Buraki okiem Tomka Strzelczyka - jakie potrawy przyrządzić z polskiego superfood?

Tomek Strzelczyk w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
 Buraczki na jesień
Buraczki na jesień
Polska kuchnia jest najlepsza
Polska kuchnia jest najlepsza
Śliwkowy zawrót głowy
Śliwkowy zawrót głowy
Dobre, bo polskie
Dobre, bo polskie
W kuchni Dzień Dobry TVN Tomasz Strzelczyk przygotował dania z buraka - sałatkę z pieczonej bulwy, kotleciki, hummus i barszcz czerwony. Burak uważany jest za polski "superfood"- to prawdziwa bomba odżywcza o wielu nieocenionych właściwościach, np. wzmacnia układ odpornościowy, kostny, zapobiega anemii, a także obniża ciśnienie i poziom cholesterolu. Sprawdź, jak przygotować dania Tomka Strzelczyka.

Porady Tomka Strzelczyka, jak przygotować pyszne buraki

  • Jeśli buraki używamy do sałatek, to najlepiej jest je upiec, a nie gotować, wtedy nie stracą koloru i będą smaczniejsze.
  • Jeśli przygotowujemy coś z pieczonych lub ugotowanych buraczków, warto jest dodać odrobinę cukru wtedy zachowają piękny kolor.
  • Jeśli kupimy buraki i nam zwiotczeją, to można je uratować wrzucając je do lodowatej wody z dodatkiem mąki ziemniaczanej.
  • Buraki należy gotować wolno, pod przykryciem, w innym wypadku mogą zrobić się gorzkie.
  • Buraki zawsze pieczemy i gotujemy w wyszorowanej skórce.
Sałatka z pieczonego buraka
Sałatka z pieczonego buraka
Sałatka z pieczonego buraka
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Sałatka z pieczonego buraka

Składniki:

  • 4 buraki średniej wielkości,
  • 200 g sera feta,
  • 150 g sałaty roszponki,
  • czerwona cebula,
  • 150 g pomidorków suszonych w zalewie,
  • 50 g kaparów,
  • 6 łyżek oliwy,
  • 1,5 łyżki miodu,
  • 3/4 łyżki octu balsamicznego,
  • łyżeczka musztardy dijon,
  • 100 g pestek dyni,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Buraki szorujemy, zawijamy w folie aluminiową i pieczemy do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. Studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w grube paski. Cebulę obieramy i kroimy w piórka

W misce mieszany ocet, oliwę, miód i musztardę. Wkładamy buraki i cebule i marynujemy około 30 min.

Na półmisek wykładamy sałatę, dodajemy buraki, cebule i pomidorki pokrojone w paski. Wszystko delikatnie mieszany. Na koniec posypujemy pokruszoną feta i podprażonymi pestkami dyni.

Kotleciki z buraków i piersi kurczaka
Kotleciki z buraków i piersi kurczaka
Kotleciki z buraków i piersi kurczaka
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Kotleciki z buraków i piersi kurczaka

Składniki:

  • 350 g czerwonych buraków,
  • filet z kurczaka,
  • 80 g płatków owsianych błyskawicznych,
  • 2 jaja,
  • 100 g sera feta,
  • 2 ząbki czosnku,
  • czerwona cebula,
  • kawałek papryczki chili.

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Buraki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Do buraków dodajemy płatki owsiane, jajka, ser feta, czosnek i cebule. Na koniec dodajemy drobno posiekaną pierś z kurczaka, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy.

Na patelnie wlewamy olej. Kiedy będzie gorący, łyżką wykładamy małe kotleciki i smażymy około 5 min z każdej strony.

Hummus

Składniki:

  • 200 g pieczonych buraków,
  • puszka ciecierzycy,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 3/4 łyżki oleju sezamowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 bagietki,
  • łyżka pasty tahini,
  • 1 l zimnej wody,
  • sól i pieprz do smaku,
  • czarnuszka do posypania.

Sposób przygotowania:

Buraki szorujemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. Następnie obieramy ze skóry i studzimy. Ciecierzycę odcedzamy z wody i dokładnie płuczemy.

Ciecierzycę, buraki i resztę składników wkładamy do misy malaksera. Miksujemy, stopniowo dodając zimną wodę, aż do uzyskania gładniej konsystencji. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Barszcz czerwony
Barszcz czerwony
Barszcz czerwony
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Barszcz czerwony

Składniki:

  • 3,5 l zimnej wody,
  • 500 g świeżych żeberek,
  • kawałek żeberka wędzoneego,
  • 2 cebule,
  • niewielki kawałek selera,
  • 3 średnie buraki czerwone,
  • 4 marchewki,
  • 1/2 niewielkiej kapusty włoskiej,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 4 średnie ziemniaki,
  • szczypta cukru,
  • łyżka majeranku,
  • sól, pieprz do smaku,
  • kwaśna śmietana 18%.

Sposób przygotowania:

Świeże żeberka kroimy w mniejsze kawałki i podsmażamy z obu stron na mocno rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju lub smalcu. Kiedy będą rumiane przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Dokładamy wędzone żeberka, marchewkę, kawałek selera, cebulę oraz liście laurowe. Całość gotujemy na małym ogniu przez około 30 min.

Buraki i 3 marchewki ścieramy na grubych oczkach tarki. Jedną cebulę kroimy w kostkę a kapustę grubo siekamy. Gdy żeberka zmiękną, do wywaru dodajemy kapustę oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotujemy około 15 min na średniej mocy palnika.

W tym czasie na patelni podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy starte buraki oraz marchewkę. Chwilę smażymy, dokładamy koncentrat, sól, pieprz oraz cukier i trzymamy na palniku jeszcze krótką chwilę. Podsmażone warzywa dodajemy do wywaru. Doprawiamy na smaku solą, pieprzem oraz majerankiem i gotujemy do chwili aż ziemniaki zmiękną.

Barszcz podajemy z kwaśną śmietaną.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości