Koktajle owocowe - przepisy. Idealna opcja na lato
Śpieszmy się kochać owoce sezonowe, tak szybko odchodzą - można by sparafrazować słowa ks. Jana Twardowskiego. Truskawki, jeżyny, borówki czy maliny są zdrowe, smaczne i dostarczają organizmowi wielu wartościowych składników odżywczych. Niektóre z nich mają nawet działanie antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe. Warto więc korzystać z ich dobrodziejstw i dodawać je do letnich posiłków, deserów, a szczególnie koktajli - bowiem przygotowanie takiego pożywnego napoju jest banalnie proste i szybkie.
Oto przykładowy przepis, którym na antenie Dzień Dobry TVN podzieliła się Daria Ładocha. Mrożony koktajl bananowo-truskawkowy z masłem orzechowym udekorowany borówkami? Brzmi przepysznie.
Składniki:
- 200 g truskawek zamrożonych;
- 2 banany zamrożone bez skórki;
- 1 szklanka mleka wysokobiałkowego;
- 1 łyżka masła orzechowego;
- 2 łyżki borówek amerykańskich;
- skórka z limonki starta na tarce o małych oczkach.
Wymienione składniki wystarczy jedynie zblendować i przelać do schłodzonych szklanek, a następnie pięknie udekorować. Bazą każdego koktajlu owocowego są zazwyczaj sezonowe dary lasu lub ogrodu, nabiał - jogurt, mleko lub serek waniliowy oraz opcjonalnie element, dzięki któremu napój zyskuje słodycz - masło orzechowe lud miód.
Produkty można dowolnie mieszać i wymieniać zgodnie z upodobaniami smakowymi. W przygotowaniu koktajlu ogranicza nas wyłącznie brak kreatywności lub brak odpowiedniego sprzętu, czyt. blendera.
Przepisy Andrzeja Polana
Blender - jaki wybrać?
Przy wyborze odpowiedniego blendera liczy się głównie jego przeznaczenie i obszar zastosowania. Sprzęt wykorzystywany w warunkach domowych zazwyczaj służy do miksowania lekkich produktów - owoców lub warzyw, dlatego nie potrzebuje aż takiej mocy pracy, którą mogą pochwalić się urządzenia AGD z zaplecza prestiżowej restauracji.
Mimo tego warto zwrócić uwagę na żywotność, energię i siłę blendera - szczególnie gdy zamierzamy przyrządzać w nim chociażby pasty orzechowe, trzeć ziemniaki, mielić kawę czy nawet kruszyć lód. Im większa moc, tym szybsza wydajność i lepsze efekty.
Sprzęty o mocy 200 W wystarczą do obróbki lekkich owoców i warzyw. Te o sile 600 W poradzą sobie również z twardszymi zieleninami. Urządzenia z parametrami wskazującymi na 1000 W i więcej są w stanie zmielić dosłownie każdy produkt spożywczy.
Blender ręczny czy kielichowy? Wady i zalety
Blendery można podzielić na ręczne i kielichowe. Które z nich są lepsze? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, ponieważ znów wszystko zależy od przeznaczenia urządzenia i od indywidualnych preferencji kupującego, takich jak wygląd urządzenia, wygoda użytkowania czy chociażby dopasowanie rozmiarów sprzętu do wygospodarowanego na nie miejsca w kuchni.
Blendery ręczne mają słabszą moc, ale jednocześnie zajmują mniej miejsca. Są lekkie i stosunkowo ciche. Za ich pomocą można miksować składniki znajdujące się w dowolnym naczyniu - misce, a nawet w garnku. Idealnie sprawdzą się do robienia przecierów, kremowych zup i sosów. Ich główną wadą jest brak osłonki. Osoby korzystające z takiego rodzaju blenderów muszą liczyć się z większym ryzykiem skaleczenia lub pobrudzenia ubrań, a także powinny być przygotowane na nieustanną pracę rąk.
Blendery kielichowe są z pewnością o wiele stabilniejsze. Wygodę w użytkowaniu gwarantuje dołączony pojemnik, w którym można umieścić wszystkie produkty. Wystarczy jeden przycisk, by robot działał samodzielnie, bez dodatkowej pomocy człowieka. Minusem takich sprzętów jest ich wielkość, hałas, który generują oraz wyższa cena.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Czego nie może zabraknąć w wakacyjnej kosmetyczce? 10 niezbędnych produktów
- Sukienka na wesele do 200 złotych? Oto 10 idealnych propozycji
- Zaszalej jak Anna Lewandowska. Kombinezon z printem i chusta na głowie? To idealne połączenie na lato