Czy jasne pieczywo jest zdrowe? Ekspertka postawiła sprawę jasno

białe pieczywo
Czy białe pieczywo faktycznie nam szkodzi?
Źródło: Alexander Spatari/Getty Images

Zdaniem specjalistów od żywienia jedzenie białego chleba w ogóle nam nie służy. Ten rodzaj pieczywa zawiera bardzo dużo węglowodanów, a niewiele cennego dla nas błonnika pokarmowego. Tym samym sięganie po jasne pieczywo to prosta droga do przyrostu masy ciała. Czy faktycznie tak jest? Czy biały chleb naprawdę musi całkowicie zniknąć z naszego menu?

Dalsza część teksu znajduje się poniżej.

DD_20230904_Chleb_rep_REP
Co kryje się w chlebie?
Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy powinniśmy jeść białe pieczywo?

Dr Duane Mellor, dietetyczka z Uniwersytetu Aston w rozmowie z serwisem dailymail.co.uk stwierdziła, że demonizowanie białego chleba to przesada. - Biały chleb nie jest tak zły, jak myśli wielu ludzi - powiedziała. Ekspertka dodała, że zamiast rozwodzić się nad tym rodzajem pieczywa, powinniśmy się zastanowić, co zrobić, aby w naszej diecie pojawiło się więcej błonnika pokarmowego. - Ważniejsze jest to, co jemy w ogóle, a nie sam chleb - tłumaczyła.

Tym samym jeśli zadbamy, aby w naszej codziennej diecie nie zabrakło produktów bogatych w błonnik pokarmowy (jest przede wszystkim w warzywach i owocach), rezygnacja z białego pieczywa nie jest konieczna. Jeśli zachowamy rozsądek i równowagę, to zadbamy o prawidłową pracę układu pokarmowego (błonnik to pożywka tzw. dobrych bakterii, które żyją w naszych jelitach) i będziemy mogli cieszyć się smakiem białego chleba.

Czy pieczywo jest zdrowe?

Wielu ekspertów podkreśla, że znacznie lepszym zamiennikiem białego pieczywa jest to pełnoziarniste. Tymczasem pod względem zawartości węglowodanów aż tak bardzo się od siebie nie różnią. W 100 g białego chleba mamy aż 49 g węglowodanów. W takiej samej ilości pieczywa pełnoziarnistego jest ich 41 g. - Jeśli chodzi o to, jak szybko skrobia jest trawiona i wytwarza glukozę w naszym organizmie, nie ma dużej różnicy między białym a pełnoziarnistym chlebem. Chodzi o sposób mielenia mąki - powiedziała dietetyczka.

Chleb na zakwasie, który nie zawiera drożdży czy proszku do pieczenia, jest "trawiony wolniej niż zwykły chleb, więc wzrost stężenia glukozy we krwi jest znacznie wolniejszy".

Specjalistka zaznacza, że dużym problemem jest jakość pieczywa, które oferują nam sklepy. Dlatego, jeśli mamy ochotę na chleb, to kupmy go w sprawdzonym miejscu lub upieczmy go sami. Wbrew pozorom nie jest to aż takie trudne i pracochłonne.

Zobacz także:

Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
podziel się:

Pozostałe wiadomości