Maślane bułeczki śniadaniowe - przepis
Składniki:
- 250 ml mleka letniego
- 120 g roztopionego masła
- 2 łyżki cukru
- 2 duże jajka "0"
- 1 łyżeczka soli
- 550 g mąki pszennej tortowej
- 12 g drożdży suchych
- 2 jajka "0" do posmarowania
Sposób przygotowania:
Mąkę pszenną przesyp do dużej miski lub dzieży miksera. Następnie dodaj suche drożdże i całość dokładnie wymieszaj. Dodaj pozostałe składniki cały czas mieszając. W chwili, kiedy składniki się połączą dodaj roztopione masło.
Wyrabiaj ciasto do chwili, aż będzie miękkie i elastyczne. Uformuj z niego dużą kulkę i przełóż do miski oprószonej mąką. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5h do wyrośnięcia. Następnie wyrób ciasto ponownie i podziel na 15 mniejszych części. Uformuj okrągłe bułeczki.
Na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem układaj bułeczki jedno obok drugiego w odstępach 1 cm. Przykryj ponownie ściereczką i poczekaj, aż podwoją swoją objętość.
Wyrośnięte bułeczki wysmaruj dokładnie za pomocą pędzla i rozbełtanego jajka. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na 25 minut.
Bułki wytrawne z karmelizowaną cebulą - przepis
Składniki:
- 900 g mąki chlebowej lub mąki pszennej typu 550
- 3 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki suchych drożdży (instant)
- 2 łyżki karmelizowanej cebuli
- 510 g wody
- 2 jajka rozbełtane
- sól w płatkach
Karmelizowana cebula:
- 4 duże cebule białe obrane
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Mąkę, droższe, sól i karmelizowaną cebulkę przełóż do dzieży miksera. Dokładnie wymieszaj. Dodaj następnie wodę i mieszaj do chwili, aż składki się połączą. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Ciasto zagnieć ręcznie lub przy użyciu robota z hakiem. Przełóż do miseczki, którą wcześniej należy naoliwić. Przyj folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc.
Ciasto podziel na 11 mniejszych kawałków i uformuj bułeczki. Bułeczki ułóż na blaszce do pieczenia obsypanej mąką. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Bułeczki powinny podwoić swoją objętość. Posmaruj bułeczki rozbełtanym jajkiem i solą w płatkach
Piecz przez około 10 minut w temp 250 st. C
Prosty i szybki chleb z otrębami - przepis
Składniki:
- 550 g mąki pszennej
- 400 ml cieplej wody
- 7 g suchych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- 5 łyżek otrębów owsianych
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- rozpuszczone masło
- bułka tarta
Sposób przygotowania:
Do miseczki wsyp droższe i dodaj ciepłą wodę dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka minut. Do dzieży miksera przesyp suche składniki przez sito. Następnie dodawaj wodę z drożdżami i cały czas mieszaj końcówką hak.
Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto zagnie ponownie, przełóż do wysmarowanej masłem i oproszonej bułką tartą masłem foremki. Odstaw do wyrośnięcia.
Wierzch posmaruj wodą oraz ziarenkami otrębów. Tak przygotowany chleb wstaw do piekarnika na godzinę temp 185 st. C
Foccacia z z kurkami i czerwoną cebulą i foccacia z oliwkami i kolorowymi pomidorkami - przepis
Składniki:
- 650 g mąki mąka Tipo 00
- 400 ml ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczka soli w płatkach
- 1 łyżeczka cukru
- 100 ml oliwy
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka oregano
- sól w płatkach
- 500 g kurek
- 3 cebule czerwone obrane
- Dodatki do drugiej: czarne oliwki, pomidorki koktajlowe kolorowe, gałązki rozmarynu.
Sposób przygotowania:
Do letniej wody dodaj połowę mąki, cztery łyżki oliwy, sól i cukier. Następnie połącz ze sobą składniki. Drożdże rozpuść w 6 łyżkach cieplej wody i dodaj od razu do ciasta.
Wyrabiaj ciasto przez 15 minut dodając stopniowo mąkę, która pozostała. Ciasto powinno być kleiste, ale na tyle sztywne, aby zachować swój kształt. Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut w ciepłe miejsce.
Na blaszce do pieczenia rozprowadź obficie oliwę. Następnie przykryj ciasto ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
W tym czasie oczyść kurki, przesmaż na maśle razem z poszatkowaną w piórka czerwoną cebulą. Dopraw sola i pieprzem.
Ponownie rozprowadź ciasto, za pomocą palców zrób charakterystyczne wgłębienia, polej całość oliwą i ułóż przygotowane kurki z cebula.
Piecz w nagrzanym do 250 st. C piekarniku przez 15 minut.
Zobacz także:
- Czerwona zupa rybna - kultowe danie nad polskim morzem
- Zupa rybna – odkryj ją na nowo! Podpowiadamy przepis na pyszną zupę rybną nie tylko od święta
- Pieczony łosoś z sałatką i salsą - przepis Kasi Bukowskiej
Autor: Jola Marat
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News