Porady Tomka Strzelczyka, jak przygotować pyszne buraki
- Jeśli buraki używamy do sałatek, to najlepiej jest je upiec, a nie gotować, wtedy nie stracą koloru i będą smaczniejsze.
- Jeśli przygotowujemy coś z pieczonych lub ugotowanych buraczków, warto jest dodać odrobinę cukru wtedy zachowają piękny kolor.
- Jeśli kupimy buraki i nam zwiotczeją, to można je uratować wrzucając je do lodowatej wody z dodatkiem mąki ziemniaczanej.
- Buraki należy gotować wolno, pod przykryciem, w innym wypadku mogą zrobić się gorzkie.
- Buraki zawsze pieczemy i gotujemy w wyszorowanej skórce.
Sałatka z pieczonego buraka
Składniki:
- 4 buraki średniej wielkości,
- 200 g sera feta,
- 150 g sałaty roszponki,
- czerwona cebula,
- 150 g pomidorków suszonych w zalewie,
- 50 g kaparów,
- 6 łyżek oliwy,
- 1,5 łyżki miodu,
- 3/4 łyżki octu balsamicznego,
- łyżeczka musztardy dijon,
- 100 g pestek dyni,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Buraki szorujemy, zawijamy w folie aluminiową i pieczemy do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. Studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w grube paski. Cebulę obieramy i kroimy w piórka
W misce mieszany ocet, oliwę, miód i musztardę. Wkładamy buraki i cebule i marynujemy około 30 min.
Na półmisek wykładamy sałatę, dodajemy buraki, cebule i pomidorki pokrojone w paski. Wszystko delikatnie mieszany. Na koniec posypujemy pokruszoną feta i podprażonymi pestkami dyni.
Kotleciki z buraków i piersi kurczaka
Składniki:
- 350 g czerwonych buraków,
- filet z kurczaka,
- 80 g płatków owsianych błyskawicznych,
- 2 jaja,
- 100 g sera feta,
- 2 ząbki czosnku,
- czerwona cebula,
- kawałek papryczki chili.
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Buraki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Do buraków dodajemy płatki owsiane, jajka, ser feta, czosnek i cebule. Na koniec dodajemy drobno posiekaną pierś z kurczaka, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy.
Na patelnie wlewamy olej. Kiedy będzie gorący, łyżką wykładamy małe kotleciki i smażymy około 5 min z każdej strony.
Hummus
Składniki:
- 200 g pieczonych buraków,
- puszka ciecierzycy,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 3/4 łyżki oleju sezamowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 bagietki,
- łyżka pasty tahini,
- 1 l zimnej wody,
- sól i pieprz do smaku,
- czarnuszka do posypania.
Sposób przygotowania:
Buraki szorujemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. Następnie obieramy ze skóry i studzimy. Ciecierzycę odcedzamy z wody i dokładnie płuczemy.
Ciecierzycę, buraki i resztę składników wkładamy do misy malaksera. Miksujemy, stopniowo dodając zimną wodę, aż do uzyskania gładniej konsystencji. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Barszcz czerwony
Składniki:
- 3,5 l zimnej wody,
- 500 g świeżych żeberek,
- kawałek żeberka wędzoneego,
- 2 cebule,
- niewielki kawałek selera,
- 3 średnie buraki czerwone,
- 4 marchewki,
- 1/2 niewielkiej kapusty włoskiej,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- 4 średnie ziemniaki,
- szczypta cukru,
- łyżka majeranku,
- sól, pieprz do smaku,
- kwaśna śmietana 18%.
Sposób przygotowania:
Świeże żeberka kroimy w mniejsze kawałki i podsmażamy z obu stron na mocno rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju lub smalcu. Kiedy będą rumiane przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Dokładamy wędzone żeberka, marchewkę, kawałek selera, cebulę oraz liście laurowe. Całość gotujemy na małym ogniu przez około 30 min.
Buraki i 3 marchewki ścieramy na grubych oczkach tarki. Jedną cebulę kroimy w kostkę a kapustę grubo siekamy. Gdy żeberka zmiękną, do wywaru dodajemy kapustę oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotujemy około 15 min na średniej mocy palnika.
W tym czasie na patelni podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy starte buraki oraz marchewkę. Chwilę smażymy, dokładamy koncentrat, sól, pieprz oraz cukier i trzymamy na palniku jeszcze krótką chwilę. Podsmażone warzywa dodajemy do wywaru. Doprawiamy na smaku solą, pieprzem oraz majerankiem i gotujemy do chwili aż ziemniaki zmiękną.
Barszcz podajemy z kwaśną śmietaną.
Zobacz także:
- Od pracy w tartaku do nagrywania popularnych filmów kulinarnych. "Mój kanał ma 8 mln wejść miesięcznie"
- Co wyczarować z buraka? Sprawdź przepisy Patryka Galewskiego na chłodnik, botwinkę, tartę, placki i sałatkę
- Buraczki zasmażane do słoika - jak je zrobić?
- Prosty przepis na syrop z buraka. Dlaczego warto po niego sięgać?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Tomasz Strzelczyk
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News