koktajl

    koktajl

    Jak można pomóc sobie dietą przy syndromie jelita drażliwego? Jakie są zasady diety FODMAP? O tym w naszej kuchni opowiada dr Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny. Poznaj jej przepisy na burgery z boćwiną, paprykę faszerowaną soczewicą, tofu lub wołowinę z makaronem z cukinii, koktajl imbirowy z bananem i ananasem oraz sałatki: z granatem i komosą ryżową oraz z wędzoną makrelą i jajkiem.

    Na problemy z tarczycą skarży się coraz więcej ludzi. Co jeść, aby wspierać jej pracę i ugasić ogień stanu zapalnego? Mity z tym związane obala dr Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny, która przygotowała przepisy na wiosenny koktajl, czekoladową pastę z awokado, jajecznicę z jarmużem, krem z buraka, dorsza duszonego w porach oraz pudding jaglany i wytrawne kulki mocy.

    Może i kuchnia "pudełkowa" to hit ostatniego sezonu, ale to nie znaczy, że lunchu nie możemy wziąć do pracy w innej formie. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski pokazał jak przygotować jedzenie do pracy w... słoiku! Wypróbuj jego proste i szybkie przepisy na: ogórkowy chłodnik, warstwowe sałatki, koktajl i owsiankę.

    Nawet jeśli zdrowo się odżywiasz, możesz mieć w organizmie pełno toksyn, które np. wdychasz wraz ze smogiem. Co jeść, aby oczyścić organizm? W Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey polecił natkę pietruszki i zieloną herbatę. Dlaczego? Czy jeden zielony koktajl dziennie wystarczy, aby pozbyć się toksyn z ciała?

    Odwiecznym problemem każdej mamy jest namówienie dziecka do jedzenia owoców i warzyw. Jak to zrobić? W kuchni Dzień Dobry TVN Kamila Szczawińska razem z córką Kalinką pokazały wszystkim dzieciakom, że nie takie warzywa straszne jak je malują!

    W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała pyszne i pełne witamin koktajle z sezonowych warzyw i owoców. Co powiecie na koktajl pietruszkowy, wiosenny koktajl z truskawkami i bananami lub koktajl jagodowy z granatem?

    W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Annę Skurę. Blogerka modowa i podróżniczka jest także miłośniczką zdrowego stylu życia. Przygotowała dla Was takie potrawy jak: owsiankę filipińską, owocowo-warzywne koktajle, a na obiad carbonarę w wersji fit.

    W kuchni Dzień Dobry TVN wróż Maciej, którego kuchnia jest drugą z największych pasji po ezoteryce, przygotował: placki ziemniaczane ze śmietaną, wędzonym łososiem i czerwonym kawiorem, polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-grzybowym podane na makaronie pappardelle i koktajl truskawkowo-malinowy. Smacznego!

    W kuchni Dzien Dobry TVN Monika Goździalska, mama 15-letniej Natalii i 8-letniego Tristana, pokazała, co przyrządzić dziecku do szkoły, żeby nie kupowało jedzenia w sklepikach. Przygotowała: CLUB Sandwich, jabłkowe chipsy cynamonem i wanilią, koktajl z kiwi orzeźwiający, sakiewkę francuską z serem oraz tortilla na zimno.

    Poranny koktajl, wielozbożowe pancakes z otrębami na maślance, roladki rybne na warzywnym julienne, kokosowy ryż z wołowiną, energetyczne kulki, sałatka z fasoli i tuńczyka, czyli Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN zaserwował lekkie potrawy w sam raz dla aktywnych.

    Co powinna jeść panna młoda, by dobrze wyglądać w dniu ślubu? O tym w kuchni Dzień Dobry TVN Joanna Jabłczyńska i projektantka Viola Piekut, w której kreacjach chodzą m.in.: Edyta Górniak, Joanna Koroniewska i Katarzyna Glinka. Skorzystajcie z ich przepisów!

    O modzie na koktajle, z czego można je zrobić i jakie witaminy posiadają - opowiedziała w studiu Dzień Dobry TVN dietetyczka Agata Ziemnicka.

    Zapraszamy na ekologiczną kuchnię z Reni Jusis, która podowiada, jak przemycić w potrawach warzywa, których dzieci nie lubią. Zobaczcie, jak to zrobiła w kuchni Dzień Dobry TVN. Por, groszek, brokuły i szpinak - czy Twoje dziecko też nie przepada za tymi warzywami? Skorzystajcie z przepisu Reni na zielony koktajl, zupę pokrzywową z mlekiem kokosowym i budyń z awokado.

    „Slow food” Maćka Miecznikowskiego. W kuchni Dzień Dobry TVN zdradził, jak zmusić dzieci do jedzenia "zielonego".Sprawdźcie, czy Maciek Miecznikowski jest „leszczem” w kuchni? ;)

    Desery z pewnością są pyszne, ale wcale nie muszą być kaloryczne - zapewnia blogerka kulinarna Agata Jędraszczak, która w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała miodowy jogurt z sosem jabłkowym, słoneczny koktajl, naleśniki pełnoziarniste z pomarańczami i bananowe babeczki bez tłuszczu. Skorzystajcie z jej przepisów!

    Kucharz Maciej Szaciłło proponuje byśmy teraz, kiedy jest przedwiośnie, jedli sporo surowych warzyw. Dlaczego? Czym jest spirulina i jak smakuje? Skorzystajcie z przepisów Macieja, które zamieszczamy na naszej stronie internetowej i sami zróbcie: curry z mlekiem kokosowym, bruschettę z makaronem z cukinii, surowe gołąbki i zielony koktajl ze spiruliną.

    ...wielozbożowe pancakes z otrębami na maślance, muffiny śniadaniowe z płatkami jęczmiennymi, jajecznicę z kaszą gryczaną i oscypkiem, melona z płatkami i miodem, granolę kokosowo-żurawinową oraz francuskie tosty z chleba razowego. I koniecznie pamiętajcie o tym, by wypić szklankę porannego koktajlu - radzi kucharz Piotr Kucharski, który w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował smaczne, zdrowe i lekkie śniadanie.