Serowy dip queso
Składniki na serowy dip:
- 2 łyżki masła/oliwy
- 1 mała cebula
- pół szklanki krążków papryki jalapeno marynowanej
- 3 ząbki czosnku
- 350 g sera cheddar
- 100 g sera gouda
- szklanka mleka
- łyżka skrobi ziemniaczanej/mąki pszennej
- łyżeczka kminu rzymskiego
- duży i mięsisty pomidor
- sól
- opcjonalnie: avocado, mango, kolendra, papryka słodka, śmietana
- do podania: nachosy, krakersy, pieczywo, warzywa jedzone na surowo, np. kalarepa, brokuł, ogórek, seler naciowy, marchewka, korzeń pietruszki.
Przygotowanie dipu serowego:
Ser zatrzyj na grubej tarce lub pokrój w drobna kostkę. Cebulę, czosnek i jalapeno pokrój w drobną kostkę. W garnku na średnim ogniu podgrzej masło/oliwę i podsmaż cebulę, aż się zeszkli. Dodaj kminek, jalapeno oraz czosnek i smaż do uwolnienia się aromatów. Wlej mleko zmieszane ze skrobią i gotuj, mieszając cały czas, aż sos zacznie gęstnieć. Ser dodawaj porcjami i gotuj, mieszając regularnie, aż całkowicie się rozpuści. Dopraw dip solą. Posyp sos pokrojonym w małą kostkę pomidorem i innymi dodatkami, np. zmiażdżonym z limonką avocado lub mango, posiekaną kolendrą, papryką i/lub podawaj z łyżką śmietany. Dip podawaj z nachosami, pieczywem, krakersami i/lub warzywami.
Ola Nguyen
Burger z fasoli z tatarem ze śledzia
Składniki na burgera z fasoli (2 porcje):
- puszka fasoli białej gotowanej na parze lub konserwowej
- 3 łyżki pesto bazyliowego
- 1 jajko
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- 70 g bułki tartej + trochę do obtoczenia kotletów
- sól i pieprz
- trochę oleju rzepakowego/oliwy do smażenia
- bułka hamburger/kajzerka
- opcjonalnie: rukola/sałata
Składniki na tatar ze śledzia:
- 2 filety śledziowe Matias w oleju
- pół czerwonej cebuli
- 1 ogórek kiszony lub konserwowy
- 4 grzybki konserwowe
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- sól i pieprz
Przygotowanie burgera z fasoli z tatarem ze śledzia:
Dokładnie odsącz fasolę i ugnieć ją na gładką masę. Zmieszaj ją z pesto, jajkiem, papryką oraz bułką tartą i dopraw wszystko solą i pieprzem. Wlej olej na patelnię, tyle by zakryło całe dno, i mocno rozgrzej na średnim ogniu. Uformuj 2-4 grube kotlety (dodaj więcej bułki tartej jak masa będzie za luźna) i obtocz je w bułce tartej. Ułóż kotlety na bardzo rozgrzanym oleju i usmaż je na złoto z obu stron. Pamiętaj, aby przewracać je na drugą stronę dopiero, aż uformują złoty i stabilny spód.
W międzyczasie zrób tatar. Rybę, ogórka i grzybki bardzo drobno posiekaj. Dodaj musztardę, majonez, pieprz i sól do smaku i wszystko wymieszaj.
Przepołowione bułki zarumień na patelni z masłem/oliwą. Włóż między nie kotlety, tatar ze śledzia i opcjonalnie sałatę/rukolę.
Ola Nguyen
Fasolka szparagowa po bretońsku
Składniki na fasolkę szparagową po bretońsku (2 porcje):
- 400 g żółtej fasolki szparagowej
- 300 g grubych kabanosów wieprzowych
- 2 cebule
- puszka pomidorów bez skórki
- 3 ząbki czosnku
- 6 kawałków suszonych pomidorów w oleju z ziołami
- 4 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
- łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz
- do podania: chleb
Przygotowanie fasolki szparagowa po bretońsku:
Obetnij końcówki fasolki i przekrój ją na pół. Pokrój cebulę w piórka, a kabanosy na mniejsze kawałki. Podgrzej w garnku na średnim ogniu olej i zeszklij cebulę. Wrzuć kabanosy i podsmaż, mieszając, aż staną się rumiane. Stłucz czosnek i podsmaż w garnku, aż uwolni aromaty. Wtedy zalej wszystko puszką pomidorów i puszką wody. Dodaj przepołowione pomidory suszone i dopraw solą i pieprzem. Gotuj, aż fasolka zmięknie. Podawaj z chlebem.
Ola Nguyen
Kokosowa ryżanka ze słonym karmelem i owocami
Składniki na kokosową ryżankę ze słonym karmelem i owocami (2 porcje):
- 100 g ryżu jaśminowego
- puszka mleczka kokosowego
- łyżeczka cukru waniliowego
- opcjonalnie: trochę miodu/cukru
- sezonowe owoce, np. maliny, porzeczki, agrest, jeżyny
Składniki na słony karmel:
- 40 g białego cukru
- pół łyżeczki soku z cytryny
- 1,5 łyżki masła
- 200 ml śmietanki 30%
- pół łyżeczki soli
Przygotowanie kokosowej ryżanki ze słonym karmelem i owocami:
Wypłukany ryż wsyp do garnka i zalej mleczkiem kokosowym i puszką wody. Gotuj na średnim ogniu (zmniejsz ogień jak zacznie bulgotać) przez ok. 30 minut, mieszając co jakiś czas, aż ryż będzie miękki i wchłonie całą ciecz. Ryżanka powinna być lejąca się, dodaj wody jeśli trzeba. Pod koniec wmieszaj cukier waniliowy.
Aby zrobić karmel, wsyp do rondelka/patelni cukier i zalej go odrobiną wody. Rozpuść go na średnim ogniu, nie mieszając, aż stanie się brązowo-złoty. Wtedy dodaj masło, a następnie śmietankę i sól. Mieszaj, aż karmel zgęstnieje.
Ryżankę rozdziel do misek, polej ją karmelem i posyp owocami.
Ola Nguyen
Zobacz też:
Letnie dania z piekarnika. Propozycje Sebastiana Olmy
Zielone warzywa pełne zdrowia. Przepisy prezentuje David Gaboriaud
Daria Ładocha poleca szybkie i proste dania z makaronem. Palce lizać!
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Autor: Jola Marat
Źródło: Ola Nguyen