Chleb, bułki i foccacia. Sprawdzone przepisy Szymona Czerwińskiego

Bułki według przepisu Szymona Czerwińskiego
Źródło: Dzień Dobry TVN
Domowe pieczywo szybkie i tanie
Domowe pieczywo szybkie i tanie
Smaki lata w nietypowej odsłonie
Smaki lata w nietypowej odsłonie
Długa młodość? Mam na to przepis
Długa młodość? Mam na to przepis
Placuszkowy zawrót głowy
Placuszkowy zawrót głowy
Comfort food, czyli jak zjeść wspomnienia
Comfort food, czyli jak zjeść wspomnienia
Zapieczmy to razem!
Zapieczmy to razem!
Sprytne domowe zapiekanki Szymona Czerwińskiego
Sprytne domowe zapiekanki Szymona Czerwińskiego
Lekkie, wiosenne propozycje Szymona Czerwińskiego
Lekkie, wiosenne propozycje Szymona Czerwińskiego
Maślane bułeczki śniadaniowe, prosty i szybki chleb z otrębami, bułki z karmelizowaną cebulą, a może foccacia z kurkami lub pomidorkami? Sprawdź proste przepisy na pieczywo. Szymon Czerwiński w Dzień Dobry TVN podzielił się także swoimi sposobami na wykorzystanie czerstwego chleba.

Maślane bułeczki śniadaniowe - przepis

Składniki:

  • 250 ml mleka letniego
  • 120 g roztopionego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 duże jajka "0"
  • 1 łyżeczka soli
  • 550 g mąki pszennej tortowej
  • 12 g drożdży suchych
  • 2 jajka "0" do posmarowania

Sposób przygotowania:

Mąkę pszenną przesyp do dużej miski lub dzieży miksera. Następnie dodaj suche drożdże i całość dokładnie wymieszaj. Dodaj pozostałe składniki cały czas mieszając. W chwili, kiedy składniki się połączą dodaj roztopione masło.

Wyrabiaj ciasto do chwili, aż będzie miękkie i elastyczne. Uformuj z niego dużą kulkę i przełóż do miski oprószonej mąką. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5h do wyrośnięcia. Następnie wyrób ciasto ponownie i podziel na 15 mniejszych części. Uformuj okrągłe bułeczki.

Na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem układaj bułeczki jedno obok drugiego w odstępach 1 cm. Przykryj ponownie ściereczką i poczekaj, aż podwoją swoją objętość.

Wyrośnięte bułeczki wysmaruj dokładnie za pomocą pędzla i rozbełtanego jajka. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na 25 minut.

Bułki wytrawne z karmelizowaną cebulą - przepis

Bułki wytrawne z karmelizowaną cebulą
Bułki wytrawne z karmelizowaną cebulą
Bułki wytrawne z karmelizowaną cebulą
Źródło: Ola Skowron/East News

Składniki:

  • 900 g mąki chlebowej lub mąki pszennej typu 550
  • 3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki suchych drożdży (instant)
  • 2 łyżki karmelizowanej cebuli
  • 510 g wody
  • 2 jajka rozbełtane
  • sól w płatkach

Karmelizowana cebula:

  • 4 duże cebule białe obrane
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Mąkę, droższe, sól i karmelizowaną cebulkę przełóż do dzieży miksera. Dokładnie wymieszaj. Dodaj następnie wodę i mieszaj do chwili, aż składki się połączą. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.

Ciasto zagnieć ręcznie lub przy użyciu robota z hakiem. Przełóż do miseczki, którą wcześniej należy naoliwić. Przyj folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc.

Ciasto podziel na 11 mniejszych kawałków i uformuj bułeczki. Bułeczki ułóż na blaszce do pieczenia obsypanej mąką. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Bułeczki powinny podwoić swoją objętość. Posmaruj bułeczki rozbełtanym jajkiem i solą w płatkach

Piecz przez około 10 minut w temp 250 st. C

Prosty i szybki chleb z otrębami - przepis

Prosty i szybki chleb z otrębami
Prosty i szybki chleb z otrębami
Prosty i szybki chleb z otrębami
Źródło: Ola Skowron/East News

Składniki:

  • 550 g mąki pszennej
  • 400 ml cieplej wody
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 5 łyżek otrębów owsianych
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • rozpuszczone masło
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

Do miseczki wsyp droższe i dodaj ciepłą wodę dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka minut. Do dzieży miksera przesyp suche składniki przez sito. Następnie dodawaj wodę z drożdżami i cały czas mieszaj końcówką hak.

Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Wyrośnięte ciasto zagnie ponownie, przełóż do wysmarowanej masłem i oproszonej bułką tartą masłem foremki. Odstaw do wyrośnięcia.

Wierzch posmaruj wodą oraz ziarenkami otrębów. Tak przygotowany chleb wstaw do piekarnika na godzinę temp 185 st. C 

Foccacia z z kurkami i czerwoną cebulą i foccacia z oliwkami i kolorowymi pomidorkami - przepis

Foccacia z z kurkami i czerwoną cebulą
Foccacia z z kurkami i czerwoną cebulą
Foccacia z z kurkami i czerwoną cebulą
Źródło: Ola Skowron/East News

Składniki:

  • 650 g mąki mąka Tipo 00
  • 400 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczka soli w płatkach
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 ml oliwy
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka oregano
  • sól w płatkach
  • 500 g kurek
  • 3 cebule czerwone obrane
  • Dodatki do drugiej: czarne oliwki, pomidorki koktajlowe kolorowe, gałązki rozmarynu.

Sposób przygotowania:

Do letniej wody dodaj połowę mąki, cztery łyżki oliwy, sól i cukier. Następnie połącz ze sobą składniki. Drożdże rozpuść w 6 łyżkach cieplej wody i dodaj od razu do ciasta.

Wyrabiaj ciasto przez 15 minut dodając stopniowo mąkę, która pozostała. Ciasto powinno być kleiste, ale na tyle sztywne, aby zachować swój kształt. Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut w ciepłe miejsce.

Na blaszce do pieczenia rozprowadź obficie oliwę. Następnie przykryj ciasto ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

W tym czasie oczyść kurki, przesmaż na maśle razem z poszatkowaną w piórka czerwoną cebulą. Dopraw sola i pieprzem.

Ponownie rozprowadź ciasto, za pomocą palców zrób charakterystyczne wgłębienia, polej całość oliwą i ułóż przygotowane kurki z cebula.

Piecz w nagrzanym do 250 st. C piekarniku przez 15 minut.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości