Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News
Pieczone udka kurczaka w sosie na grzankach
Składniki:
przyprawa do potraw
50 g dojrzewającej szynki
rosół z kury
olej do smażenia
4 udka kurczaka
chleb na grzanki
czerwone wino
ząbek czosnku
2 marchewki
8 pieczarek
1 cebula
mąka
Przygotowanie:
Udka kurczaka filetujemy z kości, szynkę kroimy w paski. Pieczarki i marchewki kroimy w plasterki. Cebulę i czosnek siekamy i przesmażamy na oleju. Mięso z udek kroimy na mniejsze kawałki, obtaczamy w mące i przyprawie do potraw, przesmażamy na patelni wraz z szynką. Łączymy wszystko razem, wlewamy wino i rosół z kury. Dusimy na małym ogniu około godziny. Mięso w sosie podajemy na grzankach podsmażonych na oliwie.
Błyskawiczny bigos z pieczarek i ogórków kiszonych w pieczywie
Składniki:
przyprawa do potraw
400g kiełbasy wieprzowej
koncentrat pomidorowy
ogórki kwaszone
400 g pieczarek
6 bułek żytnich
400 g cebuli
olej
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w plastry i przesmażamy na patelni na oleju. Podobnie przesmażamy pieczarki, kiełbasę i ogórki kwaszone. Wszystko razem łączymy, dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawę do potraw. Wszystko razem dusimy do uzyskania dosyć gęstej konsystencji. Bułki wydrążamy, wydrążoną część rwiemy na kawałki i podpiekamy w piecu a do powstałych misek z bułek wlewamy nasz błyskawiczny bigos. Grzanki układamy na wierzchu.
Placki chlebowe z polskim hummusem z młodego Jaśka
Składniki:
250 g mąki żytniej
250 g mąki orkiszowej
15 g drożdży
przyprawa do potraw
tymianek
20 ml oliwy
Przygotowanie:
Obie mąki łączymy, dodajemy rozpuszczone w wodzie drożdże, przesianą przyprawę do potraw, dodajemy suszony tymianek, oliwę i wodę w takiej ilości, by ciasto było nie za bardzo gęste. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje, każdą rozwałkowujemy i pieczemy w temp. 180 stopni. Podajemy na ciepło z polskim humusem z młodego Jaśka.
Polski hummus z fasoli Jaś
Składniki:
500 g fasoli Jaś
2 cebule
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
kminek mielony
przyprawa do potraw
Przygotowanie:
Fasolę namaczamy i gotujemy do miękkości. Na oleju przesmażamy posiekaną cebulę, czosnek. Do cebuli dodajemy ugotowaną, odcedzoną fasolę, doprawiamy przyprawą do potraw i kminkiem mielonym. Wszystko razem miksujemy, możemy dodać troszkę wody z gotowania fasoli dla lżejszej konsystencji naszej pasty.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN