otręby

    otręby

    Otręby żytnie wyróżniają się wysoką zawartością błonnika, dzięki czemu wpływają korzystnie na pracę układu pokarmowego. Otręby pochodzące z przemiału ziaren są jedną z form najlepiej przyswajalnych przez organizm. Dlatego też zaleca się je w walce z nadwagą i nadciśnieniem.

    Spe­cja­li­ści zale­cają włą­cze­nie otrę­bów do swo­jej diety. Dużą popu­lar­no­ścią cie­szą się pszenne, a także owsiane. Warto jed­nak zwró­cić uwagę na otręby gry­czane, które sta­no­wią dosko­nałe źró­dło białka i błon­nika, mającego pozytywny wpływ m.in. na perystaltykę jelit.

    Wielu z nas ma swoje tajemnicze składniki, które czynią z każdej potrawy kulinarne dzieło sztuki. Olivier Janiak przekonał aktorkę i prezenterkę Katarzynę Kępkę, aby zdradziła, jakiego tajemniczego składnika używa do przygotowywania zdrowego śniadania. Czym zatem są tajemnicze trociny?

    Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan opowiedział nam o zaletach spożywania otrąb owsianych. Zastanawiacie się, jak wkomponować otręby w codzienną dietę? Polecamy przepisy Andrzeja!

    Po co wylizywać talerz po spaghetti jak można go po prostu zjeść? Jerzy Wysocki stworzył talerze z otrąb. Smaczne, zdrowe z dużą zawartością błonnika:). I nietłukące. Pan Jerzy był o krok od bankructwa.W studiu Dzień Dobry TVN opowiedział, jak pomysł uchronił go przed biedą. Towarzyszyła mu żona. Czy talerze są smakowe?

    ...wielozbożowe pancakes z otrębami na maślance, muffiny śniadaniowe z płatkami jęczmiennymi, jajecznicę z kaszą gryczaną i oscypkiem, melona z płatkami i miodem, granolę kokosowo-żurawinową oraz francuskie tosty z chleba razowego. I koniecznie pamiętajcie o tym, by wypić szklankę porannego koktajlu - radzi kucharz Piotr Kucharski, który w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował smaczne, zdrowe i lekkie śniadanie.

    Jeżeli wciąż czujecie się przejedzeni po świętach, mamy dla Was propozycję - lekką kuchnię noworoczoną. Co jeść, by się nie przejeść i nie przytyć - radzi w Dzień Dobry TVN kucharz Piotr Kucharski. Skorzystajcie z naszych przepisów!

    Kładziesz się do łóżka i nie możesz zasnąć? Masz problemy ze snem? Być może zjadłeś wieczorem ciężkostrawne potrawy... Nasi kucharze - Monika Mrozowska-Szaciłło i jej mąż Maciej - podpowiadają w Dzień Dobry TVN, co jeść, by nie cierpieć na bezsenność.

    Uczestniczka pierwszej edycji "Top Model", Ania Piszczałka przebojem zdobywa świat. Siłą, uporem ducha i niezwykłą determinacją prosto z Grądówka, w województwie dolnośląskim, trafiła na światowe wybiegi. Ania niedawno otworzyła pokaz ekskluzywnej bielizny, z gościnnym udziałem światowej sławy modelki Heleny Christensen. Jej życiowe motto to: "Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą". W kuchni Dzień Dobry TVN, razem z Piotrem Kucharskim, pokazał, że modelki wcale nie głodują!