Chleb, bułki i foccacia. Sprawdzone przepisy Szymona Czerwińskiego

Źródło: Dzień Dobry TVN
Domowe pieczywo szybkie i tanie
Domowe pieczywo szybkie i tanie
Długa młodość? Mam na to przepis
Długa młodość? Mam na to przepis
Placuszkowy zawrót głowy
Placuszkowy zawrót głowy
Comfort food, czyli jak zjeść wspomnienia
Comfort food, czyli jak zjeść wspomnienia
Zapieczmy to razem!
Zapieczmy to razem!
Sprytne domowe zapiekanki Szymona Czerwińskiego
Sprytne domowe zapiekanki Szymona Czerwińskiego
Lekkie, wiosenne propozycje Szymona Czerwińskiego
Lekkie, wiosenne propozycje Szymona Czerwińskiego
Maślane bułeczki śniadaniowe, prosty i szybki chleb z otrębami, bułki z karmelizowaną cebulą, a może foccacia z kurkami lub pomidorkami? Sprawdź proste przepisy na pieczywo. Szymon Czerwiński w Dzień Dobry TVN podzielił się także swoimi sposobami na wykorzystanie czerstwego chleba.

Maślane bułeczki śniadaniowe - przepis

Składniki:

  • 250 ml mleka letniego
    • 120 g roztopionego masła
      • 2 łyżki cukru
        • 2 duże jajka "0"
          • 1 łyżeczka soli
            • 550 g mąki pszennej tortowej
              • 12 g drożdży suchych
                • 2 jajka "0" do posmarowania

                  Sposób przygotowania:

                  Mąkę pszenną przesyp do dużej miski lub dzieży miksera. Następnie dodaj suche drożdże i całość dokładnie wymieszaj. Dodaj pozostałe składniki cały czas mieszając. W chwili, kiedy składniki się połączą dodaj roztopione masło.

                  Wyrabiaj ciasto do chwili, aż będzie miękkie i elastyczne. Uformuj z niego dużą kulkę i przełóż do miski oprószonej mąką. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5h do wyrośnięcia. Następnie wyrób ciasto ponownie i podziel na 15 mniejszych części. Uformuj okrągłe bułeczki.

                  Na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem układaj bułeczki jedno obok drugiego w odstępach 1 cm. Przykryj ponownie ściereczką i poczekaj, aż podwoją swoją objętość.

                  Wyrośnięte bułeczki wysmaruj dokładnie za pomocą pędzla i rozbełtanego jajka. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na 25 minut.

                  Bułki wytrawne z karmelizowaną cebulą - przepis

                  Bułki wytrawne z karmelizowaną cebulą
                  Bułki wytrawne z karmelizowaną cebulą
                  Bułki wytrawne z karmelizowaną cebulą
                  Źródło: Ola Skowron/East News

                  Składniki:

                  • 900 g mąki chlebowej lub mąki pszennej typu 550
                    • 3 łyżeczki soli
                      • 2 łyżeczki suchych drożdży (instant)
                        • 2 łyżki karmelizowanej cebuli
                          • 510 g wody
                            • 2 jajka rozbełtane
                              • sól w płatkach

                                Karmelizowana cebula:

                                • 4 duże cebule białe obrane
                                  • 2 łyżki masła
                                    • 1 łyżka oliwy
                                      • sól, pieprz

                                        Sposób przygotowania:

                                        Mąkę, droższe, sól i karmelizowaną cebulkę przełóż do dzieży miksera. Dokładnie wymieszaj. Dodaj następnie wodę i mieszaj do chwili, aż składki się połączą. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.

                                        Ciasto zagnieć ręcznie lub przy użyciu robota z hakiem. Przełóż do miseczki, którą wcześniej należy naoliwić. Przyj folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc.

                                        Ciasto podziel na 11 mniejszych kawałków i uformuj bułeczki. Bułeczki ułóż na blaszce do pieczenia obsypanej mąką. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Bułeczki powinny podwoić swoją objętość. Posmaruj bułeczki rozbełtanym jajkiem i solą w płatkach

                                        Piecz przez około 10 minut w temp 250 st. C

                                        Prosty i szybki chleb z otrębami - przepis

                                        Prosty i szybki chleb z otrębami
                                        Prosty i szybki chleb z otrębami
                                        Prosty i szybki chleb z otrębami
                                        Źródło: Ola Skowron/East News

                                        Składniki:

                                        • 550 g mąki pszennej
                                          • 400 ml cieplej wody
                                            • 7 g suchych drożdży
                                              • 1 łyżka cukru
                                                • 1 łyżka soli
                                                  • 5 łyżek otrębów owsianych
                                                    • 1 łyżka ziół prowansalskich
                                                      • rozpuszczone masło
                                                        • bułka tarta

                                                          Sposób przygotowania:

                                                          Do miseczki wsyp droższe i dodaj ciepłą wodę dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka minut. Do dzieży miksera przesyp suche składniki przez sito. Następnie dodawaj wodę z drożdżami i cały czas mieszaj końcówką hak.

                                                          Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

                                                          Wyrośnięte ciasto zagnie ponownie, przełóż do wysmarowanej masłem i oproszonej bułką tartą masłem foremki. Odstaw do wyrośnięcia.

                                                          Wierzch posmaruj wodą oraz ziarenkami otrębów. Tak przygotowany chleb wstaw do piekarnika na godzinę temp 185 st. C 

                                                          Foccacia z z kurkami i czerwoną cebulą i foccacia z oliwkami i kolorowymi pomidorkami - przepis

                                                          Foccacia z z kurkami i czerwoną cebulą
                                                          Foccacia z z kurkami i czerwoną cebulą
                                                          Foccacia z z kurkami i czerwoną cebulą
                                                          Źródło: Ola Skowron/East News

                                                          Składniki:

                                                          • 650 g mąki mąka Tipo 00
                                                            • 400 ml ciepłej wody
                                                              • 25 g świeżych drożdży
                                                                • 2 łyżeczka soli w płatkach
                                                                  • 1 łyżeczka cukru
                                                                    • 100 ml oliwy
                                                                      • 1 łyżka majeranku
                                                                        • 1 łyżka oregano
                                                                          • sól w płatkach
                                                                            • 500 g kurek
                                                                              • 3 cebule czerwone obrane
                                                                                • Dodatki do drugiej: czarne oliwki, pomidorki koktajlowe kolorowe, gałązki rozmarynu.

                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                  Do letniej wody dodaj połowę mąki, cztery łyżki oliwy, sól i cukier. Następnie połącz ze sobą składniki. Drożdże rozpuść w 6 łyżkach cieplej wody i dodaj od razu do ciasta.

                                                                                  Wyrabiaj ciasto przez 15 minut dodając stopniowo mąkę, która pozostała. Ciasto powinno być kleiste, ale na tyle sztywne, aby zachować swój kształt. Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut w ciepłe miejsce.

                                                                                  Na blaszce do pieczenia rozprowadź obficie oliwę. Następnie przykryj ciasto ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

                                                                                  W tym czasie oczyść kurki, przesmaż na maśle razem z poszatkowaną w piórka czerwoną cebulą. Dopraw sola i pieprzem.

                                                                                  Ponownie rozprowadź ciasto, za pomocą palców zrób charakterystyczne wgłębienia, polej całość oliwą i ułóż przygotowane kurki z cebula.

                                                                                  Piecz w nagrzanym do 250 st. C piekarniku przez 15 minut.

                                                                                  Zobacz także:

                                                                                  Autor: Jola Marat

                                                                                  Źródło: Szymon Czerwiński

                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                                                                                  podziel się:

                                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                  Materiał promocyjny

                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana