Kuchnia sous vide. Sposoby Sebastiana Olmy na wydobycie walorów smakowych z dań

Kuchnia sous vide. Sposoby Sebastiana Olmy na wydobycie walorów smakowych z dań
Źródło: Dzień Dobry TVN
To wcale nie jest trudne – metoda sous vide
To wcale nie jest trudne – metoda sous vide
Zielono na talerzu
Zielono na talerzu
Szparagowe love
Szparagowe love
Dyniowe przysmaki
Dyniowe przysmaki
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Śniadania na słodko i wytrawnie
Śniadania na słodko i wytrawnie
Ziemniak ziemniakowi ziemniakiem
Ziemniak ziemniakowi ziemniakiem
Niezłe jaja w kuchni
Niezłe jaja w kuchni
Kuchnia obfita w nabiał
Kuchnia obfita w nabiał
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Szlachetna kuchnia
Szlachetna kuchnia
Ryba na piątek według Sebastiana Olmy
Ryba na piątek według Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Miodowa kuchnia Sebastiana Olmy
Miodowa kuchnia Sebastiana Olmy
Śródziemnomorskie specjały Sebastiana Olmy
Śródziemnomorskie specjały Sebastiana Olmy
Zapiekane obiady Sebastiana Olmy
Zapiekane obiady Sebastiana Olmy
Dania na parze od Sebastiana Olmy
Dania na parze od Sebastiana Olmy
Naleśnikowa kuchnia Sebastiana Olmy
Naleśnikowa kuchnia Sebastiana Olmy
Przepis na udaną Wielkanoc
Przepis na udaną Wielkanoc
Pomidorowa kuchnia Sebastiana Olmy
Pomidorowa kuchnia Sebastiana Olmy
Metoda sous vide to doskonały sposób na wydobycie z potraw intensywnego smaku i aromatu. Przygotowane przy jej pomocy dania wykazują też liczne walory zdrowotne oraz przedłużoną trwałość. Sprawdź przepisy na potrawy ugotowane przez Sebastiana Olmę w kuchni Dzień Dobry TVN przy wykorzystaniu tej metody.

Polędwiczka wieprzowa wolno gotowana na kapuście kiszonej, z bekonem i kminem 

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe,
  • sól, pieprz czarny mielony,
  • olej do smażenia,
  • główka czosnku,
  • gałązka rozmarynu,
  • kilogram kapusty kiszonej
  • po 5 sztuk ziela angielskiego i listków laurowych,
  • marchewka,
  • łyżka ziaren kminku,
  • 300 g wędzonego parzonego boczku,
  • dwie cebule białe,
  • pęczek natki pietruszki,
  • sól, pieprz, czosnek do smaku.

Przygotowanie:

Polędwiczkę wieprzową oczyść z błony, nasmaruj solą, pieprzem i obsmaż na patelni, aż będzie złota. Do smażącej się polędwiczki dodaj przeciętą na pół główkę czosnku i gałązkę rozmarynu. Po usmażeniu mięso zamknij próżniowo w worku razem czosnkiem i rozmarynem, a następnie "gotuj" w piecu przez 45 minut w temp. 65 stopni.

Kapustę kiszoną potnij nożem, aby nie była zbyt długa, a następnie przełóż do garnka dodając ziele angielskie, listek laurowy, tartą marchew i kminek. Kapustę lekko podlej wodą lub bulionem i gotuj aż będzie miękka. Pod koniec gotowania dodaj do środka podsmażone plastry bekonu z cebulką, posiekaną natkę pietruszki i tarty czosnek. Kapustę dopraw do smaku solą i pieprzem. Na talerzu ułóż porcję kapusty, dodaj pokrojoną polędwiczkę i udekoruj świeżymi ziołami.

Polędwiczka wieprzowa wolno gotowana na kapuście kiszonej, z bekonem i kminem 
Polędwiczka wieprzowa wolno gotowana na kapuście kiszonej, z bekonem i kminem 
Polędwiczka wieprzowa wolno gotowana na kapuście kiszonej, z bekonem i kminem 
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Croissanty z avocado i łososiem marynowanym w sosie teryiaki

Składniki:

  • 500 g filetu z łososia,
  • 100 ml sosu teryiaki,
  • 100 g imbiru,
  • kilka gałązek mięty,
  • 6 dużych croissantów maślanych,
  • sałata frisse zielona lub żółta,
  • 4 miękkie avocado,
  • 2 zielone ogórki,
  • 200 g serka naturalnego,
  • 2 cytryny,
  • świeże zioła do dekoracji.

Przygotowanie:

Z łososia pozbądź się łusek i ości, a następnie przełóż mięso do worka, dodając do środka dodatkowo sos teryiaki, imbir cały i gałązki mięty. Rybę zamknij próżniowo w worku i włóż do pieca na 45 minut, piecz w temp 52 stopni. Croissanty przetnij na pół, posmaruj serkiem naturalnym dolną część i ułóż sałatę frisse, następnie dodaj pocięte avocado, kawałki zielonego ogórka, filet z cytryny, świeże zioła i ugotowanego łososia w sosie teryiaki.

Croissanty z avocado i łososiem marynowanym w sosie teryiaki
Croissanty z avocado i łososiem marynowanym w sosie teryiaki
Croissanty z avocado i łososiem marynowanym w sosie teryiaki
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Pierś kurczaka z pastą miso, cytrusami i tymiankiem na parmezanowym risotto

Składniki:

  • 4 piersi kurczaka ze skórą i kostką,
  • 50 g pasty miso jasnej,
  • 2 pomarańcze,
  • 2 limonki,
  • doniczka świeżego tymianku,
  • oliwa z oliwek,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

Pierś kurczaka ze skórą nasmaruj dokładnie pastą miso, obłóż plastrami cytrusów i dodaj gałązki tymianku. Przełóż mięso do worka dodając oliwę z oliwek i zamknij próżniowo. Mięso włóż do piekarnika na 60 minut, "gotuj: w temp. 65 stopni. Następnie wyjmij, zdejmij cytrusy i usmaż mięso od strony skóry na złoty kolor.

Parmezanowe risotto

Składniki:

  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 szalotki,
  • kilogram ryżu do risotto,
  • 200 ml białego wina,
  • litr bulionu,
  • 300 g sera emiligrane,
  • 200 g masła,
  • świeże zioła do dekoracji.

Przygotowanie:

W rondelku podsmaż ze sobą posiekany czosnek i szalotkę. Gdy szalotka zmięknie, dodaj na patelnię ryż do risotto i podlej białym winem. Gdy wino odparuję, stopniowo dolewaj bulion, pamiętając o tym, aby jak najczęściej mieszać ryż. Gdy risotto będzie prawie gotowe dodaj do niego tarty ser emiligrane (polski odpowiednik parmezanu) i zimne masło (można wcześniej dorzucić skórkę z sera do ryżu).

Gdy risotto będzie gotowe, nałóż porcję na talerz, a następnie dodaj na górę wcześniej usmażoną pierś z kurczaka. Później udekoruj danie świeżymi ziołami.

Pierś kurczaka z pastą miso, cytrusami i tymiankiem na parmezanowym risotto
Pierś kurczaka z pastą miso, cytrusami i tymiankiem na parmezanowym risotto
Pierś kurczaka z pastą miso, cytrusami i tymiankiem na parmezanowym risotto
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości