Zielony koktajl - przepis krok po kroku
Składniki na zielony koktajl (2 porcje)
- natka pietruszki
- garść liści szpinaku baby
- pół dojrzałego awokado lub 2 miękkie kiwi
- 2 słodkie dojrzałe banany eko najchętniej
- sok z cytryny
- szczypta soli himalajskiej
- syrop z agawy lub płynny miód akacjowy-opcjonalnie do smaku
- woda
Jak przyrządzić zielony koktajl
Blendujemy natką pietruszki i liście szpinaku z niewielką ilością cytryny i wody. Dodajemy resztę składników i ponownie blendujemy. Dosładzamy do smaku.
Batat w pomidorach z czarną soczewicą + chlebki chapati - przepis
Składniki na batat w pomidorach:
- duży batat
- średniej wielkości korzeń marchwi
- pół szklanki czarnej soczewicy
- tofu wędzone
- duża czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- pasata pomidorowa-2 kartony lub w butelce
- koncentrat pomidorowy
- olej do smażenia lub masło sklarowane
- papryka wędzona
- cynamon cejloński w proszku
- kurkuma w proszku
- sól
- natka kolendry do posypania
Jak przyrządzić batat w pomidorach
Na oleju podsmażamy czerwoną cebulę, po chwili dodajemy czosnek. Dodajemy batat i marchew pokrojone w kawałki. Następnie dodajemy soczewicę (można ja wcześniej podgotować w osobnym garnku). Dolewamy trochę wody, dodajemy przyprawy. Przykrywamy, dusimy 15 minut. Gdy warzywa będą miekkie, dolewamy pasatę pomidorową, doprawiamy do smaku.
Chlebki chapati - przepis
Składniki na chlebki chapati:
- 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej (np typ 850) + mąką do podsypywania (alternatywnie może być pszenna, ale orkiszowa jest znacznie zdrowsza
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- ciepła woda
Jak przyrządzić chlebki chapati:
Do mąki dodajemy łyżkę oliwy, szczyptę soli, dolewamy letnią wodę, zagniatamy ciasto, żeby się zrobiło elastyczne. Ciasto dzielimy na kulki wielkości śliwki węgierki, rozwałkowujemy, podsypując mąką. Opiekamy na suchej patelni z obu stron, aż pojawią się czarne bąbelki.
Budyń czekoladowy z kaszy jaglanej z sosem malinowym wg przepisu Marty Dymek
Składniki na budyń czekoladowy z kaszy jaglanej:
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- 2 i 1/3 szklanki napoju roślinnego - migdałowego albo ryżowego
- 15 niesiarkowanych suszonych daktyli bez pestek
- tabliczka gorzkiej czekolady (byle nie 90% kakao)
- szczypta różowej soli himalajskiej/morskiej
- łyżka sklarowanego masła/nierafinowanego oleju kokosowego
- mrożone maliny
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- woda
- kilka listków mięty do ozdobienia
Jak przyrządzić budyń czekoladowy z kaszy jaglanej
Kaszę prażymy w suchym garnku, przelewamy na sicie wrzątkiem, wrzucamy ponownie do garnka. Dodajemy mleko, łyżkę masła lub oleju, szczyptę soli i cynamon. Gotujemy, aż kasza wchłonie cały płyn. Dodajemy czekoladę, gdy się rozpuści całość blendujemy, przelewamy do miseczek.
Zobacz także:
- Tłusty czwartek. Desery dla tych, którzy nie są wielbicielami pączków i faworków
- Pączki i faworki. Smacznego!
- Pączki kładzione łyżką - przepis na najlepsze pączki. Prościej się nie da!
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Doby TVN