Międzynarodowy Dzień Hummusu. Historia pysznej pasty z ciecierzycy i najlepsze przepisy

GettyImages-1212395755
Źródło: Dzień Dobry TVN
Grillowe gadżety
Grillowe gadżety
Zapraszamy na wspólne grillowanie na plaży Rusałka
Zapraszamy na wspólne grillowanie na plaży Rusałka
Chcesz spalić kiełbaskę z grilla? Trenuj z Qczajem!
Chcesz spalić kiełbaskę z grilla? Trenuj z Qczajem!
Grillowy piątek z DDTVN
Grillowy piątek z DDTVN
Sztuka dekorowania kiełbaski z grilla
Sztuka dekorowania kiełbaski z grilla
Kto szybciej złoży ogrodowego grilla?
Kto szybciej złoży ogrodowego grilla?
Podział ról na grillu
Podział ról na grillu
Grillowanie czas start
Grillowanie czas start
Grillowa kuchnia Roberta Burneiki i Szymona Czerwińskiego
Grillowa kuchnia Roberta Burneiki i Szymona Czerwińskiego
Sałatki idealne na grilla
Sałatki idealne na grilla
13 maja świętujemy Międzynarodowy Dzień Hummusu. Ta potrawa podbiła serca i żołądki milionów osób na całym świecie, zwłaszcza wegetarian i wegan. Nic dziwnego, bo tę pyszną pastę można jeść zarówno na śniadanie, jak i przekąskę i kolację. Co ciekawe można ją nawet podawać jako dodatek do obiadu. A jaka jest historia hummusu? Dlaczego warto jeść dip z ciecierzycy? Odpowiadamy.

Hummus – co to jest?

Hummus to nic innego jak sos, dip lub pasta do smarowania zrobiona z gotowanej ciecierzycy z dodatkiem przypraw. Nazwa hummus pochodzi z języka arabskiego i dosłownie oznacza ciecierzycę (groch włoski). Jest ważnym składnikiem kuchni libańskiej czy arabskiej. Obecnie hummus rozpowszechniony jest na całym świecie.

Hummus – skąd się wziął?

Według legendy hummus został wymyślony przez sułtana Egiptu Saladyna w czasach wypraw krzyżowych. Natomiast to Bliski Wschód jest uważany za jego kolebkę. O miano twórców hummusu zaciekle walczą też Izraelczycy i Libańczycy. Trudno zatem ustalić, kto tak naprawdę go wymyślił. Co ciekawe Grecy również mają swoją wersję hummusu, który nazywa się fava. Tę pastę przygotowuje się z łuskanego grochu, oliwy z oliwek, czosnku, cebuli i cytryny.

Międzynarodowy Dzień Hummusu – dlaczego warto jeść pastę?

Hummus nie bez powodu doczekał się swojego międzynarodowego święta. Oprócz tego, że jest pyszny, jest także bogaty w błonnik pokarmowy. Składa się głównie z ciecierzycy, która jest doskonałym źródłem białka o dużej wartości odżywczej. Ponadto pasta ta zawiera dużo witaminy B6, żelazo, mangan oraz kwas foliowy. Co ważne, w składzie tego produktu znajdują się wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które w dużej mierze przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu w organizmie. Mogą go również spożywać diabetycy, bo ma niski indeks glikemiczny.

Hummus – rekordziści Guinnessa

W 2010 roku w Libanie pobito rekord Guinnessa na największą w historii porcję hummusu. Gigantyczną porcję przygotowywało aż 300 kucharzy we wsi al-Fanar w okolicach Bejrutu. Ich hummus ważył 10 452 kilo i był dwa razy cięższy od poprzedniej rekordowej porcji humusu, którą przygotowali Izraelczycy. Jego masa wynosiła 4090 kilogramów.

Świętuj więc Międzynarodowy Dzień Hummusu i pałaszuj pastę!

Hummus – jak go przygotować?

Pastę z ciecierzycy można dziś kupić w większości sklepów, łącznie z tymi osiedlowymi, ale jeśli przygotujemy ją w domu, może być znacznie zdrowsza i smaczniejsza. Podstawową wersję przyrządza się z przetartych nasion ciecierzycy, choć obecnie wykorzystuje się także inne rośliny strączkowe, np. bób.

Składniki na hummus:

  • 50 g ugotowanej ciecierzycy (ewentualnie opłukana ciecierzyca z puszki);
    • 3 łyżki pasty sezamowej tahini;
      • 2 ząbki czosnki;
        • sok z połówki cytryny;
          • 3 łyżki oliwy z oliwek;
            • pół łyżeczki kminu;
              • sól;
                • pieprz.

                  Sposób przygotowania hummusu:

                  1. Ciecierzycę namoczyć i pozostawić na na noc. Rano należy ją ugotować, a następnie odlać 3/4 szklanki wody po gotowaniu.
                    1. Jeśli nie mamy aż tyle czasu, warto skorzystać z gotowej ciecierzycy z puszki lub ze słoika. Wówczas nie trzeba jej gotować. Następnie należy umieścić wszystkie składniki w miseczce i dokładnie zblendować.
                      1. Jeśli hummus jest zbyt gęsty, podczas miksowania trzeba dolewać wodę, która nam została. Według preferencji do pasty możemy też użyć ostrej papryki, oregano lub innych przypraw.

                        Hummus - różne przepisy

                        Oprócz klasycznej wersji, hummus można także przygotować z dodatkiem suszonych pomidorów czy oliwek. Można go podawać jako smarowidło do pieczywa, ze słupkami warzyw, pitą, jako dodatek do grilla, a nawet mięsa. To także świetna przekąska do pracy czy na imprezę. W naszej kuchni do tej pory pojawiło się wiele różnych wersji hummusu:

                        Zobacz wideo: Jak przygotować ekspresowy hummus?

                        x-news

                        Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                        Autor: Dominika Czerniszewska

                        Źródło: thenationalnews.com

                        Źródło zdjęcia głównego: Moment RF

                        podziel się:

                        Pozostałe wiadomości

                        Apokalipsa w galerii sztuki
                        Materiał promocyjny

                        Apokalipsa w galerii sztuki

                        Naucz malucha samodzielnej zabawy
                        Materiał promocyjny

                        Naucz malucha samodzielnej zabawy