Placuszki z truskawkami, cukrem pudrem i koktajlem malinowym według Darii Ładochy

Truskawki z ciastkiem
Truskawki z ciastkiem
Źródło: Dzień Dobry TVN
Sezon na truskawki w pełni, zatem trzeba z niego korzystać. W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała placuszki z truskawkami, cukrem pudrem i koktajlem malinowym. Sprawdź jej przepis i ciesz się pysznym smakiem sezonowych owoców.

Placuszki z truskawkami, cukrem pudrem i koktajlem malinowym - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 20 truskawek,
    • 2 jajka,
      • łyżeczka sody oczyszczonej,
        • łyżeczka proszku do pieczenia,
          • 300 g mąki (1 i ⅓ szklanki),
            • 250 ml jogurtu greckiego,
              • szczypta cynamonu,
                • 2 -3 łyżki roztopionego masła,
                  • olej do smażenia lub masło klarowane,
                    • cukier puder do posypania,
                      • liście mięty.

                        Przepisy Darii Ładochy

                        Źródło: Dzień Dobry TVN
                        Daria Ładocha z córkami
                        Daria Ładocha z córkami
                        Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
                        Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
                        Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
                        Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
                        Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
                        Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy

                        Składniki na koktajl:

                        • 500 g świeżych malin,
                          • 1 l maślanki,
                            • łyżka ksylitolu lub 1 duży banan.

                              Sposób przygotowania placuszków z truskawkami i koktajlu

                              1. Składniki mokre wszystkie razem zmiksuj na gładką masę.
                                1. Obok w misce wymieszaj składniki suche (oprócz cukru pudru). 
                                  1. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju - najlepiej wysmaruj nim patelnię za pomocą ręcznika papierowego.
                                    1. Nakładaj po łyżce ciasta w dużych odstępach - pamiętaj, że placki będą rosły podczas smażenia.
                                      1. Gdy ciasto jest na zewnątrz ścięte a w środku płynne dodaj pokrojone w plasterki truskawki i przewróć placka na drugą stronę.
                                        1. Po usmażeniu posyp cukrem pudrem i dodaj liście mięty.
                                          1. Składniki koktajlu zmiksuj na gładką masę i podawaj z placuszkami. 

                                            Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji na Ukrainie.  Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                                            Zobacz także:

                                            Autor: Teofila Siewko

                                            Źródło: Daria Ładocha

                                            Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                                            podziel się:

                                            Pozostałe wiadomości

                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                            Materiał promocyjny

                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana