyt słodki, nakładamy na spód konfiturę np. śliwkową i dodajemy do niej cynamon, który wzbogaci smak wypieku. Wierzch mazurków pokryty jest najczęściej lukrem, który jest bardzo słodki i często nienaturalny. Czym go zastąpić? Bartek Boratyn zaproponował widzom przygotowanie ganache z ciemnej czekolady.

Czekoladę rozpuszczamy w gorącej śmietance i mieszamy do połączenia składników w proporcjach 1:1. Gotowy ganache wylewamy na konfiturę śliwkową. Mazurek zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.

Pamiętajmy, że to ciasto jest najsmaczniejsze, gdy przygotujemy je kilka dni wcześniej. Po 3/4 dniach dobrze się kroi, jest miękkie i przepyszne. Przed podaniem mazurka ozdabiamy go ulubionymi bakaliami, np. pistacjami, rodzynkami, daktylami lub świeżymi owocami (borówki, maliny, truskawki).

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości