W poszukiwaniu idealnej zupy rybnej
Rok temu, Mikołaj Rey wyruszył w podróż. Przygodę zaczął nad Adriatykiem, w Porto Garibaldi, gdzie trafił na miejscowy festyn.
Tam spróbowałem fantastyczne ryby i owoce morza
- wspomina.
To posłużyło mu za inspirację do stworzenia wyjątkowej zupy rybnej. Jednak postanowił zasięgnąć opinii ekspertów w tej dziedzinie. Gieno Mientkiewicz, publicysta kulinarny z Warszawy, właśnie pisze książkę o zupach rybnych.
W zeszłym roku przejechałem całe wybrzeże. Praktycznie od Międzyzdrojów aż po koniec Helu i Kąty Rybackie, badając zupy rybne
- mówi.
Jak dodaje, spróbował ponad trzydziestu różnych. Niektóre były wyśmienite, inne niestety mniej. Podczas połączenia z Mikołajem Reyem przyrządzał zupę na bazie wywaru z pozostałości po karpiach, dwóch dorszy: świeżego i wędzonego i ze szprotki. A wszystko połączone z botwiną, chrzanem i śmietaną.
Z kolei Anna Skowrońska, właścicielka gospodarstwa rybackiego w Zielenicy postawiła na tradycyjną metodę.
Mam tradycyjną metodę, którą robiła moja mama i robiłam ja
- opowiada.
Bulion wykonuje ze świeżych warzyw i świeżego pstrąga. Do tego dodaje dużo lubczyku, koperku, pietruszki, cebuli. Jak tłumaczy, zupa rybna lubi też paprykę.
Kazimiera Świątek – właścicielka manufaktury śledzia w Ustce także ma swój sprawdzony, niezmienny przepis. Zupę przyrządza na bazie z dorsza bałtyckiego, ziemniaka, borowika. Cała rodzina, na czele z 3-letnią wnuczką wprost uwielbiają tę potrawę.
Mikołaj Rey i i zupa rybna
Po tylu radach i inspiracjach, które otrzymał, Mikołaj Rey postanowił zrobić swoją zupę. Inną niż wcześniej wspomniane, ale równie ciekawą. Bazą był szczupak i krewetki tygrysie.
Od inspiracji włoskiej, przez Polskę i Francję
- mówi kucharz.
Do zupy dodał przygotowane wcześniej kluseczki z dodatkiem zmielonego szczupaka. Spotkanie "króla rzek" i "małej księżniczka oceanu" na talerzu było, jak mówi Mikołaj Rey, bardzo ciekawe. Nic, tylko jeść!
Zobacz też:
Farmer w wielkim mieście. Mikołaj Rey na tropie naturalnych produktów
Mikołaj Rey z wizytą na polu rzepaku. Rolnik: „To jest nasze złoto narodowe”
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Anna Korytowska