Knedle ze śliwkami
Ciasto na knedle:
- 1/2 kg ugotowanych, ubitych i ostudzonych ziemniaków
- 150 g mąki pszennej
- 1 jajko klasy M
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1/4 łyżeczki soli
- ew. łyżka cukru
- ew. cynamon
- Ciąg dalszy
- 8 dojrzałych śliwek
- łyżka cukru
- ew. pół łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na ciasto połącz ze sobą i ugniataj do powstania elastycznego ciasta.
- Śliwki natnij, pozbaw pestek i wrzuć do miski. Posyp je cukrem i cynamonem, dobrze wymieszaj.
- Bierz śliwkę, z ciasta formuj nieco większą kulkę i wpychaj w nią owoc. Powinien być zakryty z każdej strony, pozbądź się nadmiaru ciasta.
- Na lekko osoloną i gotującą się wodę wkładaj po kilka knedli. Po wypłynięciu gotuj jeszcze ze 3 – 4 minuty.
- Serwuj z cukrem, śmietaną lub jogurtem, bułką tartą i np. melisą lub miętą.
Orzechowe crumble ze śliwkami
Składniki:
- 600 g śliwek węgierek bez pestek
- 2 łyżeczki cynamonu
- Pół szklanki soku z grapefruita
- 3-4 łyżki cukru muscovado
- Śmietana + mascarpone (do podania)
- 100 g orzechów włoskich
- 180 g mąki pszennej (może być też pełnoziarnista)
- 90 g masła
- 75 g cukru muscovado (może być też biały)
Przygotowanie:
- Śliwki z cynamonem, cukrem i sokiem z grapefruita umieść w rondlu i podgrzewaj przez 5 minut na małym ogniu, delikatnie wszystko mieszając. Następnie zdejmij z ognia i ostudź zawartość przez chwilę.
- Następnie owoce wyłóż do formy. Posyp je cynamonem i cukrem i dobrze wymieszaj.
- W misce zmieszaj drobno posiekane orzechy włoskie, mąkę, masło i cukier. Tak powstałą masę możesz utrzeć na owoce lub rozkruszyć w dłoniach. Ważne, aby kruszonka była rozłożona na owocach równomiernie.
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni, wstaw formę z owocami i kruszonką i zapiekaj przez około 20 minut (aż się zezłoci kruszonka)
Dżem śliwkowo-malinowy
Składniki:
- 500 g śliwek węgierek
- 500 g malin
- 3 łyżki soku z cytryny lub 3 łyżki wody
- Pół szklanki cukru (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Umieść owoce i sok z cytryny w rondelku o grubym dnie. Podgrzewaj na małym ogniu przez około 10 minut, aż owoce zmiękną i będą się rozpadać. Dodaj cukier, jeżeli lubisz dżem słodszy. Gotuj na małym ogniu ciągle mieszając przez około godzinę (do półtorej), aż dżem zgęstnieje i będzie miał pożądaną konsystencję.
Tarta śliwkowo-cytrynowa
Nadzienie:
- ¼ szklanki cukru (może być muscovado)
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- Szczypta soli
- 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
- 700 g śliwki typu renklod (ew. inna duża czerwona)
Spód:
- 120 g masła
- 1 duże żółtko
- 2-3 łyżki skórki z cytryny
- 250 g mąki pszennej
- 80 cukru
- Szczypta soli
- 3 łyżki dżemu ze śliwek
Przygotowanie:
- W średniej misce ubij 1/3 szklanki cukru i skrobię kukurydzianą, sól i skórkę z cytryny. Dodaj pokrojone w ósemki śliwki i delikatnie wymieszaj rękami, aby równomiernie posmarować cukrem. Przykryj miskę i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny lub na noc.
- Spód: Zmieszaj mąkę, cukier, sól i skórkę z cytryny. Dodaj posiekane masło i ugnieć do połączenia składników. Włóż do lodówki na około 20-30 minut.
- W tym czasie przygotuj budyń waniliowy. Zamiast 500 ml mleka daj 400. Budyń wyjdzie gęstszy.
- Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i wyłóż do formy. Ponakłuwaj widelcem i wstaw ponownie do lodówki na 15 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż formę papierem do pieczenia i wysyp surową fasolę, aby obciążyć ciasto. Piecz przez około 10 minut.
- Odcedź śliwki zalewy. Zalewę przelej do rondelka i na małym ogniu zredukuj (około 3-4 minuty) ciągle mieszając. Przelej do miseczki i wystudź przez 10 minut.
- Dżem rozpuść w rondelku, aż stanie się lejący. Wysmaruj nim spód tarty.
- Poukładaj plastry śliwki od zewnętrznej strony do środka, jak płatki kwiatu.
- Posmaruj śliwki zredukowaną zalewą (użyj około 1 łyżki)
- Wstaw tartę do piekarnika (180 stopni) i piecz przez około 40 minut, aż śliwki ładnie zmiękną
- Na koniec posmaruj śliwki dżemem.
- W średniej misce ubij 1/3 szklanki cukru i skrobię kukurydzianą, sól koszerną i skórkę z cytryny. Dodaj śliwki i delikatnie wymieszaj rękami, aby równomiernie posmarować cukrem. Przykryj miskę i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny lub na noc.
Śliwki to źródło zdrowia:
- 100 g świeżych śliwek dostarcza organizmowi 45 kcal.
- Wiele w nich witaminy A oraz rzadko spotykanej w owocach witaminy E.
- Owoc ten kryje w sobie spore ilości potasu, żelaza, magnezu, wapnia i fosforu
- Dzięki zawartości witaminy B działa kojąco na układ nerwowy
- Śliwki mają też korzystny wpływ na układ trawienny
Rodzaje śliwek:
Śliwki zna mały i duży, ale nie każdy zna wszystkie odmiany śliwek. To nie tylko śliwka węgierka, ale i te śliwka brzoskwiniowa, diana czy lepotica. Śliwa to jedno z najpopularniejszych drzew sadowniczych, więc rodzajów owoców także jest wiele. Sprawdź w ilu postaciach występują polskie śliwki.
Najpopularniejsze rodzaje śliwek:
Mirabelki
Chyba najbardziej znane w naszym kraju. Ma małe, kuliste owoce. Ich miąższ jest soczysty i słodki, o aromatycznej zielankowo-złocistej barwie. Ich owoce świetnie sprawdzą się podczas przygotowywania przetworów, gdyż nawet mimo długiego smażenia zachowują większość wartości odżywczych.
Renklody
Owoce tej odmiany są z kolei duże i okrągłe. Ich miąższ jest soczysty i słodki. Gdy są bardzo dojrzałe, to skórka przybiera niemal czarną barwę. Oddzielnie miąższu od pestki może jednak przysporzyć trudności.
Lubaszka
Ma niewielkie owoce, o ciemnogranatowej skórce z dużą ilością niebieskiego nalotu. Jej miąższ ma lekko zielonkawy kolor i kwaskowaty posmak. Trudno jest oddzielić od pestek. Jednak jej niewątpliwą zaletą jest wytrzymałość na mróz.
Węgierka zwykła
Jedna z najstarszych i najpopularniejszych odmian. Owoce mają elipsoidalny, jajowaty kształt i są średniej wielkości. Ma ciemnofioletową skórkę, a miąższ jest soczysty, ale lekko cierpkawy. Jeśli owoce są dojrzałe, łatwo jest oddzielić miąższ od pestki. Śliwki węgierki świetnie sprawdzą się jako wędzone śliwki.
Bluefre
To duże ciemnoniebieskie śliwki, charakteryzujące się aromatycznym, deserowym i soczystym smakiem, o epsoidalnym charakterze. Najlepiej zbierać je pod koniec sierpnia. Ich niewątpliwą zaletą jest odporność na zimno. Sprawia to, że są odporne również na choroby, dzięki czemu na długo zachowują świeżość i smak.
Śliwka brzoskwiniowa
Ma żółto-różowy kolor i dość pokaźne rozmiary. Ta odmiana najlepiej sprawdzi się podczas przygotowywania deserów. Oddzielenie miąższu od pestki może być trudne, ale zapewnia im to ochronę przez chorobami.
Diana
Trochę przypomina śliwkę węgierkę pod względem i wyglądu i smaku. Jednak jest trochę większa. Ma granatowo-bordowy kolor i obfity jasnoniebieski nalot. Miąższ jest kremowo-żółty, zwarty, soczysty, stanowi świetny dodatek do deserów, a oddzielenie go od pestki nie nastręcza większych problemów.
Lepotica
To kolejna odmiana śliwki węgierki. Jej miąższ jest delikatnie zielonkawy i bardzo soczysty. Łatwo oddzielić go od pestki. Owoce są średniej wielkości, owalne. Im później zostały zebrane, tym będą smaczniejsze. Mają ciemnogranatową skórkę, pokrytą intensywnym jasnoniebieskim nalotem. Ta odmiana także świetnie sprawdzi się podczas przygotowywania przetworów np. kompotów czy powideł.
Opal
Skórka tej śliwki początkowo jest żółto-zielona, jednak gdy dojrzeje nabiera żółto-fioletowego koloru. Miąższ także jest żółty i soczysty. Śliwki łatwo jest oddzielić od pestek. Najczęściej stosowane są do deserów, jednak świetnie sprawdzą się jako przetwory i jako składnik kompotów.
President
Owoce tej śliwki są duże i smaczne. Mają granatową skórkę i delikatnie żółty miąższ. Łatwo odchodzi od pestki.
Silvia
To rumuńska odmiana śliwki, o granatowej barwie, dużym kulistym kształcie i soczystym smaku.
Zobacz także:
- Włoska kuchnia na niedzielę. Sprawdź przepisy Cristiny Catese
- Dania jednogarnkowe idealne na biwak. Sprawdź przepisy Oli Nguyen
- Koktajl, budyń, a może placki? Pomysły na letnie desery prezentuje Daria Ładocha
Autor: Paweł Jaskulski
Źródło: Jasiek Kuroń