Kuchnia wysokobłonnikowa

Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan opowiedział nam o zaletach spożywania otrąb owsianych. Zastanawiacie się, jak wkomponować otręby w codzienną dietę? Polecamy przepisy Andrzeja!

Obwarzanki z otrębami

Składniki:

Mąka żytnia razowa 200g

Mąka pszenna 400g

Otręby owsiane wysokobłonnikowe Sante 1szkl

Drożdże 50g

Woda ciepła ok.2szkl

Cukier trzcinowy Sante 2 łyżki

Siemię lniane 1/2szkl

Sól

Twaróg chudy 300g

Rzodkiewka, szczypiorek, ogórek zielony, koperek,

Przygotowanie:

Z drożdży, wody ciepłej, cukru oraz 4 łyżek maki przygotowujemy rozczyn, odstawiamy do wyrośnięcia. Obie mąki mieszamy, dodajemy otręby, siemię lniane, i rozczyn, dokładnie wyrabiamy ciasto i odstawiamy na około 40 minut. Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje, z każdej robimy obwarzanek i układamy na papierze do pieczenia. Przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte obwarzamy kilka sekund we wrzącej wodzie, posypujemy otrębami i siemieniem lnianym i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 200 stopni. Z twarogu i warzyw przygotowujemy awanturkę wiosenną, idealną do naszych obwarzanków.

Babka ziemniaczana z otrębami owsianymi wysokobłonnikowymi Sante i prażonymi jabłkami

Składniki:

Ziemniaki 1kg

Cebula dymka 1 pęczek

Otręby owsiane wysokobłonnikowe Sante ok. 4 łyżek

Jajka 3szt

Natka pietruszki, koperek, oregano,

Sól, czarny pieprz,

Olej rzepakowy do smażenia

Boczek plastry wędzony nieparzony 20 plasterków

Jabłka 4szt

Cytryna 1szt

Przygotowanie: Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, odciskamy nadmiar wody, z dna naczynia zbieramy skrobię i dodajemy do odcedzonych ziemniaków. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do foremki wyłożonej plastrami boczku i pieczemy w piekarniku około 1 godziny w temp. 180 stopni. Jabłka obieramy i przesmażamy na patelni, miksujemy , doprawiamy sokiem z cytryny. Upieczoną babkę podajemy z musem jabłkowym.

Kruche ciasteczka z otrębami owsianymi wysokobłonnikowymi Sante i świeżymi truskawkami

Składniki:

Cukier trzcinowy 200 g

Masło 50 g

Jajka 2 szt.

Otręby owsiane wysokobłonnikowe Sante 150g

Orzechy laskowe 100g

Truskawki 500 g

Jogurt naturalny gęsty 250g

Przygotowanie:

Wszystkie składniki poza truskawkami mieszamy. Powstałą masę nakładamy łyżeczką na papier do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 190C przez około 20 minut. Truskawki łączymy z syropem z pędów sosny i startą skórką cytryny. Truskawki podajemy z łyżką jogurtu naturalnego i chrupiącymi ciasteczkami z otrębów owsianych wysokobłonnikowych.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości