Wielozbożowe pancakes z otrębami na maślance
Składniki:
1 szklanka maślanki
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
szklanka mieszanych otrębów
2 jajka, lekko ubite
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olej do smażenia
Przygotowanie:
Jajka wymieszać z maślanką, dodać wszystkie suche składniki i wymieszać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu (jeśli używamy patelni z powłoką nieprzywierającą najlepiej pominąć olej) i nakładać porcje ciasta, ok 2 łyżek stołowych na jeden pancake. Smażyć, aż na cieście pojawią się bąbelki, odwrócić placki i dosmażać ok minuty. Podawać z miodem.
Muffiny śniadaniowe z płatkami jęczmiennymi
Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka płatków jęczmiennych
pół szklanki cukru trzcinowego
pół szklanki oleju roślinnego
pół szklanki jogurtu naturalnego
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
Przygotowanie:
Jajka ubijać z olejem, cukrem i jogurtem. Mąkę wymieszać z proszkiem i płatkami, dodać do mokrych składników i mieszać tylko tyle, aby składniki się połączyły. Formę na muffiny (12 dołków) nasmarować masłem lub wyłożyć papilotkami, napełnić ciastem do 2/3 wysokości. Wierzch można posypać orzechami. Piec w 190ºC. Przez 25 minut. Studzić na kratce kuchennej.
Jajecznica z kaszą gryczaną i oscypkiem
Składniki:
1 torebka kaszy gryczanej
50 g oscypka
2 łyżeczki kminku
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki masła
6 jajek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną ugotować według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozpuścić masło i lekko podsmażyć kaszę, dodać kminek i sos sojowy. Smażyć razem około 3 min. Ser zetrzeć na grubej tarce i posypać kaszę. Jajka roztrzepane z solą i pieprzem wlać na patelnię i intensywnie mieszać aż się zetną, a ser roztopi. Podawać na ciepło.
Poranny koktajl
Składniki:
1 banan
1 jabłko
200 g truskawek (mrożone lub świeże)
200 ml naturalnego jogurtu
2 łyżki miodu
2 łyżki zarodków pszennych
Przygotowanie:
Banana i jabłko obrać. Wszystkie składniki umieścić w robocie kuchennym lub blenderze, miksować aż powstanie gładki, jednolity napój.
Melon z płatkami i miodem
Składniki:
200 g melona miodowego
150 g jogurtu
2 łyżki musli
1 łyżka nasion dyni
1 łyżka płatków migdałowych
2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Melona pokroić w kostkę i ułożyć w dwóch szklankach, polać jogurtem, posypać musli, nasionami dyni i płatkami migdałowymi. Polać miodem.
Granola kokosowo-żurawinowa
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych
½ szklanki otrębów owsianych
½ szklanki płatków migdałowych
¼ szklanki wiórków kokosowych
10 sztuk suszonych moreli
¼ szklanki suszonej żurawiny
4 łyżki miodu
2 łyżki oleju kokosowego, sezamowego lub arachidowego
5 łyżek miodu
½ łyżeczki aromatu waniliowego
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 150°C. Wymieszać ze sobą płatki owsiane, otręby owsiane, wiórki kokosowe, płatki migdałowe, pokrojone morele i żurawinę. Wysypać na blachę do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 8 minut. Miód, olej kokosowy i miód, zagotować w garnuszku. Zdjąć z ognia dodać aromat waniliowy. Syropem polać mieszankę owsiano-kokosową, dokładnie wymieszać. Ponownie ułożyć na blasze i wstawić na kolejne 8 minut do piekarnika.
Granole wystudzić i przesypać do szczelnego pojemnika. Podawać z jogurtem, mlekiem lub z miodem jako deser.
Francuskie tosty z chleba razowego
Składniki:
1 jajko
3 łyżki mleka
4 kromki chleba razowego
200 g mrożonych jagód
1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Jajko roztrzepać i wymieszać z mlekiem. Kromki chleba namoczyć w jajku z mlekiem i usmażyć na suchej teflonowej patelni z obu stron. Przełożyć do ciepłego piekarnika. Na patelnię wrzucić jagody i podsmażyć przez około 5 minut. Pod koniec dodać miód i wymieszać. Ciepłe jagody ułożyć na tostach.
Kasza jaglana na mleku kokosowym z bakaliami
Składniki:
100 g kaszy jaglanej
300 ml wody
200 ml mleka kokosowego
2 figi suszone
20 g rodzynek
20 g żurawiny
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki imbiru
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżka masła
garść migdałów
3 łyżki miodu lub syropu klonowego
Przygotowanie:
Figi, rodzynki i żurawinę namoczyć w gorącej wodzie przez 15min. Odsączyć, figi drobno pokroić. Kaszę zalać wodą i mlekiem kokosowym, dodać bakalie i przyprawy oraz masło. Gotować 10 minut na wolnym ogniu. W tym czasie posiekać migdały. Po przełożeniu na talerze posypać posiekanymi migdałami. Ewentualnie dosłodzić do smaku.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN