Hummus z burakami, sałatka w ryżowym makaronem i soczewica z ziołami i kurczakiem. Pomysły na lunch od Ani Starmach

Dzisiaj w kuchni Dzień Dobry TVN królowała Ania Starmach. Przygotowała dania, które z powodzeniem mogą być alternatywą dla kanapek do pracy. Był hummus z burakami, soczewica z ziołami i kurczakiem, sałatka z ryżowym makaronem oraz tarta z pomidorami i kozim serem.

Hummus z burakami

Składniki:

200 g ciecierzycy

2 łyżki pasty tahini

1 ugotowany burak

1 mały ząbek czosnku

natka pietruszki

sok z cytryny

oliwa z oliwek

2 łyżki wody

1 łyżka czarnego sezamu

sól

pieprz

Przygotowanie:

Buraka obieramy i kroimy w kostkę, w robocie kuchennym mieszamy z resztą składników. Podajemy z pumperniklem. (buraka możemy zastąpić ugotowaną marchewką lub selerem).

Soczewica z ziołami i kurczakiem

Składniki:

100 g zielonej ciecierzycy

150 g piersi z kurczaka

2 łodygi selera naciowego

garść orzechów

1 łyżka pestek dyni

50 g sera feta

1 owoc granatu

sok z cytryny

6 rzodkiewek

mięta

cebulka dymka

pietruszka

tymianek

majeranek

kolendra

Przygotowanie:

Ciecierzycę zalewamy wodą, po godzinie gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Kurczaka kroimy w paski, obsypujemy tymiankiem, solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i grillujemy na patelni. Ugotowaną soczewicę mieszamy z posiekanymi ziołami, dodajemy kurczaka, granat, fetę oraz orzechy i pestki dyni.

Sałatka z ryżowym makaronem

Składniki:

200 g makaronu ryżowego

2 cukinie

1 papryka

1 bakłażan

garść orzeszków ziemnych

1 papryczka chili

świeża kolendra

100g tofu

Sos:

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka sosu rybnego

0,5 ząbka czosnku

sok z cytryny

Przygotowanie:

Tofu kroimy w kostkę i przysmażamy, żeby było chrupiące. Bakłażana, paprykę, cukinię kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą z oliwek i grillujemy. Łączymy z ugotowanym makaronem, posiekaną papryczką chili, kolendrą, orzeszkami. Składniki sosu mieszamy, dodajemy do sałatki. Całość posypujemy przysmażonym tofu.

Tarta z pomidorami i kozim serem

Składniki:

Ciasto:

250 g mąki

120 g masła

2 jajka

szczypta soli

Nadzienie:

100 g boczku

100 g koziego sera

świeży tymianek

10 suszonych pomidorków

15 pomidorków koktajlowych

śmietana 18% - duży kubek

3 jajka

pieprz

sól

Przygotowanie:

Składniki ciasta mieszamy, lepimy w kulkę i schładzamy w lodówce. Następnie wałkujemy, przekładamy do formy i podpiekamy ciasto. Boczek kroimy i podsmażamy, jajka łączymy ze śmietaną, dodajemy sól, pieprz, tymianek. Na podpieczony spód wykładamy boczek, suszone pomidory, kozi ser, pomidorki. Całość zalewamy masą jajeczną i pieczemy 35 min. w 180 st. C.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości