Kawior – luksusowy przysmak dla prawdziwych smakoszy. Jakie są rodzaje i z czym warto podawać kawior?

''Kawior z Polski''
Kawior kojarzony jest z wyjątkowo drogą i ekskluzywną przekąską, podawaną podczas wykwintnych przyjęć. Można skosztować go w wielu restauracjach albo kupić w sklepach dystrybuujących ryby i owoce morza. Chociaż jego cena nie należy do najniższych, bez wątpienia warto spróbować tego wyjątkowego specjału, który zachwyca smakoszy z całego świata. Jakie są rodzaje kawioru i z czym go podawać? na te i inne pytania odpowiadamy w Dzień Kawioru.

Co to jest kawior?

Co to jest kawior? Pod tą nazwą ukrywa się solona ikra niektórych ryb, najczęściej z rodziny jesiotrowatych, dorszowatych i łososiowatych. Przysmak występuje w wielu odmianach, które różnią się wyglądem, smakiem i ceną. Co ciekawe, dostępny jest również kawior ze ślimaka. W tym przypadku jego podstawę stanowią ślimacze jaja. Jakie są popularne rodzaje kawioru i czym charakteryzuje się każdy z nich?

Rodzaje kawioru

Najbardziej znany jest kawior rosyjski. Na przestrzeni lat przysmak ten stał się niejako domeną Rosji i stanowi jeden z kulinarnych symboli kraju. Mimo to, za jego głównego producenta uznaje się Stany Zjednoczone. Bez względu na kraj pochodzenia, specjał występuje w kilku rodzajach. Choć najpopularniejszy jest kawior z jesiotra, to ikrę pozyskuje się też z innych ryb.

Najbardziej cenioną odmianą jest kawior czarny. Za najsmaczniejszy uznaje się ten, którego ziarna są duże i jasne, najlepiej delikatnie połyskujące, o barwie srebrzystoczarnej lub szarobrązowej. Pozyskiwany jest m.in. z jesiotra, siewrugi i sterleta. Największą sławę zyskał jednak kawior z bieługi, znany też jako kawior astrachański. Jest wyjątkowo delikatny, przez co zachwyca podniebienia nawet najbardziej wybrednych koneserów. Bieługa to rzadki gatunek jesiotrowatych, zagrożony wyginięciem, dlatego jej ikra jest trudno dostępna i uznawana za jedną z najdroższych na świecie.

Popularny jest również kawior czerwony pozyskiwany z ryb z rodziny łososiowatych. W jego przypadku za najbardziej cenne uznaje się małe i drobne ziarenka ikry. Kawior z łososia może mieć barwę od jasnopomarańczowej do jaskrawoczerwonej. Warto wiedzieć, że czerwony kawior wytwarzany jest także z ikry innych ryb łososiowatych, m.in. kiżucza i gorbuszy.

Ciekawą odmianą jest kawior ze ślimaka, występujący też pod nazwą biały kawior. Pozyskuje się go ze ślimaczych jaj, a jego cechę charakterystyczną stanowi wyjątkowo jasna barwa. Produkt ten popularny jest zwłaszcza we Francji, gdzie jest znany jako caviar d'escargots.

Najdroższy kawior świata

Nie ulega wątpliwości, że kawior jest bardzo drogim przysmakiem. Co prawda, dostępne są także tańsze odmiany ikry, jednak odznaczają się mniej wykwintnym smakiem.

Ile kosztuje kawior? Aby kupić oryginalny rarytas wysokiej jakości, trzeba przygotować się na wydatek rzędu kilkuset złotych. W przypadku kawioru astrachańskiego cena jest jeszcze wyższa. Za 250 g specjału trzeba zapłacić kilka tysięcy złotych.

Za najdroższy kawior świata uznawany jest specjalny kawior z bieługi, który występuje pod nazwą Almas i produkowany jest w Iranie. Stanowi prawdziwy symbol bogactwa i luksusu, ponieważ pakowany jest w puszki wykonane z 24-karatowego złota. Jego cena to ok. 25000 dolarów za kilogram.

Z czym jeść kawior?

Kawior można nabyć w sklepach zajmujących się dystrybucją ryb i owoców morza lub w delikatesach wyspecjalizowanych w dostarczaniu tego przysmaku. W związku z rosyjskim atakiem na Ukrainę i licznymi sankcjami, obecnie lepiej kupić kawior importowany z USA lub innych krajów. Co ciekawe, można również kupić polski kawior.

Zakup przysmaku to pierwszy krok do tego, by cieszyć się jego wyjątkowym smakiem. Rodzi się jednak pytanie: jak jeść kawior?

Specjał podawany jest często w miseczkach z lodem i ćwiartkami cytryny do skropienia. Ten rodzaj przekąski z kawiorem serwuje się w towarzystwie pieczywa i można skonsumować ją na dwa sposoby. Pierwszy z nich to nałożenie kawioru na talerzyk i zjedzenie go widelcem (zagryza się chlebem). Drugi natomiast polega na nałożeniu go na niewielkie kawałki pieczywa. W takim przypadku w złym guście jest jednak rozsmarowywanie kawioru.

Inne popularne dania z kawiorem to chociażby bliny czy jajka ugotowane na twardo i udekorowane ikrą.

Oprócz tego, jak podawać kawior, warto wiedzieć, co należy do niego pić. Najczęściej poleca się wódkę lub koniak. Ponadto do kawioru czarnego odpowiedni będzie schłodzony szampan, a do kawioru czerwonego wytrawne białe wino.

Właściwości kawioru - dlaczego warto go jeść?

Poza walorami smakowymi kawior ma również ciekawe właściwości odżywcze. Ikra bogata jest przede wszystkim w kwasy tłuszczowe omega-3 i aminokwasy, które korzystnie wpływają na odnowę komórek. Ponadto kawior jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, witamin A, D i E oraz witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego. Zawiera też cenne składniki mineralne, w tym fosfor, cynk, jod i magnez.

W związku z tak dużą zawartością wartościowych mikroelementów kawior bywa wykorzystywany również w branży kosmetycznej. Popularny jest np. krem z kawiorem, który ma działanie nawilżające i odmładzające.

Dzień Kawioru

Dzień kawioru obchodzony jest 18 lipca. Święto powołane zostało w Stanach Zjednoczonych i w niektórych miejscach stanowi bardzo ważny, hucznie celebrowany dzień. Często jest to okazja do degustacji różnych rodzajów kawioru i uczczenia tego unikalnego przysmaku.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Zobacz także:

Autor: Aleksandra Lewandowska

Reporter: Łukasz Kowalski

podziel się:

Pozostałe wiadomości