Obwarzanki z otrębami
Składniki:
Mąka żytnia razowa 200g
Mąka pszenna 400g
Otręby owsiane wysokobłonnikowe Sante 1szkl
Drożdże 50g
Woda ciepła ok.2szkl
Cukier trzcinowy Sante 2 łyżki
Siemię lniane 1/2szkl
Sól
Twaróg chudy 300g
Rzodkiewka, szczypiorek, ogórek zielony, koperek,
Przygotowanie:
Z drożdży, wody ciepłej, cukru oraz 4 łyżek maki przygotowujemy rozczyn, odstawiamy do wyrośnięcia. Obie mąki mieszamy, dodajemy otręby, siemię lniane, i rozczyn, dokładnie wyrabiamy ciasto i odstawiamy na około 40 minut. Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje, z każdej robimy obwarzanek i układamy na papierze do pieczenia. Przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte obwarzamy kilka sekund we wrzącej wodzie, posypujemy otrębami i siemieniem lnianym i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 200 stopni. Z twarogu i warzyw przygotowujemy awanturkę wiosenną, idealną do naszych obwarzanków.
Babka ziemniaczana z otrębami owsianymi wysokobłonnikowymi Sante i prażonymi jabłkami
Składniki:
Ziemniaki 1kg
Cebula dymka 1 pęczek
Otręby owsiane wysokobłonnikowe Sante ok. 4 łyżek
Jajka 3szt
Natka pietruszki, koperek, oregano,
Sól, czarny pieprz,
Olej rzepakowy do smażenia
Boczek plastry wędzony nieparzony 20 plasterków
Jabłka 4szt
Cytryna 1szt
Przygotowanie: Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, odciskamy nadmiar wody, z dna naczynia zbieramy skrobię i dodajemy do odcedzonych ziemniaków. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do foremki wyłożonej plastrami boczku i pieczemy w piekarniku około 1 godziny w temp. 180 stopni. Jabłka obieramy i przesmażamy na patelni, miksujemy , doprawiamy sokiem z cytryny. Upieczoną babkę podajemy z musem jabłkowym.
Kruche ciasteczka z otrębami owsianymi wysokobłonnikowymi Sante i świeżymi truskawkami
Składniki:
Cukier trzcinowy 200 g
Masło 50 g
Jajka 2 szt.
Otręby owsiane wysokobłonnikowe Sante 150g
Orzechy laskowe 100g
Truskawki 500 g
Jogurt naturalny gęsty 250g
Przygotowanie:
Wszystkie składniki poza truskawkami mieszamy. Powstałą masę nakładamy łyżeczką na papier do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 190C przez około 20 minut. Truskawki łączymy z syropem z pędów sosny i startą skórką cytryny. Truskawki podajemy z łyżką jogurtu naturalnego i chrupiącymi ciasteczkami z otrębów owsianych wysokobłonnikowych.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN