Materiał promocyjny

Zespół jelita drażliwego to problem wielu Polaków. Jak łagodzić objawy? Porady eksperta

Zespół jelita drażliwego to problem wielu Polaków. Jak łagodzić objawy? "Poprawi różnorodność mikrobioty"
Zespół jelita drażliwego – dotyka nawet 20% populacji świata
Źródło: Dzień Dobry TVN
Nawet 5 milionów Polaków może zmagać się z problemami związanymi z zespołem jelita drażliwego. Ta przypadłość dotyka w większym stopniu kobiety i występuje u osób już od 20. do 50. roku życia. Co można zrobić, by łagodzić objawy IBS? O tym w Dzień Dobry TVN mówiła Daria Łukowska, dietetyczka i ekspertka Salvitis.

Czym jest IBS?

Przyczyn występowania IBS, czyli zespołu jelita drażliwego, jest wiele. Zaliczają się do nich czynniki zarówno fizjologiczne, psychologiczne, jak i środowiskowe - m.in. niewłaściwa dieta, brak aktywności fizycznej, stres czy nadmierne stosowanie leków.

- Zespół jelita drażliwego to zaburzenie czynnościowe jelit. Doświadczamy wzdęć, zaparć bądź biegunek, bólów brzucha. Jest to przewlekłe zaburzenie, czyli musimy tego doświadczać często, żeby lekarz mógł stwierdzić, że to jest właśnie to jelito drażliwe. Jeżeli przynajmniej kilka razy w tygodniu mamy taką sytuację, że mamy regularne wzdęcia, biegunki lub zaparcia, to warto zgłosić do lekarza. Przede wszystkim powinny nas zaalarmować bóle brzucha związane z wypróżnieniem - wyjaśniła Daria Łukowska.

Lekarz stwierdza IBS na podstawie objawów. W radzeniu sobie z dolegliwościami może pomóc również dietetyk, który stworzy odpowiedni jadłospis.

- Dietetyk zaleci prawdopodobnie dietę eliminacyjną i po kolei będzie eliminował produkty wzdymające. Będzie sprawdzał krok po kroku, co możemy wprowadzić. W międzyczasie często łagodzimy różnego rodzaju objawy suplementami diety - wskazała ekspertka Salvitis.

Zespół jelita drażliwego - jakie suplementy warto stosować?

Elementem terapii łagodzącej objawy związane z IBS jest stosowanie produktów zawierających błonnik rozpuszczalny, który reguluje pracę jelit, zmniejsza ich podrażnienie, odżywia korzystne bakterie jelitowe i wspiera odbudowę mikrobioty.

- Ważne, żeby rozróżnić, że mamy błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Błonnik rozpuszczalny będzie nam tworzył taką żelopochodną powłokę na naszych jelitach, dzięki czemu będzie łagodził podrażnienia, które właśnie w wyniku IBS mogą powstawać. Błonnik rozpuszczalny będzie też prebiotykiem, czyli taką pożywką dla naszych bakterii jelitowych. I dzięki temu te dobre bakterie jelitowe będą wzrastać, będziemy poprawiać naszą różnorodność mikrobioty jelit - stwierdziła dietetyk.

Szczególną postacią błonnika rozpuszczalnego jest błonnik akacjowy, który nie fermentuje w jelitach.

- Jest dobrze tolerowany i bardzo łagodny dla naszego organizmu. Nie powoduje wzdęć, bo w przypadku IBS niektóre rodzaje błonnika mogą nasilać tego typu objawy - podsumowała Daria Łukowska.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz też na Player.pl.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości