Oczyszczający koktajl z błonnikiem i jagodami goji
Porcja dla 2 osób
Składniki:
200 ml jagód
½ szklanki namoczonych jagód Goji
350 ml napoju sojowego lub napoju migdałowego
½ szklanki otrębów
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy. Taki koktajl reguluje trawienie, oczyszcza organizm i dostarcza antyoksydantów. Pijmy go codziennie rano na czczo.
Muffiny ajurwedyjskie z otrębami
Składniki:
1½ szklanki otrębów granulowanych ze śliwkami
¾ szklanki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka soli morskiej o obniżonej zawartości sodu
1 łyżeczka cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki napoju sojowego bez cukru
1 duże ubite jajko z wolnego wybiegu
1 łyżka oleju słonecznikowego lub z pestek winogron
2 łyżeczki ziół prowansalskich
½ szklanki pestek słonecznika
masło lub olej do wysmarowania foremki
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 220 C.
W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki (otręby, mąkę kukurydzianą, cukier, zioła, sól i proszek do pieczenia), a w drugiej misce ubijamy jajko, następnie dodajemy napój sojowy, szczyptę soli, łyżkę oleju i dalej ubijamy. Następnie dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy je szybko i delikatnie. Ciasto wylewamy do dobrze natłuszczonej formy na muffinki. Następnie posypujemy pestkami słonecznika i pieczemy przez 20-25 minut. Przed wyjęciem z piekarnika nakłuwamy specjalnym patyczkiem, w celu sprawdzenia czy ciasto jest w środku suche.
Kotleciki z zielonej soczewicy
Przepis na 14 kotlecików
Składniki:
350 g zielonej soczewicy
1 cebula (drobno posiekana)
1 łyżka masła
2 łyżki tartej bułki
2 łyżki mąki kukurydzianej
20 g (ok 6 łyżek) błonnika
1 jajko z wolnego wybiegu
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka przyprawy curry
1 łyżeczka cząbru (lub innych ziół np. tymianek, oregano, bazylia…)
1 ząbek czosnku (wyciśnięty przez praskę)
Sól morska o obniżonej zawartości sodu do smaku i świeżo mielony czarny pieprz
Opcjonalnie: garść posiekanej świeżej kolendry lub natki pietruszki
Olej z pestek winogron i mąka do smażenia
Przygotowanie:
Zieloną soczewicę zalewamy czterema szklankami gorącej wody. Dodajemy szczyptę soli. Następnie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 30 minut, aż soczewica stanie się całkiem miękka. Odcedzamy nadmiar wody, studzimy i miksujemy na pastę o grubszej strukturze. W międzyczasie podsmażamy cebulkę na maśle. Dodajemy tatrą bułkę, cebulkę, jajko i resztę składników, doprawiamy do smaku i wszystko dokładnie mieszamy. Lepimy małe kotleciki i obtaczamy je w mące. Podgrzewamy olej na patelni i smażymy z obu stron przez około 4 minuty, aż do zrumienienia. Podajemy z sosem miętowym lub jogurtem w stylu tzatziki.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN