Buraki okiem Tomka Strzelczyka - jakie potrawy przyrządzić z polskiego superfood?

Źródło: Dzień Dobry TVN
 Buraczki na jesień
Buraczki na jesień
Polska kuchnia jest najlepsza
Polska kuchnia jest najlepsza
Śliwkowy zawrót głowy
Śliwkowy zawrót głowy
Dobre, bo polskie
Dobre, bo polskie
W kuchni Dzień Dobry TVN Tomasz Strzelczyk przygotował dania z buraka - sałatkę z pieczonej bulwy, kotleciki, hummus i barszcz czerwony. Burak uważany jest za polski "superfood"- to prawdziwa bomba odżywcza o wielu nieocenionych właściwościach, np. wzmacnia układ odpornościowy, kostny, zapobiega anemii, a także obniża ciśnienie i poziom cholesterolu. Sprawdź, jak przygotować dania Tomka Strzelczyka.

Porady Tomka Strzelczyka, jak przygotować pyszne buraki

  • Jeśli buraki używamy do sałatek, to najlepiej jest je upiec, a nie gotować, wtedy nie stracą koloru i będą smaczniejsze.
    • Jeśli przygotowujemy coś z pieczonych lub ugotowanych buraczków, warto jest dodać odrobinę cukru wtedy zachowają piękny kolor.
      • Jeśli kupimy buraki i nam zwiotczeją, to można je uratować wrzucając je do lodowatej wody z dodatkiem mąki ziemniaczanej.
        • Buraki należy gotować wolno, pod przykryciem, w innym wypadku mogą zrobić się gorzkie.
          • Buraki zawsze pieczemy i gotujemy w wyszorowanej skórce.
            Sałatka z pieczonego buraka
            Sałatka z pieczonego buraka
            Sałatka z pieczonego buraka
            Źródło: Michał Żebrowski/East News

            Sałatka z pieczonego buraka

            Składniki:

            • 4 buraki średniej wielkości,
              • 200 g sera feta,
                • 150 g sałaty roszponki,
                  • czerwona cebula,
                    • 150 g pomidorków suszonych w zalewie,
                      • 50 g kaparów,
                        • 6 łyżek oliwy,
                          • 1,5 łyżki miodu,
                            • 3/4 łyżki octu balsamicznego,
                              • łyżeczka musztardy dijon,
                                • 100 g pestek dyni,
                                  • sól i pieprz do smaku.

                                    Sposób przygotowania:

                                    Buraki szorujemy, zawijamy w folie aluminiową i pieczemy do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. Studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w grube paski. Cebulę obieramy i kroimy w piórka

                                    W misce mieszany ocet, oliwę, miód i musztardę. Wkładamy buraki i cebule i marynujemy około 30 min.

                                    Na półmisek wykładamy sałatę, dodajemy buraki, cebule i pomidorki pokrojone w paski. Wszystko delikatnie mieszany. Na koniec posypujemy pokruszoną feta i podprażonymi pestkami dyni.

                                    Kotleciki z buraków i piersi kurczaka
                                    Kotleciki z buraków i piersi kurczaka
                                    Kotleciki z buraków i piersi kurczaka
                                    Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                    Kotleciki z buraków i piersi kurczaka

                                    Składniki:

                                    • 350 g czerwonych buraków,
                                      • filet z kurczaka,
                                        • 80 g płatków owsianych błyskawicznych,
                                          • 2 jaja,
                                            • 100 g sera feta,
                                              • 2 ząbki czosnku,
                                                • czerwona cebula,
                                                  • kawałek papryczki chili.

                                                    Sposób przygotowania:

                                                    Cebulę i czosnek drobno siekamy. Buraki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Do buraków dodajemy płatki owsiane, jajka, ser feta, czosnek i cebule. Na koniec dodajemy drobno posiekaną pierś z kurczaka, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy.

                                                    Na patelnie wlewamy olej. Kiedy będzie gorący, łyżką wykładamy małe kotleciki i smażymy około 5 min z każdej strony.

                                                    Hummus

                                                    Składniki:

                                                    • 200 g pieczonych buraków,
                                                      • puszka ciecierzycy,
                                                        • 2 łyżki soku z cytryny,
                                                          • 3/4 łyżki oleju sezamowego,
                                                            • 2 ząbki czosnku,
                                                              • 2 bagietki,
                                                                • łyżka pasty tahini,
                                                                  • 1 l zimnej wody,
                                                                    • sól i pieprz do smaku,
                                                                      • czarnuszka do posypania.

                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                        Buraki szorujemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. Następnie obieramy ze skóry i studzimy. Ciecierzycę odcedzamy z wody i dokładnie płuczemy.

                                                                        Ciecierzycę, buraki i resztę składników wkładamy do misy malaksera. Miksujemy, stopniowo dodając zimną wodę, aż do uzyskania gładniej konsystencji. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

                                                                        Barszcz czerwony
                                                                        Barszcz czerwony
                                                                        Barszcz czerwony
                                                                        Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                        Barszcz czerwony

                                                                        Składniki:

                                                                        • 3,5 l zimnej wody,
                                                                          • 500 g świeżych żeberek,
                                                                            • kawałek żeberka wędzoneego,
                                                                              • 2 cebule,
                                                                                • niewielki kawałek selera,
                                                                                  • 3 średnie buraki czerwone,
                                                                                    • 4 marchewki,
                                                                                      • 1/2 niewielkiej kapusty włoskiej,
                                                                                        • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
                                                                                          • 4 średnie ziemniaki,
                                                                                            • szczypta cukru,
                                                                                              • łyżka majeranku,
                                                                                                • sól, pieprz do smaku,
                                                                                                  • kwaśna śmietana 18%.

                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                    Świeże żeberka kroimy w mniejsze kawałki i podsmażamy z obu stron na mocno rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju lub smalcu. Kiedy będą rumiane przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Dokładamy wędzone żeberka, marchewkę, kawałek selera, cebulę oraz liście laurowe. Całość gotujemy na małym ogniu przez około 30 min.

                                                                                                    Buraki i 3 marchewki ścieramy na grubych oczkach tarki. Jedną cebulę kroimy w kostkę a kapustę grubo siekamy. Gdy żeberka zmiękną, do wywaru dodajemy kapustę oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotujemy około 15 min na średniej mocy palnika.

                                                                                                    W tym czasie na patelni podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy starte buraki oraz marchewkę. Chwilę smażymy, dokładamy koncentrat, sól, pieprz oraz cukier i trzymamy na palniku jeszcze krótką chwilę. Podsmażone warzywa dodajemy do wywaru. Doprawiamy na smaku solą, pieprzem oraz majerankiem i gotujemy do chwili aż ziemniaki zmiękną.

                                                                                                    Barszcz podajemy z kwaśną śmietaną.

                                                                                                    Zobacz także:

                                                                                                    Autor: Teofila Siewko

                                                                                                    Źródło: Tomasz Strzelczyk

                                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                                                                                                    podziel się:

                                                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                    Materiał promocyjny

                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana