Boćwina, szczaw i rabarbar - przepisy Tomasza Strzelczyka

Gotuj z Tomkiem Strzelczykiem, a nie oddasz fartucha
Źródło: Dzień Dobry TVN
Tomek Strzelczyk, uczestnik programu „MasterChef”, który prowadzi kanał kulinarny „Oddasz fartucha" tym razem bierze na tapet rabarbar, botwinkę oraz szczaw. Właśnie teraz trwa na nie sezon. Jak zrobić ciasto z rabarbarem, zupę szczawiową, sałatkę ziemniaczaną i kompot z rabarbaru? Sprawdź w kuchni Dzień Dobry TVN.

Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem
Ciasto z rabarbarem
Ciasto z rabarbarem
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • 4 jajka
    • 100 g cukru
      • 80 g mąki krupczatki
        • 180 g mąki pszennej
          • 200 g masła
            • 1 cukier wanilinowy
              • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
                • 700 g rabarbaru

                  Kruszonka:

                  • 120 g mąki pszennej
                    • 100 g mąki krupczatki
                      • 170 g masła
                        • 50 g migdałów
                          • 140 g cukru

                            Zupa szczawiowa

                            Zupa szczawiowa
                            Zupa szczawiowa
                            Zupa szczawiowa
                            Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News
                            • 500 g szczawiu
                              • 300 g świeżych żeberek
                                • włoszczyzna jak na rosół
                                  • 150 ml śmietanka 30%
                                    • 3 cebule
                                      • 50 g masła
                                        • 1 łyżka mąka pszenna
                                          • 2 liście laurowe
                                            • 4 ziarna ziela angielskiego
                                              • sól, pieprz do smaku
                                                • 1 kg ziemniaków
                                                  • 6 jajek
                                                    • sól, pieprz do smaku

                                                      Sałatka ziemniaczana

                                                      Sałatka ziemniaczana
                                                      Sałatka ziemniaczana
                                                      Sałatka ziemniaczana
                                                      Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                                                      Składniki:

                                                      • 1 kg młodych ziemniaków
                                                        • 250 ml śmietanki 30procent
                                                          • 1 pęczek szczawiu
                                                            • 1 pęczek botwinki
                                                              • 1 czerwona cebula
                                                                • 1 szt. sałaty liściowej Lolo zielonej
                                                                  • pęczek dymki
                                                                    • pęczek rzodkiewki
                                                                      • 25 ml octu jabłkowego
                                                                        • sok z 1/2 cytryny około 3 łyżek stołowych
                                                                          • sól, pieprz do smaku

                                                                            Kompot z rabarbaru

                                                                            Składniki:

                                                                            • 2 l wody
                                                                              • 5,6 łodyg z rabarbaru
                                                                                • 1 szt duże jabłko np. ligola
                                                                                  • 2 łyżki cukru ewentualnie do smaku
                                                                                    • 3 łodygi mięty
                                                                                      • 3 goździki

                                                                                        Zobacz także:

                                                                                        Autor: Diana Ryściuk

                                                                                        Źródło: Tomasz Strzelczyk

                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna/Dzień Dobry TVN

                                                                                        podziel się:

                                                                                        Pozostałe wiadomości

                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                        Materiał promocyjny

                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana