Najlepsze mazurki wielkanocne
Jedną z najpopularniejszych potraw wielkanocnych jest mazurek. To pyszne, aromatyczne ciasto jest po prostu ikoną świąt. W studiu Dzień Dobry TVN cukiernik Bartek Boratyn pokazał widzom, jak je przyrządzić, żeby robiło wrażenie na każdym świątecznym stole.
Mazurek czekoladowo-śliwkowy
Składniki:
- 100 g masła;
- 50 g cukru;
- 200 g mąki;
- łyżka kakao;
- 1 jajko;
- 200 g ciemnej czekolady;
- 200 g śmietanki 36%;
- powidła śliwkowe;
- cynamon;
- Zaczynamy od zrobienia spodu w blaszce do mazurka lub do tarty - tutaj jest dowolność. Robimy ciasto kruche z proporcji 1:2:3, czyli cukier, masło, mąka. Jeżeli chcemy kakaowe ciasto, dodajemy odrobinę kakao, odejmujemy mąki, dodajemy jajko, zagniatamy i wypiekamy na złoty kolor - tłumaczył cukiernik.
Przepis na mazurek wielkanocny
Aby mazurek nie był zbyt słodki, nakładamy na spód konfiturę np. śliwkową i dodajemy do niej cynamon, który wzbogaci smak wypieku. Wierzch mazurków pokryty jest najczęściej lukrem, który jest bardzo słodki i często nienaturalny. Czym go zastąpić? Bartek Boratyn zaproponował widzom przygotowanie ganache z ciemnej czekolady.
Czekoladę rozpuszczamy w gorącej śmietance i mieszamy do połączenia składników w proporcjach 1:1. Gotowy ganache wylewamy na konfiturę śliwkową. Mazurek zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.
Pamiętajmy, że to ciasto jest najsmaczniejsze, gdy przygotujemy je kilka dni wcześniej. Po 3/4 dniach dobrze się kroi, jest miękkie i przepyszne. Przed podaniem mazurka ozdabiamy go ulubionymi bakaliami, np. pistacjami, rodzynkami, daktylami lub świeżymi owocami (borówki, maliny, truskawki).
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Dokąd w tym roku Polacy wyjadą na Wielkanoc i ile wydadzą? "Rezerwacji jest więcej, koszty wyższe"
- Nie wszystkie produkty spożywcze można mrozić. Czego lepiej nie wkładać do zamrażarki?
- Przed nami Wielki Tydzień, a wraz z nim szczególne obchody. Co warto wiedzieć?
Autor: Aleksandra Matczuk
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News