Knedle z truskawkami - prosty przepis krok po kroku

knedle z truskawkami
Westend61/Getty Images
Źródło: Westend61
Sezon na truskawki to doskonała okazja do kulinarnych eksperymentów z wykorzystaniem tego pysznego owocu. Przykładem są pyszne knedle z truskawkami, do których warto wykorzystać również młode, sezonowe ziemniaki. Sprawdź prosty przepis krok po kroku.

Knedle z truskawkami - przepis

Z poniższych składników wychodzi około 25 - 30 knedli. Oczywiście, wszystko zależy od wielkości owoców.

Składniki na ciasto do knedli z truskawkami

  • 1 kg ugotowanych młodych ziemniaków,
    • 2 średnie jajka,
      • szklanka mąki pszennej,
        • szczypta soli.

          Składniki na farsz do knedli z truskawkami

          • 400-500 g truskawek,
            • łyżka cukru pudru.

              Dodatki

              • 50 g masła,
                • 2-3 łyżki bułki tartej,
                  • pół szklanki lekkiej śmietany lub jogurtu naturalnego,
                    • listki mięty.

                      Domowe knedle z truskawkami powinny być przygotowywane z młodych, ale sporych ziemniaków, które można szybko i wygodnie obrać. Poza tym, większe są mniej mokre. Oczywiście, starsze ziemniaki też się nadają. Aby otrzymać kilogram ugotowanych młodych ziemniaków, należy obrać do 1,5 kg.

                      Sposób przygotowania knedli z truskawkami:

                      1. Ziemniaki należy obrać, dokładnie oczyścić i ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
                        1. Garnek z młodymi ziemniakami po odlaniu wody należy ponownie umieścić na palniku. To umożliwi odparowanie nadmiaru wody i lekkie ich osuszenie.
                          1. Po minucie można zdjąć garnek z palnika i wstrząsnąć ziemniakami kilka razy, by jeszcze lekko je odparować.
                            1. Przez praskę przepuścić ciepłe ziemniaki. W przypadku maszynki nie ma to większego znaczenia.
                              1. Aby dodać kolejne składniki, ziemniaki muszą być wystudzone.
                                1. Do miski wrzucić 2 jajka i szczyptę soli. Stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać masę ręcznie. Powinna być jednolita i nie przyklejać się do ręki.
                                  1. Truskawki umyć i osuszyć, usunąć szypułki. Wybrać spore truskawki, by knedle były w miarę podobnej wielkości.
                                    1. Truskawki posypać wybranym cukrem.
                                      1. Stolnicę posypać cienką warstwę mąki. Z miski wyjąć zwarte, ale delikatnie lepkie ciasto.
                                        1. Posypać dłonie mąką. Odrywać kawałki ciasta wielkości moreli i formować kulki.
                                          1. Każdą kulkę lekko oprószyć mąką, by z łatwością spłaszczyć ją na placek.
                                            1. Na środku placków układać truskawki i zamykać je w cieście.
                                              1. Ponownie formować zgrabne kulki i układać obok siebie na stolnicy.
                                                1. Knedle gotować w kilku partiach, w szerokim, dużym garnku pełnym wrzątku ze szczyptą soli.
                                                  1. Gotować przez około 3-4 minuty od wypłynięcia i wyciągać łyżką cedzakową.
                                                    1. Gotowe knedle podawać z jogurtem naturalnym, podsmażoną bułką tarta, miętą lub innymi dowolnymi dodatkami.

                                                      Zobacz też inne pyszne pomysły na dania, w których znalazły się truskawki:

                                                      Zobacz wideo: Czas na sezonowe przysmaki. Jakie owoce jeść latem?

                                                      x-news

                                                      Autor: Diana Ryściuk

                                                      Źródło zdjęcia głównego: Westend61

                                                      podziel się:

                                                      Pozostałe wiadomości

                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                      Materiał promocyjny

                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana