Materiał promocyjny

Zielony koktajl, batat w pomidorach i budyń z kaszy jaglanej, czyli zdrowa kuchnia Magdaleny Kumorek

Smaczna i zdrowa kuchnia Magdaleny Kumorek
Źródło: Dzień Dobry TVN
Aktorka Magda Kumorek stawia na zdrową kuchnię, pełną warzyw i owoców. W naszym programie przyrządza zielony koktajl, bataty w pomidorach z czarną soczewicą i chlebkami chapati oraz budyń czekoladowy z kaszy jaglanej z sosem malinowym. Poznaj proste, sprawdzone przepisy gwiazdy.

Zielony koktajl - przepis krok po kroku

Składniki na zielony koktajl (2 porcje)

  • natka pietruszki
    • garść liści szpinaku baby
      • pół dojrzałego awokado lub 2 miękkie kiwi
        • 2 słodkie dojrzałe banany eko najchętniej
          • sok z cytryny
            • szczypta soli himalajskiej
              • syrop z agawy lub płynny miód akacjowy-opcjonalnie do smaku
                • woda

                  Jak przyrządzić zielony koktajl

                  Blendujemy natką pietruszki i liście szpinaku z niewielką ilością cytryny i wody. Dodajemy resztę składników i ponownie blendujemy. Dosładzamy do smaku.

                  Batat w pomidorach z czarną soczewicą + chlebki chapati - przepis

                  Składniki na batat w pomidorach:

                  •  duży batat
                    • średniej wielkości korzeń marchwi
                      • pół szklanki czarnej soczewicy
                        • tofu wędzone
                          • duża czerwona cebula
                            • 3 ząbki czosnku
                              • pasata pomidorowa-2 kartony lub w butelce
                                • koncentrat pomidorowy
                                  • olej do smażenia lub masło sklarowane
                                    • papryka wędzona
                                      • cynamon cejloński w proszku
                                        • kurkuma w proszku
                                          • sól
                                            • natka kolendry do posypania

                                              Jak przyrządzić batat w pomidorach

                                              Na oleju podsmażamy czerwoną cebulę, po chwili dodajemy czosnek. Dodajemy batat i marchew pokrojone w kawałki. Następnie dodajemy soczewicę (można ja wcześniej podgotować w osobnym garnku). Dolewamy trochę wody, dodajemy przyprawy. Przykrywamy, dusimy 15 minut. Gdy warzywa będą miekkie, dolewamy pasatę pomidorową, doprawiamy do smaku.

                                              Chlebki chapati - przepis

                                              Składniki na chlebki chapati:

                                              • 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej (np typ 850) + mąką do podsypywania (alternatywnie może być pszenna, ale orkiszowa jest znacznie zdrowsza
                                                • szczypta soli
                                                  • 2 łyżki oleju
                                                    • ciepła woda

                                                      Jak przyrządzić chlebki chapati:

                                                      Do mąki dodajemy łyżkę oliwy, szczyptę soli, dolewamy letnią wodę, zagniatamy ciasto, żeby się zrobiło elastyczne. Ciasto dzielimy na kulki wielkości śliwki węgierki, rozwałkowujemy, podsypując mąką. Opiekamy na suchej patelni z obu stron, aż pojawią się czarne bąbelki.

                                                      Budyń czekoladowy z kaszy jaglanej z sosem malinowym wg przepisu Marty Dymek

                                                      Składniki na budyń czekoladowy z kaszy jaglanej:

                                                      • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
                                                        • 2 i 1/3 szklanki napoju roślinnego - migdałowego albo ryżowego
                                                          • 15 niesiarkowanych suszonych daktyli bez pestek
                                                            • tabliczka gorzkiej czekolady (byle nie 90% kakao)
                                                              • szczypta różowej soli himalajskiej/morskiej
                                                                • łyżka sklarowanego masła/nierafinowanego oleju kokosowego
                                                                  • mrożone maliny
                                                                    • 2 łyżeczki brązowego cukru
                                                                      • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
                                                                        • woda
                                                                          • kilka listków mięty do ozdobienia

                                                                            Jak przyrządzić budyń czekoladowy z kaszy jaglanej

                                                                            Kaszę prażymy w suchym garnku, przelewamy na sicie wrzątkiem, wrzucamy ponownie do garnka. Dodajemy mleko, łyżkę masła lub oleju, szczyptę soli i cynamon. Gotujemy, aż kasza wchłonie cały płyn. Dodajemy czekoladę, gdy się rozpuści całość blendujemy, przelewamy do miseczek.

                                                                            Zobacz także:

                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Doby TVN

                                                                            Materiał promocyjny
                                                                            podziel się:

                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                            Materiał promocyjny

                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana