Zielone warzywa pełne zdrowia. Przepisy prezentuje David Gaboriaud

Zielone czerwcowe trio, czyli zielony ogórek, groszek i szczaw. Korzystaj z darów natury i przygotuj pyszne dania według przepisów Davida Gaboriauda.

„Groszkomole” czyli dip z zielonego groszku

Składniki na dip z zielonego groszku

  • świeży zielony groszek
    • 1 mała papryczka chilli
      • kilka listków mięty
        • świeża kolendra
          • szczypiorek lub dymka
            • 2-3 łyżki oliwy
              • sok z cytryny lub limonki
                • sól
                  • nachosy do podania

                    Przygotowanie dipu z zielonego groszku

                    Zielony groszek gotuj al dente, po ugotowaniu opłucz pod zimną wodą. Włóż do blendera i zmiksuj na pastę lub zagnieć widelcem. Dodaj posiekane zioła (mięta, dymka lub szczypiorek) oraz posiekane chilli. Dopraw do smaku sokiem z cytryny lub limonką, solą i oliwą z oliwek. Serwuj z nachosami.

                    David Gaboriauad

                    Sałatka z ogórków, zielonego groszku i szczawiowa salsa verde

                    Składniki na zieloną sałatkę

                    • kilka ogórków gruntowych
                      • świeży zielony groszek
                        • mozzarella lub burrata
                          • 2 łyżki orzeszków pinii lub pestki słonecznika
                            • świeży szczaw
                              • listki mięty
                                • natka pietruszki
                                  • kilka łyżek oliwy z oliwek
                                    • sok z cytryny
                                      • sól

                                        Przygotowanie zielonej sałatki i szczawiowej salsy

                                        Ogórki pokrój w kawałki. Praż orzeszki pinii lub pestki słonecznika na suchej patelni. Szczaw, miętę oraz natkę włóż do blendera i zmiksuj na gładką pastę z oliwą. Dopraw do smaku sokiem z cytryny i solą. Wymieszaj ogórki z zielonym groszkiem, orzeszkami, salsą verde i dodaj mozzarellą lub burraty.

                                        David Gaboriaud

                                        Tosty francuskie, cukier szczawiowy

                                        Składniki na tosty francuskie

                                        • 4 kromki chałki
                                          • 1 jajko
                                            • szklankę mleka roślinnego
                                              • grecki jogurt
                                                • truskawki
                                                  • 4 łyżki białego cukru
                                                    • garść liści szczawiu
                                                      • masło

                                                        Przygotowanie tostów francuskich

                                                        Ubij jajko z mlekiem. Zanurz kromki chałki w cieście. Smaż kromki na złoty kolor z obu stron. Truskawki pokrój w kawałki, w moździerzu utrzyj cukier ze szczawiem. Tosty francuskie serwuj z jogurtem, truskawkami oraz cukrem szczawiowym.

                                                        David Gaboriaud

                                                        Sałatka z tuńczykiem i marynowanym ogórkiem

                                                        Składniki na sałatkę z tuńczykiem

                                                        • 200 g polędwicy z tuńczyka
                                                          • 4 ogórki gruntowych
                                                            • 2 awokado
                                                              • 1 łyżka czarnego sezamu
                                                                • 6 łyżek octu ryżowego
                                                                  • łyżka cukru
                                                                    • pół łyżeczki soli
                                                                      • dymka
                                                                        • olej sezamowy
                                                                          • 1 limonka

                                                                            Przygotowanie sałatki z tuńczykiem i marynowanym ogórkiem

                                                                            Tuńczyka pokrój w kosteczkę i wymieszaj z łyżką oleju sezamowego. Ogórki, awokado pokrój w plasterkach lub na mandolinie w cienkie i podłużne plastry. Dymkę posiekaj na cienkie plastry.

                                                                            Ocet wymieszaj z cukrem i solą, aż cukier się rozpuści, połącz z ogórkiem. Tuńczyka i warzywa delikatnie wymieszaj ze sobą. Posyp czarnym sezamem. Serwuj z limonką.

                                                                            David Gaboriaud

                                                                            Zobacz też:

                                                                            W malinowym raju. Sprawdź przepisy Darii Ładochy

                                                                            Najlepsze dania na grilla w domu. Przepisy finalisty MasterChefa zachwycą każdego

                                                                            Kolorowe dania według Andrzeja Polana. Pomysły na śniadanie i na obiad

                                                                            Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                            Autor: Jola Marat

                                                                            Źródło: David Gaboriaud

                                                                            podziel się:

                                                                            Pozostałe wiadomości