Polędwiczka wieprzowa wolno gotowana na kapuście kiszonej, z bekonem i kminem
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe,
- sól, pieprz czarny mielony,
- olej do smażenia,
- główka czosnku,
- gałązka rozmarynu,
- kilogram kapusty kiszonej
- po 5 sztuk ziela angielskiego i listków laurowych,
- marchewka,
- łyżka ziaren kminku,
- 300 g wędzonego parzonego boczku,
- dwie cebule białe,
- pęczek natki pietruszki,
- sól, pieprz, czosnek do smaku.
Przygotowanie:
Polędwiczkę wieprzową oczyść z błony, nasmaruj solą, pieprzem i obsmaż na patelni, aż będzie złota. Do smażącej się polędwiczki dodaj przeciętą na pół główkę czosnku i gałązkę rozmarynu. Po usmażeniu mięso zamknij próżniowo w worku razem czosnkiem i rozmarynem, a następnie "gotuj" w piecu przez 45 minut w temp. 65 stopni.
Kapustę kiszoną potnij nożem, aby nie była zbyt długa, a następnie przełóż do garnka dodając ziele angielskie, listek laurowy, tartą marchew i kminek. Kapustę lekko podlej wodą lub bulionem i gotuj aż będzie miękka. Pod koniec gotowania dodaj do środka podsmażone plastry bekonu z cebulką, posiekaną natkę pietruszki i tarty czosnek. Kapustę dopraw do smaku solą i pieprzem. Na talerzu ułóż porcję kapusty, dodaj pokrojoną polędwiczkę i udekoruj świeżymi ziołami.
Croissanty z avocado i łososiem marynowanym w sosie teryiaki
Składniki:
- 500 g filetu z łososia,
- 100 ml sosu teryiaki,
- 100 g imbiru,
- kilka gałązek mięty,
- 6 dużych croissantów maślanych,
- sałata frisse zielona lub żółta,
- 4 miękkie avocado,
- 2 zielone ogórki,
- 200 g serka naturalnego,
- 2 cytryny,
- świeże zioła do dekoracji.
Przygotowanie:
Z łososia pozbądź się łusek i ości, a następnie przełóż mięso do worka, dodając do środka dodatkowo sos teryiaki, imbir cały i gałązki mięty. Rybę zamknij próżniowo w worku i włóż do pieca na 45 minut, piecz w temp 52 stopni. Croissanty przetnij na pół, posmaruj serkiem naturalnym dolną część i ułóż sałatę frisse, następnie dodaj pocięte avocado, kawałki zielonego ogórka, filet z cytryny, świeże zioła i ugotowanego łososia w sosie teryiaki.
Pierś kurczaka z pastą miso, cytrusami i tymiankiem na parmezanowym risotto
Składniki:
- 4 piersi kurczaka ze skórą i kostką,
- 50 g pasty miso jasnej,
- 2 pomarańcze,
- 2 limonki,
- doniczka świeżego tymianku,
- oliwa z oliwek,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
Pierś kurczaka ze skórą nasmaruj dokładnie pastą miso, obłóż plastrami cytrusów i dodaj gałązki tymianku. Przełóż mięso do worka dodając oliwę z oliwek i zamknij próżniowo. Mięso włóż do piekarnika na 60 minut, "gotuj: w temp. 65 stopni. Następnie wyjmij, zdejmij cytrusy i usmaż mięso od strony skóry na złoty kolor.
Parmezanowe risotto
Składniki:
- 4 ząbki czosnku,
- 2 szalotki,
- kilogram ryżu do risotto,
- 200 ml białego wina,
- litr bulionu,
- 300 g sera emiligrane,
- 200 g masła,
- świeże zioła do dekoracji.
Przygotowanie:
W rondelku podsmaż ze sobą posiekany czosnek i szalotkę. Gdy szalotka zmięknie, dodaj na patelnię ryż do risotto i podlej białym winem. Gdy wino odparuję, stopniowo dolewaj bulion, pamiętając o tym, aby jak najczęściej mieszać ryż. Gdy risotto będzie prawie gotowe dodaj do niego tarty ser emiligrane (polski odpowiednik parmezanu) i zimne masło (można wcześniej dorzucić skórkę z sera do ryżu).
Gdy risotto będzie gotowe, nałóż porcję na talerz, a następnie dodaj na górę wcześniej usmażoną pierś z kurczaka. Później udekoruj danie świeżymi ziołami.
Zobacz także:
- Proste przepisy na polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami
- Jak przygotować wołowinę w sosie teriyaki?
- Przepisy na soczystego kurczaka po prowansalsku
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News