Polędwiczka jest bardzo łagodna w smaku, dlatego dobrze komponuje się z suszonymi pomidorami, które nadają jej charakteru. Poniżej znajdziesz dwa proste przepisy na polędwiczki: z suszonymi pomidorami i mozzarellą oraz w cieście francuskim z suszonymi pomidorami i szpinakiem. Smacznego!
Polędwiczki wieprzowe - z suszonymi pomidorami i mozzarellą
Tę pyszną nadziewaną pieczeń z polędwiczek wieprzowych przygotowuje się poprzez rozcinanie głębokich kieszonek i nadziewanie mieszanką sera mozzarella i suszonych pomidorów. Włosko i smacznie!
Wskazówka:
Jako nadzienie polędwiczek możesz wykorzystać również inne sery, orzechy czy np. Paprykę. Możesz podać to danie z fasolką szparagową i sałatką.
Składniki na 4 porcje:
· 1,5 kg polędwiczek wieprzowych,
· 100 g sera mozzarella, posiekanego na małe kawałki,
· ½ szklanki suszonych pomidorów w oliwie, odcedzonych i grubo posiekanych,
· ½ szklanki grubo startej bułki (panko),
· ¼ szklanki świeżych, posiekanych ziół (np. mieszanka pietruszki, oregano i bazylii),
· 4 ząbki czosnku, posiekane,
· sól,
· czarny pieprz.
Przygotowanie:
1. Nagrzej piekarnik do 350°C.
2. Za pomocą ostrego noża natnij polędwiczki w poziome paski oddzielone na 2 cm, tworząc w ten sposób głębokie kieszonki.
3. W średniej wielkości misce zmieszaj mozzarellę, suszone pomidory, bułkę tartą, zioła i czosnek. Wypełnij mieszanką kieszonki.
4. Posyp polędwiczki solą i pieprzem. Przełóż do płytkiego naczynia i piecz do przez 1 godzinę i 15 minut. Po 40 minutach pieczenia sprawdź, czy wierzch polędwiczek nie przypieka się za bardzo, jeśli tak - nałóż na niego folię.
5. Wyjmij z piekarnika, nakryj folią i pozostaw jeszcze na 10-15 minut zanim zaserwujesz.
Polędwiczki wieprzowe - w cieście francuskim z suszonymi pomidorami i szpinakiem
To eleganckie danie jest wbrew pozorom bardzo łatwe do wykonania. Wyrabianie ciasta francuskiego jest bardzo czasochłonne i wymaga wprawy, na szczęście możesz kupić ciasto mrożone, które z pewnością nie wpłynie negatywnie na walory smakowe potrawy.
Składniki na 3 porcje:
· ½ drobno posiekanej cebuli,
· 1 ząbek posiekanego czosnku,
· 3 szklanki szpinaku baby,
· 4 suszone pomidory z oliwą, drobno posiekane,
· 2 plastry szynki parmeńskiej prosciutto , grubo posiekanej,
· 1 łyżka oliwy,
· 2 łyżki masła,
· 1 filet polędwicy wieprzowej (300 g),
· 200 g ciasta francuskiego,
· mąka pszenna do rozwałkowania ciasta,
· sól,
· czarny pieprz.
Zanim zaczniesz:
Rozmroź ciasto francuskie w temperaturze pokojowej przez 2 godziny lub zostaw je na noc w lodówce. Powinno być elastyczne, ale nadal zimne w dotyku.
Przygotowanie:
Farsz:
1. Drobno posiekaj cebulę i czosnek. Umyj szpinak i dobrze odcedź liście. Grubo posiekaj suszone pomidory i plasterki szynki parmeńskiej.
2. Podgrzej oliwę i masło na patelni na wysokim ogniu. Usmaż polędwiczki po obu stronach, w sumie przez około 6-8 minut, następnie przypraw solą i pieprzem. Wyjmij filet z patelni i przełóż na talerz.
3. Dodaj na patelnię cebulę i czosnek, następnie smaż przez około 2-3 minuty. Dodaj suszone pomidory, szynkę i szpinak. Smaż jeszcze 2-3 minuty, mieszając.
Owijanie w ciasto francuskie i pieczenie:
1. Nastaw piekarnik na 190°C. Wyłóż duże naczynie (około 30x38 cm) papierem do pieczenia.
2. Aby owinąć każdy filet, rozwałkuj ciasto francuskie na lekko posypanej mąką desce. Ułóż polędwiczkę na środku kwadratu, następnie połóż na niego farsz. Filet całkowicie owiń ciastem, lekko mocząc krawędzie ciasta, aby się do siebie przykleiły. Uszczelnij brzegi ciasta za pomocą widelca. Powtórz, jeśli przygotowujesz więcej filetów.
3. Włóż do piekarnika i piecz 30 minut lub do momentu, kiedy ciasto będzie złocisto-brązowe. Aby ciasto było jeszcze bardziej chrupiące, na ostatnie 2 minuty możesz przełączyć tryb pieczenia z termoobiegu na grillowy (uważaj, aby nie spalić wierzchu ciasta!).
Serwuj na ciepłych talerzach.
Zobacz film: Polędwiczka wieprzowa na kanapki
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto