Sałata rzymska z dressingiem szczawiowym, fasolką szparagową i orzechami
Składniki:
- 100 g liści świeżego szczawiu
- 50 g cukru białego
- 20 g musztardy Dijon
- 3 żółtka
- oliwa z oliwek
- 100 g orzechów laskowych i nerkowców
- 200 g fasolki szparagowej żółtej i zielonej
- 1 duża młoda sałata rzymska
- 50 g marynowanego imbiru
Przygotowanie:
Świeży szczaw zmiksować z cukrem, musztardą Dijon, żółtkami i oliwą z oliwek. Doprawić do smaku szczyptą soli. Gotowy dressing przełożyć do lodówki. Orzechy laskowe i nerkowca uprażyć na patelni i posiekać. Fasolkę szparagową żółtą i zieloną ugotować w posolonej wodzie i odcedzić. Gdy będzie zimna przeciąć wzdłuż. Sałatę młodą rzymską pokroić w ćwiartki, umyć pod wodą i osuszyć. Na talerzu ułożyć kawałki sałaty. W misce wymieszać fasolkę szparagową z orzechami, marynowanym imbirem i dressingiem. Następnie przełożyć ją na talerz z sałatą rzymską i dodatkowo polać jeszcze dressingiem.
Sebastian Olma
Łosoś gotowany na parze z liśćmi szczawiu
Składniki:
- 1 l wody
- 100 g soli spożywczej
- 25 g tymianku
- 1 kg polędwicy z łososia
Przygotowanie:
Zagotować litr wody z 100 g soli i liśćmi tymianku i poczekać aż wystygnie. Włożyć polędwicę z łososia do ostudzonej wody na 15 minut. Następnie wyjąć, opłukać pod bieżącą wodą i zostawić na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru wody.
- 200 g świeżego szczawiu
- 100 g płatków migdałowych
- 200 ml oliwy z oliwek
- 1 mały pęczek kolendry
Świeży szczaw zmiksować razem z prażonymi migdałami, oliwą z oliwek i kolendrą. Powstałe pesto odłożyć do lodówki.
- 100 g świeżego szczawiu (tylko duże liście)
- 1 kg polędwicy z łososia pociętej na kawałki po 200 g
- 100 g pesto ze szczawiu
- 250 g ugotowanych młodych ziemniaków
- 100 g parmezanu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Duże liście szczawiu zanurzyć na kilka sekund w gorącej wodzie, następnie ułożyć na desce tak, aby nachodziły na siebie. Polędwicę z łososia obtoczyć w przygotowanym wcześniej pesto i ułożyć na liściach szczawiu, zwinąć tak, aby liście całkowicie pokryły rybę. Rybę wstawić do gotowania na parze na 15 minut. Zdjąć z pary, podawać z młodymi ziemniaki, płatkami parmezanu i oliwą z oliwek.
Przepisy i dania z kuchni Dzień Dobry TVN
Lody waniliowe z pieczoną morelą i szczawiem
Składniki:
- 10 moreli
- 100 g cukru zwykłego
- 1 duża łyżka płatków chili
- 50 g klarowanego masła
- 200 g świeżego szczawiu
- 50 ml syropu klonowego
- 1 kg lodów waniliowych
Przygotowanie:
Morelę umyć pod bieżącą wodą, przeciąć na połówki i wyjąć pestki. Przeciętą połówkę zanurzyć w cukrze i płatkach chili, a następnie usmażyć na klarowanym maśle (tylko przeciętą stronę) aby cukier się lekko karmelizował. Przełożyć morele na blaszkę i wstawić do piekarnika (210 st. 6 minut z funkcją górnej grzałki) tak by się lekko upiekła. Świeży szczaw umyć, wysuszyć i posiekać na cienkie paski. Do głębokiego naczynia nałożyć porcję lodów waniliowych, następnie polać lody syropem klonowym, posypać siekanym szczawiem i ułożyć pieczone morele.
Zupa szczawiowa z młodymi ziemniakami
Składniki:
- 3 udka z kurczaka
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 główka czosnku w całości
- 5 szt. ziela angielskiego i liści laurowych
Przygotowanie:
Ugotować wywar z kurczaka dodając do niego włoszczyznę, czosnek, ziele angielski i listki laurowe. Gdy wywar będzie gotowy (około 1,5 h) odcedzić i odstawić.
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 łyżka nasion kminku
- 25 ml oleju do smażenia
- 0,5 kg młodych ziemniaków
- 2 l wywaru (wcześniej przygotowany)
- 200 g świeżego szczawiu
- 1 mały pęczek kopru
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 1 mała łyżka soli, pieprzu
- 200 ml gęstego jogurtu
Włoszczyznę zetrzeć na grubych oczkach lub pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju na złoty kolor z kminkiem, następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość zalać przygotowanym wcześniej wywarem i gotować około 30 minut na małym ogniu aż warzywa i ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodać posiekany szczaw, koper i natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, nalewając porcję zupy, można dodać łyżkę gęstego jogurtu na wierzch i świeże liście szczawiu.
Sebastian Olma
Zobacz też:
- Co na obiad? Andrzej Polan proponuje szybkie i pyszne dania
- Twarogowy zawrót głowy, czyli pyszne dania według pomysłów Grzegorza Zawieruchy
- Kwiat kalafiora w niezwykłym wydaniu. Ciekawe przepisy prezentuje David Gaboriaud
- Zupa szczawiowa to zdrowie na talerzu! Jak przygotować tradycyjną zupę szczawiową z jajkiem i ziemniakami?
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.
Autor: Jola Marat
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Kuchnia Dzień Dobry TVN