Boćwina, szczaw i rabarbar - przepisy Tomasza Strzelczyka

Image (2)
Gotuj z Tomkiem Strzelczykiem, a nie oddasz fartucha
Źródło: Dzień Dobry TVN
Tomek Strzelczyk, uczestnik programu „MasterChef”, który prowadzi kanał kulinarny „Oddasz fartucha" tym razem bierze na tapet rabarbar, botwinkę oraz szczaw. Właśnie teraz trwa na nie sezon. Jak zrobić ciasto z rabarbarem, zupę szczawiową, sałatkę ziemniaczaną i kompot z rabarbaru? Sprawdź w kuchni Dzień Dobry TVN.

Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem
Ciasto z rabarbarem
Ciasto z rabarbarem
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 80 g mąki krupczatki
  • 180 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 700 g rabarbaru

Kruszonka:

  • 120 g mąki pszennej
  • 100 g mąki krupczatki
  • 170 g masła
  • 50 g migdałów
  • 140 g cukru

Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa
Zupa szczawiowa
Zupa szczawiowa
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News
  • 500 g szczawiu
  • 300 g świeżych żeberek
  • włoszczyzna jak na rosół
  • 150 ml śmietanka 30%
  • 3 cebule
  • 50 g masła
  • 1 łyżka mąka pszenna
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 kg ziemniaków
  • 6 jajek
  • sól, pieprz do smaku

Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana
Sałatka ziemniaczana
Sałatka ziemniaczana
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 250 ml śmietanki 30procent
  • 1 pęczek szczawiu
  • 1 pęczek botwinki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 szt. sałaty liściowej Lolo zielonej
  • pęczek dymki
  • pęczek rzodkiewki
  • 25 ml octu jabłkowego
  • sok z 1/2 cytryny około 3 łyżek stołowych
  • sól, pieprz do smaku

Kompot z rabarbaru

Składniki:

  • 2 l wody
  • 5,6 łodyg z rabarbaru
  • 1 szt duże jabłko np. ligola
  • 2 łyżki cukru ewentualnie do smaku
  • 3 łodygi mięty
  • 3 goździki

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości