Zdrowe odżywianie

Co zrobić z nadmiarem jedzenia, które zostało po świętach? Ekspertka podpowiada, co można zamrozić

Zdrowe odżywianie

Autor:
Katarzyna
Oleksik
Jak mrozić żywność?
Jak mrozić żywność?Dzień Dobry TVN
wideo 2/5
Dzień Dobry TVNJak mrozić żywność?

Większość z nas na święta przygotowuje zbyt dużo jedzenia. Aby nie wylądowało ono w koszu, można je zamrozić. Trzeba jednak pamiętać, że nie wszystkie produkty nadają się do takiej obróbki. Które i jak długą mogą być przechowywane w zamrażarce? O tym w Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy z Anną Radowicką, dietetyczką kliniczną.

Co zrobić z nadmiarem jedzenia?

Część z nas chce, aby w czasie świąt stół uginał się od przysmaków. Zazwyczaj jest ich tyle, że zjedzenie wszystkiego staje się niemożliwe. Na szczęście, zamiast wyrzucać nieskonsumowane dania, można je zamrozić. - Niektórych może to zaskoczyć, że produkty po obróbce cieplnej, jak np. upieczone mięso czy kotlet, jak również ciasta, można zamrozić - mówiła w Dzień Dobry TVN Anna Radowicka, dietetyk.

Trzeba jednak pamiętać, że kluczowe znaczenie ma to, czy danie, które chcemy mrozić, jest świeże. - Jeżeli zrobiliśmy sałatkę jarzynową, czy inne potrawy np. jajka faszerowane i one w tej lodówce stały tydzień lub dłużej, to musimy się zastanowić, czy to jest dobry moment, żeby mrozić te potrawy - mówiła. Jeśli są świeże, to bez przeszkód można je mrozić.

Jak długo można przechowywać mrożonki?

Bardzo ważne jak także to, jak długo będziemy przechowywać dany produkt. Pieczone artykuły spożywcze, np. mięso, można trzymać w zamrażarce przez ok. 2 tygodnie. Znacznie dłużej, bo aż do 9 miesięcy można przechowywać bulion. - Jeżeli zupa zawiera majonez, śmietanę, różnego rodzaju dodatki warzywa to jest to czas do 3 miesięcy - mówiła dietetyczka.

Istotne jest również, to w czym mrozimy jedzenie. Najlepszej sprawdzą się pojemniki przeznaczone do przechowywania żywności. Na pudełku warto także napisać datę, kiedy dany produkt włożyliśmy do zamrażarki. - Tak naprawdę zapominamy i nie wiemy, czy to było 3 miesiące [...], czy pół roku temu. Czas leci i w zasadzie nie wiemy, czy możemy to zjeść, czy nie - dodała.

Choć zjedzenie produktu, który przeleżał w zamrażarce znacznie dłużej niż te bezpieczne kilka miesięcy nie powinno nam zaszkodzić, to jednak warto przestrzegać pewnych reguł. - Jest jakiś wyznacznik bezpieczeństwa żywności i jej przechowywania. Dlatego odgórnie jest ustalone, [...] ile możemy przechowywać w zamrażarce. Bo jeżeli np. po trzech latach lodówka się rozmroziła, [...], jeśli nie dbamy o higienę lodówki, była odłączona od prądu. Jest ryzyko, na pewno. Natomiast takie produkty [...] po takim czasie nie będą smaczne, zmienią trochę swoją konsystencję, strukturę, wyschną - mówiła specjalistka.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie.  Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor:Katarzyna Oleksik

Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek/East News

Tagi:
Prowadzący:
Tagi:
Prowadzący:
Pozostałe wiadomości