Ciasto z rabarbarem
Składniki:
- 4 jajka
- 100 g cukru
- 80 g mąki krupczatki
- 180 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 700 g rabarbaru
Kruszonka:
- 120 g mąki pszennej
- 100 g mąki krupczatki
- 170 g masła
- 50 g migdałów
- 140 g cukru
Zupa szczawiowa
- 500 g szczawiu
- 300 g świeżych żeberek
- włoszczyzna jak na rosół
- 150 ml śmietanka 30%
- 3 cebule
- 50 g masła
- 1 łyżka mąka pszenna
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku
- 1 kg ziemniaków
- 6 jajek
- sól, pieprz do smaku
Sałatka ziemniaczana
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków
- 250 ml śmietanki 30procent
- 1 pęczek szczawiu
- 1 pęczek botwinki
- 1 czerwona cebula
- 1 szt. sałaty liściowej Lolo zielonej
- pęczek dymki
- pęczek rzodkiewki
- 25 ml octu jabłkowego
- sok z 1/2 cytryny około 3 łyżek stołowych
- sól, pieprz do smaku
Kompot z rabarbaru
Składniki:
- 2 l wody
- 5,6 łodyg z rabarbaru
- 1 szt duże jabłko np. ligola
- 2 łyżki cukru ewentualnie do smaku
- 3 łodygi mięty
- 3 goździki
Zobacz także:
- 3 przepisy na zupę z botwiny: wersja podstawowa, wege i z mięsem
- Co zrobić z rabarbaru? Sprawdzone przepisy i porady
- Szczaw na obiad i na deser. Poznaj przepisy Sebastiana Olmy
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Tomasz Strzelczyk
Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna/Dzień Dobry TVN
podziel się: