błonnik

    błonnik

    Zwiększa uczucie sytości, wspomaga trawienie, obniża stężenie glukozy oraz ciśnienie tętnicze krwi. Często jest rekomendowany tym, którzy chcą schudnąć. Czym jest błonnik? Ile powinniśmy go jeść i dlaczego? Czy każdy powinien jeść błonnik? W jakich produktach go znajdziemy? I czy niedobór błonnika w diecie może przyczyniać się do otyłości? O błonniku rozmawialiśmy z dietetyk Justyną Markowską, gościem Dzień Dobry TVN.

    Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan opowiedział nam o zaletach spożywania otrąb owsianych. Zastanawiacie się, jak wkomponować otręby w codzienną dietę? Polecamy przepisy Andrzeja!

    Po co wylizywać talerz po spaghetti jak można go po prostu zjeść? Jerzy Wysocki stworzył talerze z otrąb. Smaczne, zdrowe z dużą zawartością błonnika:). I nietłukące. Pan Jerzy był o krok od bankructwa.W studiu Dzień Dobry TVN opowiedział, jak pomysł uchronił go przed biedą. Towarzyszyła mu żona. Czy talerze są smakowe?

    Te pare dodatkowych tygodni zimy możemy wykorzystać, by zrzucić zimowe oponki i zmienić je na letnie:). Kilka tygodni wystarczy bowiem, aby promienieć zdrową cerą i tryskać energią. W kuchni Dzień Dobry TVN Agnieszka Maciąg przyrządziła potrawy, które pomogą nam powrócić do sylwetki sprzed zimy. Jaka jest tajemnica jej niecodziennej urody i nienagannej figury?

    Są bogatym źródłem witamin, błonnika i smaku. Spożywane codziennie gwarantują nie tylko zdrowie, ale także urodę. Bez nich nie byłoby szarlotki i wielu innych przysmaków. Jabłka - to właśnie z nich otrzymujemy jeden z najbardziej popularnych soków. Jak powstaje? Jak odczytywać etykietę? Ile soku jest w soku? W studiu Dzień Dobry TVN gościmy dietetyk Magdalenę Jarzynkę.