Soczyste kawałki kiełbas JBB Bałdyga, szaszłyki czy aromatyczne warzywa z rusztu można serwować nie tylko z chlebem, bułkami czy pitami. Warto eksperymentować z dodatkami i zamiast pieczywa podać przekąski, które będą świetnie się komponować z gorącymi pysznościami z grilla. Jak je przygotować?
Jak wygląda klasyczna uczta grillowa? Najczęściej na naszych stołach pojawiają się różne gatunki mięs, pełne witamin dodatki w postaci pieczonych i surowych warzyw, aromatyczne sosy, a do tego zajadamy się jeszcze pieczywem. Świeże bułki, bagietki czy chleby z chrupiącą skórką i delikatnym, miękkim środkiem to coś, bez czego wielu z nas nie wyobraża sobie posiłku.
Odpowiedź naukowców zaskakuje.
Maślane bułeczki śniadaniowe, prosty i szybki chleb z otrębami, bułki z karmelizowaną cebulą, a może foccacia z kurkami lub pomidorkami? Sprawdź proste przepisy na pieczywo. Szymon Czerwiński w Dzień Dobry TVN podzielił się także swoimi sposobami na wykorzystanie czerstwego chleba.
Każdy, potrafiący docenić dobre wypieki mieszkaniec Gdańska, zna Ryszarda Majchrowskiego. Piekarz jest prawdziwym mistrzem w swoim fachu. Trudno się dziwić - kunszt szlifował przez ponad 40 lat.
Pieczywo, które nie jest już pierwszej świeżości, można z łatwością przetworzyć i wykorzystać ponownie jako dodatek do dań słodkich lub wytrawnych.
Lawasz to cienki chleb przypominający nieco meksykańską tortillę. Jest składnikiem przede wszystkim kuchni ormiańskiej, dużą popularnością cieszy się również m.in. w Gruzji, Turcji, Syrii czy Iranie.
Odwiedziliśmy jedną ze szczecińskich piekarni.
Jak poradziła sobie z nią pracownica sklepu?
Bułki bezglutenowe to smaczna alternatywa dla osób, które unikają glutenu. Poznaj propozycje ich przygotowania i wybierz najlepszy przepis na bułki bezglutenowe.
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. - Stwierdzono podwyższony poziom akryloamidu w partiach pieczywa chrupkiego - czytamy w komunikacie. O których produktach mowa?
Masz ochotę na coś słodkiego, ale ograniczasz cukier? W kuchni Dzień Dobry TVN to nie stanowi problemu. Sprawdź przepis Bartka Boratyna na chlebek bananowy bez cukru.
Przechodząc na dietę w pierwszej kolejności eliminujemy z niej chleb. Dla wielu osób to ogromne wyrzeczenie, ponieważ nie potrafią sobie wyobrazić śniadania czy kolacji bez chleba lub chrupiącej kajzerki. Warto wiedzieć ile kalorii ma chleb, a ile bułka i czym można je zastąpić, aby nie zaprzepaścić efektów odchudzania.
Pieczywo szybko czerstwieje. Zobacz, co można zrobić, by suche kromki się nie zmarnowały.
Chleb na zakwasie brzmi znajomo. Ale chrupiący bochenek upieczony na bazie najsłynniejszego gazowanego napoju świata? To niezawodny przepis, który zachwyci gości przy świątecznym stole.
Minister rolnictwa Henryk Kowalczyk przedstawia prognozy cen.
Dla wielu osób pieczywo to podstawa śniadania lub innych posiłków i po prostu musi być ono w domu. Niestety często, nawet dobrze przechowywane, szybko traci swoje właściwości. Co zrobić, aby pieczywo dłużej zachowało swoją świeżość?
Pyszne, świeże i jeszcze ciepłe pieczywo to coś, co prawie każdy z nas uwielbia. Sprawdź, jak przygotować idealne bułeczki, które świetnie sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Ciasto można zamrozić i przygotowywać codziennie świeżą porcję. To banalnie proste!
O pieczywie w codziennej diecie krąży wiele mitów. Wiele osób uważa, że jego biały rodzaj jest niezdrowy. Jak jest naprawdę? W Dzień Dobry TVN opowiedziała o tym dietetyczka i psychodietetyczka kliniczna oraz autorka książek, Katarzyna Błażejewska-Stuhr.
Sprawdź, jaki chleb jest lepszy przy diecie odchudzającej.
Pieczywo należy do czołówki marnowanych produktów spożywczych - alarmuje prezes Federacji Polskich Banków Żywności. Dlaczego tak się dzieje? Podstawą jest złe przechowywanie. Powszechnie stosowana folia przyśpiesza bowiem rozwój pleśni. Dowiedz się, jak przedłużyć świeżość chleba.
W ostatnim czasie w naszym kraju powstaje coraz więcej gruzińskich restauracji i piekarni. Polacy pokochali te oryginalne smaki, które cieszą się teraz ogromną popularnością. Z tego powodu w Dzień Dobry TVN rodowici Gruzini, Zurab Shamugia i Otari Rekwashili, opowiedzieli o swoich wypiekach.
Piekarnie oferują coraz więcej rodzajów pieczywa, ale okazuje się, że określenia tych wyrobów różnią się w zależności od regionu. Językoznawczyni Monika Kresa powiedziała nam, skąd wzięły się nazwy najpopularniejszych bułek.
Choć wiele piekarni ma w swojej ofercie chleb kaszubski, to nigdzie nie smakuje on tak dobrze, jak w Lipuszu na Kaszubach. To miejsce jest wypełnione zapachem tradycyjnego pieczywa. I właśnie tam zawitał podróżnik Mikołaj Rey.
Grzyb portobello to po prostu tradycyjna pieczarka. Świetna alternatywa dla wegetarian, bo przypomina smak pieczonego mięsa. W studiu Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey opowiedział, czym różnią się pieczarki portobello od tych tradycyjnych, przez nas najczęściej stosowanych.
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha szukała alternatywy dla chleba. Zobaczcie jakie były jej propozycje.
W ramach akcji Zboże Smakuje i Inspiruje Moniak Mrozowska i Andrzej Polan przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN: chleb pszenny z pomidorami suszonymi, rogaliki półfrancuskie z orzechami i śniadaniowe bułeczki bakaliowe.