Chlebek bananowy bez cukru - przepis
Składniki:
- 2 szklanki mąki łyżeczka sody
 - łyżka przyprawy korzennej
 - łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
 - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1/2 szklanki oleju lub rozpuszczonego masła
 - 2 jajka
 - łyżki mleka
 - 3 duże dojrzałe banany
 - dodatkowo szklanka pokrojonych suszonych owoców i orzechów
 
Przepisy Andrzeja Polana
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy 
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana 
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa 
Chlebek bananowy bez cukru - sposób przygotowania
- Piekarnik rozgrzać do 170 st.C. Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
 - Połączyć mąkę, sodę i proszek do pieczenia, przyprawę korzenną i skórkę pomarańczową.
 - Olej zmiksować z jajkami i mlekiem.
 - Banany rozgnieść widelcem, zachowując połówkę do dekoracji.
 - Połączyć suche składniki, masę jajeczną i rozgniecione banany tak, by ciasto pozostało nieco grudkowate.
 - Wsypać bakalie, wymieszać. Przełożyć do przygotowanej formy.
 - Na wierzchu ułożyć połówkę banana.
 - Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st.C.
 - Po upieczeniu wyjąć na kratkę do wystygnięcia.
 
Zobacz także:
- Przepis na zdrowy chlebek bananowy. Idealny dla osób na diecie!
 - Domowe desery bez pieczenia – kilka ciekawych pomysłów
 - Przepisy na zdrowe wypieki – jak piec bez cukru i niezdrowych dodatków?
 - Niskokaloryczne desery z TikToka. Nowy trend na przekąski do szkoły
 
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Bartek Boratyn
podziel się: