Dania jednogarnkowe idealne na biwak. Sprawdź przepisy Oli Nguyen

Wybierasz się na biwak albo masz ochotę przygotować coś pysznego i prostego? Postaw na dania jednogarnkowe według przepisów Oli Nguyen. Zobacz, jak przygotować serowy dip queso, burgera z fasoli z tatarem ze śledzia, fasolkę szparagową po bretońsku i na deser kokosową ryżankę ze słonym karmelem i owocami.

Serowy dip queso

Składniki na serowy dip:

  • 2 łyżki masła/oliwy
  • 1 mała cebula
  • pół szklanki krążków papryki jalapeno marynowanej
  • 3 ząbki czosnku
  • 350 g sera cheddar
  • 100 g sera gouda
  • szklanka mleka
  • łyżka skrobi ziemniaczanej/mąki pszennej
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • duży i mięsisty pomidor
  • sól
  • opcjonalnie: avocado, mango, kolendra, papryka słodka, śmietana
  • do podania: nachosy, krakersy, pieczywo, warzywa jedzone na surowo, np. kalarepa, brokuł, ogórek, seler naciowy, marchewka, korzeń pietruszki.

Przygotowanie dipu serowego:

Ser zatrzyj na grubej tarce lub pokrój w drobna kostkę. Cebulę, czosnek i jalapeno pokrój w drobną kostkę. W garnku na średnim ogniu podgrzej masło/oliwę i podsmaż cebulę, aż się zeszkli. Dodaj kminek, jalapeno oraz czosnek i smaż do uwolnienia się aromatów. Wlej mleko zmieszane ze skrobią i gotuj, mieszając cały czas, aż sos zacznie gęstnieć. Ser dodawaj porcjami i gotuj, mieszając regularnie, aż całkowicie się rozpuści. Dopraw dip solą. Posyp sos pokrojonym w małą kostkę pomidorem i innymi dodatkami, np. zmiażdżonym z limonką avocado lub mango, posiekaną kolendrą, papryką i/lub podawaj z łyżką śmietany. Dip podawaj z nachosami, pieczywem, krakersami i/lub warzywami.

Ola Nguyen

Burger z fasoli z tatarem ze śledzia

Składniki na burgera z fasoli (2 porcje):

  • puszka fasoli białej gotowanej na parze lub konserwowej
  • 3 łyżki pesto bazyliowego
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • 70 g bułki tartej + trochę do obtoczenia kotletów
  • sól i pieprz
  • trochę oleju rzepakowego/oliwy do smażenia
  • bułka hamburger/kajzerka
  • opcjonalnie: rukola/sałata

Składniki na tatar ze śledzia:

  • 2 filety śledziowe Matias w oleju
  • pół czerwonej cebuli
  • 1 ogórek kiszony lub konserwowy
  • 4 grzybki konserwowe
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • sól i pieprz

Przygotowanie burgera z fasoli z tatarem ze śledzia:

Dokładnie odsącz fasolę i ugnieć ją na gładką masę. Zmieszaj ją z pesto, jajkiem, papryką oraz bułką tartą i dopraw wszystko solą i pieprzem. Wlej olej na patelnię, tyle by zakryło całe dno, i mocno rozgrzej na średnim ogniu. Uformuj 2-4 grube kotlety (dodaj więcej bułki tartej jak masa będzie za luźna) i obtocz je w bułce tartej. Ułóż kotlety na bardzo rozgrzanym oleju i usmaż je na złoto z obu stron. Pamiętaj, aby przewracać je na drugą stronę dopiero, aż uformują złoty i stabilny spód.

W międzyczasie zrób tatar. Rybę, ogórka i grzybki bardzo drobno posiekaj. Dodaj musztardę, majonez, pieprz i sól do smaku i wszystko wymieszaj.

Przepołowione bułki zarumień na patelni z masłem/oliwą. Włóż między nie kotlety, tatar ze śledzia i opcjonalnie sałatę/rukolę.

Ola Nguyen

Fasolka szparagowa po bretońsku

Składniki na fasolkę szparagową po bretońsku (2 porcje):

  • 400 g żółtej fasolki szparagowej
  • 300 g grubych kabanosów wieprzowych
  • 2 cebule
  • puszka pomidorów bez skórki
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 kawałków suszonych pomidorów w oleju z ziołami
  • 4 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • sól i pieprz
  • do podania: chleb

Przygotowanie fasolki szparagowa po bretońsku:

Obetnij końcówki fasolki i przekrój ją na pół. Pokrój cebulę w piórka, a kabanosy na mniejsze kawałki. Podgrzej w garnku na średnim ogniu olej i zeszklij cebulę. Wrzuć kabanosy i podsmaż, mieszając, aż staną się rumiane. Stłucz czosnek i podsmaż w garnku, aż uwolni aromaty. Wtedy zalej wszystko puszką pomidorów i puszką wody. Dodaj przepołowione pomidory suszone i dopraw solą i pieprzem. Gotuj, aż fasolka zmięknie. Podawaj z chlebem.

Ola Nguyen

Kokosowa ryżanka ze słonym karmelem i owocami

Składniki na kokosową ryżankę ze słonym karmelem i owocami (2 porcje):

  • 100 g ryżu jaśminowego
  • puszka mleczka kokosowego
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • opcjonalnie: trochę miodu/cukru
  • sezonowe owoce, np. maliny, porzeczki, agrest, jeżyny

Składniki na słony karmel:

  • 40 g białego cukru
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • 1,5 łyżki masła
  • 200 ml śmietanki 30%
  • pół łyżeczki soli

Przygotowanie kokosowej ryżanki ze słonym karmelem i owocami:

Wypłukany ryż wsyp do garnka i zalej mleczkiem kokosowym i puszką wody. Gotuj na średnim ogniu (zmniejsz ogień jak zacznie bulgotać) przez ok. 30 minut, mieszając co jakiś czas, aż ryż będzie miękki i wchłonie całą ciecz. Ryżanka powinna być lejąca się, dodaj wody jeśli trzeba. Pod koniec wmieszaj cukier waniliowy.

Aby zrobić karmel, wsyp do rondelka/patelni cukier i zalej go odrobiną wody. Rozpuść go na średnim ogniu, nie mieszając, aż stanie się brązowo-złoty. Wtedy dodaj masło, a następnie śmietankę i sól. Mieszaj, aż karmel zgęstnieje.

Ryżankę rozdziel do misek, polej ją karmelem i posyp owocami.

Ola Nguyen

Zobacz też:

Letnie dania z piekarnika. Propozycje Sebastiana Olmy

Zielone warzywa pełne zdrowia. Przepisy prezentuje David Gaboriaud

Daria Ładocha poleca szybkie i proste dania z makaronem. Palce lizać!

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Autor: Jola Marat

Źródło: Ola Nguyen

podziel się:

Pozostałe wiadomości