Nie wszystkie produkty spożywcze można mrozić. Czego lepiej nie wkładać do zamrażarki?

Mrożone warzywa w lodówce. Mrożonki.
Mrożonki
Źródło: BravissimoS/Getty Images
Mrożenie żywności pozwala zdecydowanie dłużej cieszyć się świeżością wybranych produktów, to także świetny sposób na magazynowanie domowych zapasów jedzenia. Niestety, nie wszystkie składniki spożywcze można przechowywać w bardzo niskiej temperaturze. Czego nie powinniśmy wkładać do zamrażarki?

Dlaczego niektórych produktów nie można zamrażać?

Lodówka z zamrażalnikiem to urządzenie, bez którego większość z nas nie mogłaby normalnie funkcjonować. Nic w tym dziwnego, przechowywanie żywności w odpowiednich warunkach pozwala na dłużej zachować jej świeżość. Co więcej, mrożenie pieczywa, owoców, warzyw, a nawet gotowych dań daje szansę na uniknięcie marnowania jedzenia.

Rozmrożony produkt przeważnie wygląda, smakuje i pachnie tak samo, jak jego świeży odpowiednik. Niska temperatura w niewielkim stopniu wpływa też na utratę cennych wartości odżywczych. Istnieją jednak pewne wyjątki. Przechowywanie w zamrażalniku wybranych produktów może przełożyć się na utratę ich walorów smakowych, a nawet zmianę konsystencji czy składu.

Dietetyczka: Sezonowość jest bardzo ważna w naszej diecie. Zima nie jest najfajniejsza, ale mamy dostęp do mrożonek
Sezonowość jest bardzo ważna w naszej diecie. Zima nie jest najfajniejsza, ale mamy dostęp do mrożonek

Jakich produktów nie powinniśmy mrozić?

Lista produktów, które pod żadnym pozorem nie powinny być przechowywane w bardzo niskiej temperaturze, nie jest długa. Zamrozić możemy praktycznie wszystko, nie tylko świeże produkty, ale i gotowe potrawy. Jeśli pragniemy uniknąć rozczarowania, związanego z nieprawidłowym przechowywaniem żywności w zamrażarce, wystarczy zastosować się do kilku prostych zasad.

Nie należy zamrażać wybranego produktu dwa razy

Rozmrożonej żywności nie wolno umieszczać w zamrażalniku po raz drugi. W temperaturze pokojowej namnażają się szkodliwe drobnoustroje, których zwykle pozbywamy się w procesie obróbki cieplnej. Bardzo niska temperatura może z kolei przyczynić się do zachowania w wybranych produktach bakterii, które zagrażają naszemu zdrowiu.

Zamrażalnik to nie jest miejsce dla cytrusów

Owoce cytrusowe nie powinny być przechowywane w bardzo niskiej temperaturze. Po rozmrożeniu stracą one swój pierwotny kształt, nie będą też równie soczyste, jak wcześniej. Zamrażalnik odbiera też cytrynom, grejpfrutom czy pomarańczom walory smakowe, dlatego tego rodzaju przysmaki lepiej spożywać na bieżąco.

Mrożenie nabiału - większości produktów mrozić nie należy

Zamrażalnik to niewłaściwe miejsce do przechowywania mleka, miękkiego sera, śmietany i jogurtów. Niestety, ujemna temperatura zmienia konsystencję takich produktów. Po rozmrożeniu mogą się one rozwarstwiać, zbijać w całość lub pokrywać nieapetycznymi grudkami. W tym miejscu warto podkreślić, że niedojedzone ciasto z kremem czy bitą śmietaną także nie powinno trafić na półkę w zamrażarce. Niektóre wyroby, jak np. sery podhalańskie, oscypki, niektóre żółte dobrze znoszą mrożenie i z powodzeniem można je przechowywać w ten sposób.

Jajka warto trzymać z dala od zamrażarki

Nie powinno się mrozić surowych, gotowanych i smażonych jajek, jak również przygotowanych z nich produktów, w tym także majonezu. Skorupki surowych jajek po umieszczeniu w zamrażalniku pękają. Do mrożenia nadaje się jedynie surowe białko. Ugotowane jajka po rozmrożeniu tracą walory smakowe.

Zobacz także:

Autor: Magdalena Brzezińska

Źródło zdjęcia głównego: BravissimoS/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości