Materiał promocyjny

By mieć płaski brzuch, na śniadanie jedz...

...wielozbożowe pancakes z otrębami na maślance, muffiny śniadaniowe z płatkami jęczmiennymi, jajecznicę z kaszą gryczaną i oscypkiem, melona z płatkami i miodem, granolę kokosowo-żurawinową oraz francuskie tosty z chleba razowego. I koniecznie pamiętajcie o tym, by wypić szklankę porannego koktajlu - radzi kucharz Piotr Kucharski, który w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował smaczne, zdrowe i lekkie śniadanie.

Wielozbożowe pancakes z otrębami na maślance

Składniki:

1 szklanka maślanki

0,5 szklanki mąki pszennej

0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

szklanka mieszanych otrębów

2 jajka, lekko ubite

1 łyżeczka proszku do pieczenia

olej do smażenia

Przygotowanie:

Jajka wymieszać z maślanką, dodać wszystkie suche składniki i wymieszać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu (jeśli używamy patelni z powłoką nieprzywierającą najlepiej pominąć olej) i nakładać porcje ciasta, ok 2 łyżek stołowych na jeden pancake. Smażyć, aż na cieście pojawią się bąbelki, odwrócić placki i dosmażać ok minuty. Podawać z miodem.

Muffiny śniadaniowe z płatkami jęczmiennymi

Składniki:

1 szklanka mąki

1 szklanka płatków jęczmiennych

pół szklanki cukru trzcinowego

pół szklanki oleju roślinnego

pół szklanki jogurtu naturalnego

2 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody

Przygotowanie:

Jajka ubijać z olejem, cukrem i jogurtem. Mąkę wymieszać z proszkiem i płatkami, dodać do mokrych składników i mieszać tylko tyle, aby składniki się połączyły. Formę na muffiny (12 dołków) nasmarować masłem lub wyłożyć papilotkami, napełnić ciastem do 2/3 wysokości. Wierzch można posypać orzechami. Piec w 190ºC. Przez 25 minut. Studzić na kratce kuchennej.

Jajecznica z kaszą gryczaną i oscypkiem

Składniki:

1 torebka kaszy gryczanej

50 g oscypka

2 łyżeczki kminku

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki masła

6 jajek

sól, pieprz

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną ugotować według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozpuścić masło i lekko podsmażyć kaszę, dodać kminek i sos sojowy. Smażyć razem około 3 min. Ser zetrzeć na grubej tarce i posypać kaszę. Jajka roztrzepane z solą i pieprzem wlać na patelnię i intensywnie mieszać aż się zetną, a ser roztopi. Podawać na ciepło.

Poranny koktajl

Składniki:

1 banan

1 jabłko

200 g truskawek (mrożone lub świeże)

200 ml naturalnego jogurtu

2 łyżki miodu

2 łyżki zarodków pszennych

Przygotowanie:

Banana i jabłko obrać. Wszystkie składniki umieścić w robocie kuchennym lub blenderze, miksować aż powstanie gładki, jednolity napój.

Melon z płatkami i miodem

Składniki:

200 g melona miodowego

150 g jogurtu

2 łyżki musli

1 łyżka nasion dyni

1 łyżka płatków migdałowych

2 łyżki miodu

Przygotowanie:

Melona pokroić w kostkę i ułożyć w dwóch szklankach, polać jogurtem, posypać musli, nasionami dyni i płatkami migdałowymi. Polać miodem.

Granola kokosowo-żurawinowa

Składniki:

2 szklanki płatków owsianych

½ szklanki otrębów owsianych

½ szklanki płatków migdałowych

¼ szklanki wiórków kokosowych

10 sztuk suszonych moreli

¼ szklanki suszonej żurawiny

4 łyżki miodu

2 łyżki oleju kokosowego, sezamowego lub arachidowego

5 łyżek miodu

½ łyżeczki aromatu waniliowego

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 150°C. Wymieszać ze sobą płatki owsiane, otręby owsiane, wiórki kokosowe, płatki migdałowe, pokrojone morele i żurawinę. Wysypać na blachę do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 8 minut. Miód, olej kokosowy i miód, zagotować w garnuszku. Zdjąć z ognia dodać aromat waniliowy. Syropem polać mieszankę owsiano-kokosową, dokładnie wymieszać. Ponownie ułożyć na blasze i wstawić na kolejne 8 minut do piekarnika.

Granole wystudzić i przesypać do szczelnego pojemnika. Podawać z jogurtem, mlekiem lub z miodem jako deser.

Francuskie tosty z chleba razowego

Składniki:

1 jajko

3 łyżki mleka

4 kromki chleba razowego

200 g mrożonych jagód

1 łyżka miodu

Przygotowanie:

Jajko roztrzepać i wymieszać z mlekiem. Kromki chleba namoczyć w jajku z mlekiem i usmażyć na suchej teflonowej patelni z obu stron. Przełożyć do ciepłego piekarnika. Na patelnię wrzucić jagody i podsmażyć przez około 5 minut. Pod koniec dodać miód i wymieszać. Ciepłe jagody ułożyć na tostach.

Kasza jaglana na mleku kokosowym z bakaliami

Składniki:

100 g kaszy jaglanej

300 ml wody

200 ml mleka kokosowego

2 figi suszone

20 g rodzynek

20 g żurawiny

½ łyżeczki cynamonu

½ łyżeczki imbiru

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżka masła

garść migdałów

3 łyżki miodu lub syropu klonowego

Przygotowanie:

Figi, rodzynki i żurawinę namoczyć w gorącej wodzie przez 15min. Odsączyć, figi drobno pokroić. Kaszę zalać wodą i mlekiem kokosowym, dodać bakalie i przyprawy oraz masło. Gotować 10 minut na wolnym ogniu. W tym czasie posiekać migdały. Po przełożeniu na talerze posypać posiekanymi migdałami. Ewentualnie dosłodzić do smaku.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości