Chleb i inne wyroby piekarnicze to dla wielu osób podstawowe produkty spożywcze. W zależności od sposobu ich produkcji, mają zróżnicowane wymagania co do przechowywania. Najważniejsze jednak, aby jak najdłużej nadawały się do spożycia i nie traciły na jakości.
Kuchnia pełna aromatycznych przypraw
Jak przechowywać pieczywo?
Bardzo często przynosimy do domu pieczywo w foliowych woreczkach i zostawiamy je tak przekonani, że to świetny sposób, bo do środka nie dostaje się zbyt wiele tlenu. Tymczasem chleby, bułki i inne bagietki wcale nie lubią foliówek. Zbiera się tam za dużo wilgoci i szybko może pojawić się pleśń. Niewielki obieg tlenu jest potrzebny. Znacznie lepiej przechowywać pieczywo luzem w drewnianym chlebaku, woreczkach czy poszewkach z naturalnych materiałów typu len lub owinąć ściereczką bądź innym kawałkiem czystej tkaniny.
Mrożenie pieczywa i przechowywanie w lodówce
Tak naprawdę najlepszym sposobem na przedłużenie świeżości pieczywa jest zamrożenie nadmiaru. Najlepiej jest rozmrażać je po prostu na blacie kuchennym. Potem można ogrzać je jeszcze przez chwilę w piekarniku, co spowoduje, że będzie świeże i chrupiące.
Z kolei przechowywanie pieczywa w lodówce nie jest dobrym pomysłem. Niska temperatura może spowodować utratę wody, a w konsekwencji zmniejszać walory smakowe. Poza tym chłodzony chleb szybciej staje się twardy.
Zobacz także:
- Zatrzymaj świeżość warzyw i owoców na dłużej. Jak prawidłowo przechowywać żywność?
- Jak przechowywać dynię? Ile czasu może leżakować w chłodni, a ile w domu?
- Sposób na idealnie białe pranie - wystarczy dorzucić aspirynę do prania!
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Kseniya Ovchinnikova/Getty Images