Jak rozpoznać polskie truskawki? Trzy sposoby na to, jak odróżnić je od importowanych

Źródło: Dzień Dobry TVN
Truskawki na stole - lato za rogiem
Truskawki na stole - lato za rogiem
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
Sok jabłkowy, nie tylko do picia
Sok jabłkowy, nie tylko do picia
Truskawkowe menu
Truskawkowe menu
Mówi się, że najlepsze truskawki to te nasze, polskie. Jednak skąd mamy wiedzieć, czy sprzedawca nie chce wprowadzić nas w błąd? Przedstawiamy trzy proste sposoby na to, jak rozpoznać, czy truskawki są z Polski czy importowane. 

Jak wyglądają importowane truskawki i po czym je poznać?

Truskawki importowane dostępne są praktycznie przez cały rok. Najczęściej kojarzą nam się z owocami sprowadzanymi z Hiszpanii. W tym roku sytuacja jest dosyć wyjątkowa, ponieważ importowane truskawki pochodzą częściej z Grecji. W marketach najprościej jest sprawdzić pochodzenie danego owocu, ponieważ istnieje wymóg podawania kraju pochodzenia nieprzetworzonych produktów spożywczych. Również na targach i rynkach rolnych sprzedawcy mają obowiązek podawania tej informacji. Bywa jednak, że handlowcy licząc na większy zysk, po prostu kłamią. Jak wtedy rozpoznać, czy truskawka jest z Polski, czy nie?

Przede wszystkim warto znać terminy, kiedy rozpoczyna się sezon na polskie truskawki i jak długo trwa. A zaczyna się on już w kwietniu - truskawki wczesne mogą być hodowane szklarniowo i w tunelach. Kolejne owoce pochodzą z upraw gruntowych, a te mają miejsce późnym latem, wraz z drugim kwitnieniem roślin. Smak polskiej truskawki zawdzięczamy zbiorowi już dojrzałych owoców, a nie tzw. "na blado", gdyż nie ma konieczności przewożenia ich. Owoce importowane muszą być zrywane niedojrzałe, aby "przeżyły" długą drogę do kraju, w którym ostatecznie zostaną sprzedane. Stąd też ich znacznie mniej głęboki smak. Importowane truskawki mają też często regularny kształt, w przeciwieństwie od krajowych owoców. Są znacznie większe, mają większe szypułki i wręcz piękne kształty.

Jak rozpoznać polskie truskawki?

Pierwszym sposobem, który pomoże nam rozpoznać, czy truskawka jest z Polski jest zwrócenie uwagi na jej kształt. W Polsce najczęściej uprawianą odmianą truskawek są te o kształcie stożkowym lub sercowatym. Podłużne i długie truskawki to najczęściej gatunki importowane.

Drugim sposobem oceny jest przyjrzenie się szypułce. Mówi się, że szypułka prawdę nam powie o tym, czy truskawka z Polski czy nie. Owoce krajowe zbierane są już dojrzałe, oznacza to, że całe powinny być czerwone. Jeżeli przy szypułce są jaśniejsze - to były zbierane w stanie niedojrzałym, czyli tak, jak do importu. Oczywiście może się zdarzyć taka truskawka w naszym koszyczku, jednak, jeżeli zdecydowana większość ma jaśniejszą szypułkę, to prawdopodobnie były one importowane.

Kolejnym sposobem na rozpoznanie polskiego owocu jest zapach i ocena stanu szypułki. Zaraz po kolorze warto zwrócić uwagę na to, czy szypułka jest świeża i czy odstaje od owocu oraz, jaki jest jej zapach. Mdły zapach i przyległa szypułka świadczą o tym, że owoc przebył długą drogę. Jeśli owoc jest świeży - co najczęściej oznacza nieimportowany, krajowy - to zapach szypułki jest intensywnie truskawkowy, a liście odstające.

Czym różnią się truskawki polskie od importowanych?

Oprócz wyglądu czy zapachu jest jeszcze jeden czynnik, po którym można rozpoznać truskawki polskie. Te są najczęściej droższe od importowanych. Jest tak ze względu na krótszy okres, w którym mogą być uprawiane w polskich warunkach. Należy jednak uważać na nieuczciwych sprzedawców, którzy czasami sprzedają sprowadzane owoce po wyższej cenie, "pod przykrywką", aby więcej zarobić. Zatem zwracajmy uwagę na intensywnie czerwony kolor, nieregularne kształty owocu oraz jego zapach i cenę.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Teofila Siewko

Źródło zdjęcia głównego: Damian Lugowski/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana